FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  pomidory - flaga wloska
   siostraheli   09.05.05, 14:37 zarchiwizowany
najprostsze pod słoncem, ale bardzo smaczene:
sałata zielona porwana na mniejsze kawalki wylozona na talerz, na to osemki
pomidorow, na to pokruszona feta (tu z mlekowity, najbardziej mi do tych
pomidorow smakuje), jesli prawdziwa twarda - najlepiej potarta na grubej
tarce, to wszytko zalane dipem jogurtowo-majonezowym z duza iloscia
wgniecionego świezego czosnku (4 duze zabki na pol szklanki dipu), na to
listki bazylii.



  Re: pomidory - flaga wloska IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: czegie   09.05.05, 15:13 zarchiwizowany
super-śliczne! tylko żeby pomidorki byly już smaczniejsze

  Re: pomidory - flaga wloska
   cipcipkurka   09.05.05, 16:06 zarchiwizowany
Siostro, robimy wymianę, Ty do mnie na tartę szparagową, ja na pomidorki, co Ty
na to?


  Re: pomidory - flaga wloska
   siostraheli   09.05.05, 16:26 zarchiwizowany
na pomidory zapraszam natychmiast, tarty na razie tylko moge ogladac niestety,
choc twoja mi bolesnie przypomniala, ze istnieja dobre rzeczy na swiecie.
Natomiast chetnie wpadne do Ciebie na jonge jenever:)

  jonge, oude, co sobie zazyczysz :-) n/t
   cipcipkurka   09.05.05, 20:31 zarchiwizowany


  Re: pomidory - flaga wloska IP: *.access.telenet.be
   Gość: X   12.05.05, 22:56 zarchiwizowany
Co za przepyszna salatka !
Szkoda , ze jeszcze nie sezon na bazylie :-(
w sklepie taka byle jaka a moja jeszcze malutka


  Re: pomidory - flaga wloska IP: *.access.telenet.be
   Gość: X   13.05.05, 20:49 zarchiwizowany
No i kupilam dzisiaj doniczke z bazylia
Nie bede czekac do lata patrzac na twoje zdjecie :-)

  Re: pomidory - flaga wloska
   marghe_72   21.07.05, 12:21 zarchiwizowany
:)
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron



  Re: pomidory - flaga wloska
   cipcipkurka   21.07.05, 13:57 zarchiwizowany
Ale z mozzarellą, a nie z fetą? Czy mnie wzrok myli?

  Re: pomidory - flaga wloska
   marghe_72   21.07.05, 14:09 zarchiwizowany
to zwykła caprese :)
czyli z mozzarellą
ale kolory włoskiej flagi zachowane ;)
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  Na razie idę wbić zęby w ścianę.
   cipcipkurka   21.07.05, 14:14 zarchiwizowany
A jutro flaga włoska na cześć Siostry i Marghe:-)

  Re: pomidory - flaga wloska
   kajamama   21.07.05, 18:20 zarchiwizowany
oj, zjadłabym te pomidorki zaraz w ilości zawstydzającej...
--
Przyjaciel potrafi zamienić pustynię w pełen zieleni ogród

Przyjazny Zakątek

  Re: pomidory - flaga wloska IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl
   Gość: isabela_1974   21.07.05, 19:23 zarchiwizowany
A u mnie dziś na deser flaga polska :-) Galaretka z malinami + bita śmietana
lekko zżelatynowana.





  Re: pomidory - flaga wloska
   kajamama   21.07.05, 19:40 zarchiwizowany
takie coś właśnie dziś za mną chodzi cały dzień, to chociaż sobie popatrzę:(
--
Przyjaciel potrafi zamienić pustynię w pełen zieleni ogród

Przyjazny Zakątek

  Izabelo, ja wiem, że
   e_katt   22.07.05, 07:46 zarchiwizowany
deser robi się 'na oko', ale - dla porządku - recepta nań by się zdała..
świetny pomysł (jakieś echo 'mad doga' vel. 'teraz Polska';-)

--
... a kotka nazwę Garfield!

  Re: Izabelo, ja wiem, że
   isabela_1974   22.07.05, 15:00 zarchiwizowany
No to mam problem, bo to był deser na szybko z tego, co w lodówce + maliny
przywiezione od teściowej, które trza było szybko zagospodarować :-) Ale
postaram się:
Malin był litrowy słoik. Galaretka truskawkowa na 500 ml wody. Wykleiłam folią
do żywności głęboką pokrywkę z większego naczynia żaroodpornego, ale mogłaby to
być dowolna nieduża foremka albo mała tortownica. Zalałam maliny galaretką i
poczekałam, aż trochę stężały. Kartonik kremówki (375 ml) ubiłam z cukrem
waniliowym i cukrem pudrem do smaku i dodałam dwie płaskie łyżeczki żelatyny
rozpuszczone w ok. 1/5 szkl. wody (koniecznie przestudzić i wlewać do ubitej
śmietany cienkim strumieniem, najlepiej na widełki miksera).

Wszystko :-) Smacznego :-)
--
Moje skarby :-)
Pawełek 21.02.2005r. i Mateuszek 6.07.1996r.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=24664280&a=24664280

  szkoda
   siostraheli   22.07.05, 20:29 zarchiwizowany
ze nie zrobilas z tego osobnego watku, bo fajny deser, a trudno bedzie znalezc:(

  Re: pomidory - flaga wloska
   jowas   22.07.05, 19:34 zarchiwizowany
PYCHOTA!!!
Zrobilam z suszona bazylia, bo nie mialam swiezej. Palce lizac.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd