FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

przepis: tarta z kozim serem i pieczone pomidory

przepisy gdzies sie zapodzialy w sieci. Wiec pisze jeszcze raz:
chwasty to mieszanka roznych lisci otrzymanych od przyjaciol: liscie
mlodziutkiej rzodkiewki, rukola, cos co nazywa sie u nas veldsla i liscie od
mlodziutkich buraczkow.
TARTA
ok 1 kg lisci (kazda mieszanka jest dobra, mozna dac tez resztki salaty lub
mlody mlecz)
25 dag mieszanki serowej, tutaj kozi ser, parmezan i cottage cheese
opakowanie filo lub ciasta francuskiego
3 szalotki, drobno posiekane
3 zabki czosnku drobno posiekane
garsc migdalow
3 jajka
galka muszkatulowa
sol, pieprz, oliwa
Na oliwie podsmazyc cebule/szalotki i czosnek. Dodac liscie, przykryc i dusic na
wolnym ogniu, az liscie zwiedna. Okryc i dosmazyc, az plyn wyparuje. W
miedzyczasie wymieszac starte/pokruszone sery z jajkami i posiekanymi migdalami.
Dodac mieszanke cebulowa-listna. Wymieszac dobrze i przyprawic galka
muszkatulowa (lubie mocno muszkatulowy smak, wiec daje jakas lyzeczka swiezo
startej galki), sola i pieprzem. Blaszke wylozyc ciastem francuskim lub 5
warstwami filo smarowanymi mieszanka oliwy i roztopionego masla. Przykryc
nadzieniem. Przykryc ciastem lub 3 platami filo. Piec w 160 stopniach przez 45 min.
PIECZONE POMIDORY
4 pomidory
2 kromki jednodniowego pszennego chleba lub kilka plasterkow bulki
3 zabki czosnku
ostra papryka, swieza lub suszona (uzylam cayenne)
oregano
kilka lyzek oliwy
1 lyzka miodu
Chleb okroic ze skorki, wrzucic do miksera i miksowac, az zrobia sie z niego
grube okruchy. Do okruchow wlac oliwe (dokladnej ilosci nie moge podac, bo ilosc
oliwy zalezy od czerstwosci chleba) i dobrze wymieszac. Okruchy powinny byc
wilgotne, ale nie mokre i powinny byc "puszyste". Wrzucic je na goraca patelnie,
dodac papryke, czosnek i smazyc przez kilka minut, az zaczna sie rumienic. Z
pomidorow odkroic czubki, polac miodem i posypac sola. Posypac podsmazona bulka.
Wstawic do bardzo goracego piekarnika (200stopni lub wiecej) i piec przez 10-15
minut, az bulka zrumieni sie. Do bulki mozna dodac jakies nasionka--np. sezam.
Pomidory powinny byc cieple, gora powinna byc bardzo miekka, ale spod pomidorow
powinien byc jeszcze twardawy. Przed podaniem skropic dobra oliwa.


zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - jo.hanna 29.05.05, 21:11    
Re: zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - siostraheli 29.05.05, 21:19    
Re: zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - natalia.brzeska 29.05.05, 21:48    
przepis: tarta z kozim serem i pieczone pomidory - jo.hanna 29.05.05, 21:53    
Re: zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - siostraheli 29.05.05, 22:05    
Re: zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - hania55 29.05.05, 22:21    
chyba - bir.ke 30.05.05, 01:33    
Re: zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - Gość: X 30.05.05, 19:26    
Re: zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - jo.hanna 30.05.05, 20:19    
Re: zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - Gość: X 02.06.05, 12:52    
jo.hanno, oświadczam, że - e_katt 02.06.05, 13:02    
Jo.hanno, pytania - Gość: Nobullshit 20.06.05, 02:16    
Up, bo czekam na odpowiedź Jo.hanny nt. - nobullshit 20.06.05, 12:33    
przepraszam za milczenie - jo.hanna 21.06.05, 21:26    
Nic się nie stało - nobullshit 21.06.05, 21:35    
Re: zdjecia do tarty z kozim serem i chwastami - Gość: fabrizio 23.06.05, 00:57    
Była wczoraj - nobullshit 28.06.05, 18:14    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd