FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   giezik   30.05.05, 19:23 zarchiwizowany
ja wiem, pogoda za oknem nie zacheca, ale strasznie mi sie chciało.
Makaron kupiony niestety, nie robiony
A reszta to takie tradycyjne przygotowanie.
Kotlety rozbic, oproszyc pieprzem, mąką i ziolami (ja dodalem pynkową mięte cytrynową)
Na oliwie przesmazyc ząbki czosnku (w calosci), gdy zbrązowieja wyrzucic - usmazyc kotlety. Dodac pomidory z puszki i dusic spory czas. Pod koniec dodac pokrojonego ogórka.

--
"Rosół z iguany. Potrzebny jest sporych rozmiarów kocioł. Trzeba zagotować w nim wodę, wrzucić sprawioną iguanę i zużytego buta farmerskiego. Gotować 3 dni i 3 noce, po czym iguanę wyrzucić psom dingo, a buta skonsumować."



  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   apsik1   30.05.05, 19:50 zarchiwizowany
dlaczego ty tyle jesz przynajmniej gotujesz a taki chudy jest5eś-to nie jest
sprawiedliwe

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   giezik   30.05.05, 19:53 zarchiwizowany
jak juz kiedys z bruno ustalalismy - od jedzenia sie nie tyje.

--
"Rosół z iguany. Potrzebny jest sporych rozmiarów kocioł. Trzeba zagotować w nim wodę, wrzucić sprawioną iguanę i zużytego buta farmerskiego. Gotować 3 dni i 3 noce, po czym iguanę wyrzucić psom dingo, a buta skonsumować."

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   apsik1   30.05.05, 22:33 zarchiwizowany
a od czego??
wiem od ilości tego jedzenia

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: giezik   31.05.05, 06:37 zarchiwizowany
eee, od ilosci tez nie. Jakos nie przypominam sobie, bym istotnie tyl zjadajac calego kurczaka z rozna (ale to dawno bylo)

  w sprawie tycia
   brunosch   31.05.05, 13:09 zarchiwizowany
ustaliliśmy z Giezikiem, że nie tyje się od rzeczy dobrych, natomiast od
paskudnych tak.
--
Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   eff3   31.05.05, 12:58 zarchiwizowany
Gieziku a jakie ogórki nalezy dodać? Surowe czy kiszone?

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   giezik   31.05.05, 13:00 zarchiwizowany
ja dodalem surowe, bo tak mi do glowy przyszly cynamoonowe klopsiki

--
"Rosół z iguany. Potrzebny jest sporych rozmiarów kocioł. Trzeba zagotować w nim wodę, wrzucić sprawioną iguanę i zużytego buta farmerskiego. Gotować 3 dni i 3 noce, po czym iguanę wyrzucić psom dingo, a buta skonsumować."

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   tralalumpek   31.05.05, 12:13 zarchiwizowany
ło boziu, ty wiesz co to są spätzle?
giezik, może ty i dobry w tej kuchni jesteś ale to co uprawiasz tutaj jest
straszne
zdjęcia fatalne, improwizacje że zęby bolą (szparagi z truskawkami)
ja wiem że to jest forum kluby wazeliniarzy ale ty osłabiasz swoimi występami

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   giezik   31.05.05, 12:51 zarchiwizowany
byc może moje pojęcie (jak i producenta makronu) jest byc moze takie jak tworcow podawanego przez Ciebie niegdys linku o bigosie.
Jesli chodzi o strasznośc wyprawaiania - jest juz nas dwoje :)

--
"Rosół z iguany. Potrzebny jest sporych rozmiarów kocioł. Trzeba zagotować w nim wodę, wrzucić sprawioną iguanę i zużytego buta farmerskiego. Gotować 3 dni i 3 noce, po czym iguanę wyrzucić psom dingo, a buta skonsumować."

  to ja poproszę przepis na spaetzle,
   poughkeepsie   31.05.05, 12:54 zarchiwizowany
bo bardzo mi smakuja, a nie wiem jak się je robi :( wiem tylko, że się tnie
ciasto na desce bezpośrednio do wrzątku, pomożesz? :)
--
A man is incomplete until he is married. After that he is finished.

  a sio
   eff3   31.05.05, 12:57 zarchiwizowany
na swoje forum, co byś sprawnie i szybko trafiła, podaję link:
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23982

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   pinos   31.05.05, 13:10 zarchiwizowany
Makaron z sosem fajny...
A co do Spätzli (dla Tralalumpka specjalnie), to są dwie szkoły ich robienia:
Popularne - siekane na deseczkce (Spätzlebrett und Schaber) - krótsze i
takie "wrzecionowate" - ja osobiście wolę takie
Mniej popularne - przeprasowywane przez sito (Spätzleschwob), mające wtedy
formę długich rurek...

Na szczęście w przypadku Spätzli nie istnieje Reinheitsgebot.

--
Latać każdy może, trochę lepiej...

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   tralalumpek   31.05.05, 13:56 zarchiwizowany
pinos napisała:

....
>
> Na szczęście w przypadku Spätzli nie istnieje Reinheitsgebot.
>

oooo doch!
a tak blizej polski to po prostu zwykle zacierki
ale tego makaronu co zapodal giezik to nijak pod zacierki (ktorakolwiekszkole)
podciagnac sie nie da

niech zyje klub wazeliniarzy!

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   dziuunia   31.05.05, 14:24 zarchiwizowany
tralalumpek napisała:


> a tak blizej polski to po prostu zwykle zacierki
> ale tego makaronu co zapodal giezik to nijak pod zacierki
(ktorakolwiekszkole)
> podciagnac sie nie da


Co do zacierek to jest to zupełnie co innego niż spaetzle.Zacierki robi się z
ciasta twardego i formuje się odrywając po malutkim kawałeczku ciasta.Spaetzle
robi się inaczej i tu czekamy na Twój przepis.


>
> niech zyje klub wazeliniarzy!


Ta,niech żyje długo i szczęśliwie,Twój w szczególności:
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23982


--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   ka2   31.05.05, 14:41 zarchiwizowany
dziuunia napisała:

> Ta,niech żyje długo i szczęśliwie,Twój w szczególności:
> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23982

Dziunia, ale nie przy jedzeniu

a tak swoją drogą, ktoś normalny powiedziałby -
Giezik, co ty wiesz o spaetzle, je się robi tak i tak

ale są ludzie i tralalumpki

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   tralalumpek   31.05.05, 14:51 zarchiwizowany
ka2 napisała:

> dziuunia napisała:
>
> > Ta,niech żyje długo i szczęśliwie,Twój w szczególności:
> > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23982
>
> Dziunia, ale nie przy jedzeniu
>
> a tak swoją drogą, ktoś normalny powiedziałby -
> Giezik, co ty wiesz o spaetzle, je się robi tak i tak
>
> ale są ludzie i tralalumpki

powiedz czy ja ciebie osobiscie obrazam? piszesz ze sa ludzie i tralalumki ,
jak myslisz o mnie to zle swiadczy czy o tobie nienajlepiej?
przepisow na spätzle jest w internecie zatrzesienie, po co mam podawac
przepis , zeby twoja czepliwosc udobruchac?
cos mi sie wydaje ze trafilam kijem=wpisem w ....

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   ka2   01.06.05, 07:05 zarchiwizowany
no ja
a Giezik to sobie przepis z brudnego palca wyssał
--
tiru, riru taczka żwiru

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   pinos   31.05.05, 14:28 zarchiwizowany
Odnośnie Twojego "doch" to nie mogę się z nim zgodzić. W przeciweiństwie do
piwa nie wprowadzono w BRD norm prawnych określających dokładny przepis i
sposób wykonywania Spätzli. reinheitsgebot tyczy się li i jedynie piwa.

W każdym Kaufhofie znajdziesz różne rodzaje urządzeń do wyrobu Spätzli - deskę
z nożem, praskę ("trochę" większą niż ta do czosnku), czy też wręcz maszynkę.
Spätzlowatość konkretnych klusek nie polega - tak jak w przypadku makaronów
włoskich na kształcie.

Co do kształtu Giezikowych Spätzli (jak zaznaczył - kupnych), to mnie one
bardzo przypominają tzw. Faule-Weiber-Spätzle, jakie bardzo często jadałam we
Frankfurcie. Myślę, że ze Spätzlami jest tak jak ze schabowym - jest dużo
wersji.
Polecam taż stronę z niemieckiej Wikipedii, gdzie po prawej stronie widać
bardzo ładne zdjęcie (można powiększyć) Spätzli z masłem.
de.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4tzle
Co do forum wazeliniarzy, to przynam szczerze, że nie przyglądałam się dotąd
uważnie "maszkaronom", ale skoro tak zachęcasz...

Wszystkim zainteresowanym - i niemieckojęzycznym - polecam zaś stronę:
www.spaetzle.de/
--
Latać każdy może, trochę lepiej...

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   apsik1   31.05.05, 14:57 zarchiwizowany
te z masłem to jakby od gieziek zabrali

  Re: alzackie spaetzle ze schabem w pomidorach
   rywin.l   31.05.05, 15:10 zarchiwizowany
Pinos napisał:
"...Co do forum wazeliniarzy, to przynam szczerze, że nie przyglądałam się
dotąd uważnie "maszkaronom", ale skoro tak zachęcasz..."

Fakt. Tam i tematy ważkie, i wypowiedzi na poziomie (tak merytorycznym, jak i
językowym). A tutaj paciaje ino i paciaje...
A już niektóre sformułowanka tralalumpka to sam mnjut, na ten
przykład: "zachcialo mi sieotow , osobity dobrze czaszka chroniny nie
wystarczal" Jakby ktoś wiadział co "poetka" miała na myśli, to na emila plis.

  Jeszcze trochę wazeliny
   nobullshit   31.05.05, 18:07 zarchiwizowany
Pinosku, mówiłam Ci, że Cię lubię?
No i jesteś stworzona do swojej profesji. :)
--
☺ Chasing the Rainbow ☺

  Re: Jeszcze trochę wazeliny
   pinos   31.05.05, 20:55 zarchiwizowany
Podobno lepsze są nawilżacze na bazie wody ;o) ale
Ja też Cię lubię...
--
Latać każdy może, trochę lepiej...

  a ja chcialabym sie dowiedziec
   jo.hanna   31.05.05, 21:18 zarchiwizowany
1: jak spaezle alzackie maja sie smakowo do tych innych? (to chcialabym zastapic
je czyms innych. Spaezli alzackich u nas njet.)
2: i jak to bylo z tym ogorkiem w pomidorach? Brzmi ciekawie i egzotycznie,
chociaz troche boje sie, ze tutejsze--czyli baaardzo wodniste--moga byc
niewypalem bo rozciencza sos. Wiec czy twoje to byly ogorki wezowe (?, takie
dlugie, z gladka skorka)?


  Re: a ja chcialabym sie dowiedziec
   giezik   31.05.05, 21:48 zarchiwizowany
to byly takie ogórki z tych dluzszych - jeszcze nie te prawdziwe gruntowe. nie powinny rozcienczyc jak bedzi kilka kawalkow.
A makaron podam producenta, jak sprawdze

--
"Rosół z iguany. Potrzebny jest sporych rozmiarów kocioł. Trzeba zagotować w nim wodę, wrzucić sprawioną iguanę i zużytego buta farmerskiego. Gotować 3 dni i 3 noce, po czym iguanę wyrzucić psom dingo, a buta skonsumować."

  oryginal
   giezik   31.05.05, 22:11 zarchiwizowany
wyglada tak

--
"Rosół z iguany. Potrzebny jest sporych rozmiarów kocioł. Trzeba zagotować w nim wodę, wrzucić sprawioną iguanę i zużytego buta farmerskiego. Gotować 3 dni i 3 noce, po czym iguanę wyrzucić psom dingo, a buta skonsumować."



  ide szukac n/t
   jo.hanna   01.06.05, 18:02 zarchiwizowany


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd