FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Creme caramel

To mój drugi (po creme brulee) ulubiony deser.

Proporcje podaję za A. Kręglicką (na 6 foremek):
karmel:
1/2 szklanki miałkiego cukru
2 łyżki wody
krem:
szklanka śmietany kremówki
szklanka mleka
laska wanilii
4 jaja
2 żółtka
1/2 szklanki cukru

Cukier z wodą rozpuścić w garnku o grubym dnie, cały czas mieszając. Gdy
nabierze bursztynowego koloru, rozlać do foremek.
Rozgrzać piekarnik do 170C.
Wanilię rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać do mleka i śmietanki.
Podgrzewać powoli, żeby uwolnić jak najwięcej aromatu.
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, wlać do nich gorącą śmietanę z mlekiem.
Napełnić masą foremki, przelewając przez sitko.
Foremki przykryć folią aluminiową, włożyć do bain marie (czyli po prostu
ustawić na blasze wypełnionej wodą tak, żeby woda sięgała do połowy wysokości
foremek).
Piec do momentu ścięcia masy. Wyjąć, podawać dobrze schłodzony.




Creme caramel - miszam 09.06.05, 00:16    
Re: Creme caramel - makapema 09.06.05, 08:36    
Miszam,litości ;))) - dziuunia 09.06.05, 08:51    
Re: Miszam, - klaryma 09.06.05, 08:53    
Re: Creme caramel - apsik1 09.06.05, 09:01    
Le vrai de chez vrai :))) - kikkera 09.06.05, 09:43    
Re: Creme caramel - siostraheli 09.06.05, 10:51    
Re: Creme caramel - jswm 09.06.05, 12:08    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd