FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   apsik1   09.05.05, 21:19 zarchiwizowany
Ciasto „KROWA” lub „CIELAK”


Ciasto podstawowe:

2,5 szkl mąki
1 szkl. mleka
0.5 szkl oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szkl cukru
2 łyżki kakao
1 opakowanie cukru waniliowego

Wszystko razem zmieszać (ja robię to mikserem) i wylać na blachę wysmarowaną
margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto jest dość gęste.

Masa twarogowa:

0.5 kg twarogu
0.5 szkl cukru
0.5 kostki margaryny
2 jajka

Składniki dobrze zmiksować razem

Masę twarogową wykładać łyżką na ciemne ciasto robiąc „kropki” –łatki

Upiec w 160 stopniach przez 60 min.
Sprawdzić ciemne ciasto patyczkiem

Smacznego










  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   jswm   09.05.05, 21:25 zarchiwizowany
śmiesznie wyglada :)

  Strasznie śmieszne :) nt.
   nobullshit   09.05.05, 21:32 zarchiwizowany

  Re: Strasznie śmieszne :) nt.
   hela1   09.05.05, 22:30 zarchiwizowany
Bardzo fajne, zapisze sobie.

  Re: Strasznie śmieszne :) nt.
   siostraheli   09.05.05, 22:34 zarchiwizowany
mozna by je uczynic oficjalnym ciastem PSL-u

  baardzo mi się podoba IP: *.aster.pl
   Gość: wanilka77   09.05.05, 23:01 zarchiwizowany
lubię biały ser w cieście. a czy z tych składników wychodzą Ci takie dwie
blaszki? czy to z podwójnej ilości?

  jaki wymiar ma ta blacha?
   basiul   10.05.05, 07:21 zarchiwizowany
super przepis - szukałam jakiegoś ciasta na weekend:), zastanawiam się tylko
czy lepiej w tortownicy czy na blasze prostokątnej (większa jest).
Pozdrawiam,
Basia

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK" IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: aga   10.05.05, 18:06 zarchiwizowany
mi też przepis bardzooooooo odpowiada nie trzeba wałkować , męczyć się itd super
dla leniwych jak ja ;) tylko właśnie czy te skladniki są na dużą blachę?
wolałabym upiec jeden raz a dużo :)

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   apsik1   10.05.05, 21:20 zarchiwizowany
wreszcie mam podłączony komputer
ja mam 2 blaszki jak na zdjęciu. po połączeniu są jak 1.5 normalnej blaszki
dlatego piekę osobno albo na 2ch poziomach razem z włączonym wentylatorem.
Składniki jak w przepisie nic mniej nic więcej


  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   anna.belle   11.05.05, 15:08 zarchiwizowany
wczoraj spojrzałam na stronę, zobaczyłam to cudo, trochę sie pośmiałam bo
strasznie fajnie wygląda, po drodze do domu kupiłam twaróg i wieczorem miałam
swoją "krowę" w kuchni. rewelacyjne ciasto i szybko się robi.
polecam :) i pozdrawiam!

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK" IP: *.telia.com
   Gość: kendo   11.05.05, 18:10 zarchiwizowany
czy picze sie na samym dole czy na srodkowej polce w piekarniku??

super wyglada..i chce upiec.

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   apsik1   11.05.05, 18:19 zarchiwizowany
środek zawsze jest najlepszy

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   kendo   11.05.05, 18:26 zarchiwizowany
apsik1 napisała:

> środek zawsze jest najlepszy

..dziekuje....jak upieklam/zdegustowalam/napisalam recenzje;))


  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   agnesja1   12.05.05, 22:37 zarchiwizowany
zrobiłam dziś to ciasto, smakuje super, ale te łaty zamiast schować się jakoś
zostały na górze, ciasto wyrosło pięknie:)))) jedna łata tylko się zatopiła, ale
to chyba mój bład i brak cierpliwości, następnuym razem będzie lepiej. Błędem
było to, ze zrbiłam dwie porcje ( bo na jedną to szkoda piekarnika 15 min
jedzenia;) i to wszystko wrzuciłam na dużą blachę ,oczywiście o wiele grupsze
niż na zdjęciu, to pewnie dlatego ser się nie wtopił :((( ale ogólnie puchota:)

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   agnesja1   12.05.05, 22:57 zarchiwizowany
czy Ty ten ser wciskasz łyżką w momencie układania na ciemnym cieście?

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   apsik1   13.05.05, 09:21 zarchiwizowany
nie on sam opada na dół jak się piecze, ale to różnie bywa (sery są różne nawet
z tej samej firmy)

  Jaki ma być ser? IP: *.wroclaw.mm.pl
   Gość: jolka   20.05.05, 08:07 zarchiwizowany
Twaróg ma być tłusty czy półtłusty? Ser, rozumiem, nie jest mielony przez
maszynkę. Tylko zmiksowany? Czy to może ma być serek już zmielony w kubku, typu
Tosca do sernika?

  Re: Jaki ma być ser?
   apsik1   20.05.05, 08:09 zarchiwizowany
co weźmiesz będzie dobrze, zmieli się razem z innymi8 składnikami

  Re: coś popaprałam...
   maladanka   23.05.05, 23:16 zarchiwizowany
Hm,tak myśle,że coś nie tak zrobiłam ale...opowiem po kolei:
składniki jak w przepisie itd...do piekarnika na 160 st.i termoobieg..bo sie
doczytałam tutaj gdzies,że z wentylatorem, po godzinie patyczek suchy,wyjełam,
przełozyłam na podstawke, ukroiłam kawałeczek,a tam klajster! Więc ratując
ciasto -włączyłam znowu piekarnik, ciasto zsunęłam do tortownicy i piekę dalej!
Niby wyszło, tylko w przekroju wygląda jak tort z masą z sera, bo ser nie ma
takich wysepek, ale umieścił się w połowie ciasta i zlał -
Zjeść sie da, ale efektu nie ma!

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   agnesja1   13.05.05, 09:38 zarchiwizowany
to ja raz jeszcze, napisz czy ten przepis , to tak naprawdę na jedną małą
blachę, czy na duzą? bo ja zrobiłam przepis x2 i wyszła tego masa, ale gdybym
chciała zrobić tylko tak jak podajesz to na jaką blache to ,, krówkę " mam wylać?

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   kendo   14.05.05, 16:39 zarchiwizowany
i upieklam krowe;)),ale chyba nazwe ti "cielaczkiem"
poniewaz nie chcialo mi sie do sklepu jechac po kakao....
jak bez tego dodatku,to jest pychotkowe....
u mnie opadla masa serowa jak na zdjeciu....

nastepnym razem upieke z kakaem---dzieki....cielaczek pychotka:-))

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK" IP: *.szpital / 213.77.90.*
   Gość: monka_25   30.05.05, 11:40 zarchiwizowany
upiekłam, udalo sie troche sie obawialam ze pod tymi bialymi plamami serowymi
bedzie surowe bo takie mialam przeczucie, ale jednak upieklo sie super wyrosło
superi super szybko zniknęło ze stołu ;)))

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK" IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl
   Gość: ji   03.06.05, 11:18 zarchiwizowany
nie pozwolmy cielaczkowi uciec!:)
upieklam wczorajszym wieczorem, dodajac nieco wiecej kakao i- jako sernikofanka-
moge orzec: KAPITALNE!!! nawet wybredna rodzinka sie pod tym podpisuje:D

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   monka_25   03.06.05, 11:56 zarchiwizowany
znowu zrobie w tą sobote :)))))) mniammmm

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: beataaas   03.06.05, 14:12 zarchiwizowany
Ciast bardzo dobre, szybkie i proste. A ja robię to tak i u mnie nazywa się
to ciasto:
SERNIK IZAURA

CIASTO
1,5 szkl maki
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
1 cukier waniliowy
4 jajka
5 łyżek wody
Margarynę, cukry, kakao i wodę rozpuścić, zagotować (gotować 5 min).
Ostudzić. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać (mikserem) na
jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy (na polanie ciasta). Białka
ubić na sztywną pianę. Do reszty masy dodać mąkę i proszek,
wymieszać mikserem. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Wlać do prostokątnej blachy.
MASA SEROWA
50 - 70 dkg sera białego przekręconego przez maszynkę (1 raz)
4 jajka
1 szkl cukru
0,5 masła
Jajka ubić (mikserem) z cukrem. Następnie dodać miękkie masło. Dodawać
po łyżce sera ciągle ubijając. Utrzeć na gładką masę. Masę serową
wyłożyć na ciasto. Piec ok. 60 min., temp. 160 - 180 st.C. Po
upieczeniu polać odlaną masą (jeżeli masa jest za gęsta - podgrzać).
Pozdrowienia


  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   kajamama   06.10.05, 19:10 zarchiwizowany
pycha, tylko dla mnie powinno być zdecydowanie więcej kakao i mniej cukru o
1/3:)
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek



  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   meggie8   07.10.05, 11:07 zarchiwizowany
Upiekłam krowę w sobotę(jak to brzmi!).
Cytuję zdanie rodzinki na temat tegoż:"ciastoREWELACJA!"

Nic dodać,nic ująć:)

--
"Na seksapil składa się w połowie to,co kobieta ma,a w połowie to,co myślą,że
ma."SophiaLoren

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK" IP: *.icpnet.pl
   Gość: Ti`Ana   09.10.05, 16:48 zarchiwizowany
czy możesz z łaski swojej podać dokładen wymiary Twoich blaszek?
w centymetrach?
bardzo będę wdzięczna

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   kamcia2   09.10.05, 17:06 zarchiwizowany
ja też proszę o podanie wymiarów blaszki, pozdrawiam

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   apsik1   10.10.05, 08:22 zarchiwizowany
ja je robię w różnych blaszkach
Jak mam pod ręką dużą to ciasto po prostu jest niższe lub robię z podwójnej
porcji, robiłam je w małuch tortownicach (2) o średnicy 22 cm i dużej 32 też .
Te blaszki na zdjęciu to 28*23 cm


  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK"
   kwiatek-822   10.10.05, 13:48 zarchiwizowany
WLasnie wstawilam do pieca :) moja forma jest prostokatna, jak wylalam to
ciasto to troche malo mi sie wydaje hmm zobaczymy, teraz weszlam do kuchni
patrze a tam 2 jajka leza , hmm, zapomnialam dac do masy serowej :((((
--
Nie wiem co jest prawdą na krawędzi snu ,
Nie wiem co jest snem na krawędzi prawdy...

  Re: ciasto "KROWA" lub "CIELAK" IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: marta   10.10.05, 19:10 zarchiwizowany
Ciasto bardzo dobre, ale:
1. Za dużo proszku do pieczenia - czuć go po upieczeniu ciasta
2. Soda to tu chyba nie za bardzo jest potrzebna - czuć ją w cieście
3. Do ciasta dodałam 4 łyżki prawdziwego holenderskiego kakao
(dla lepszego smaku i wyglądu).

Jednym słowem ciasto warte upieczenia, bardzo dobre i łatwe.
Nie może nie wyjść. Polecam

Okazje
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd