FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Banica?
   yfcia   12.06.05, 19:19 zarchiwizowany
Ze znakiem zapytania, bo przepisu nie mam, tylko inspiracja kuchnią bułgarską.
Przepis na ciasto wzięty z przepisu "pita Rosy", ale z połowy składników.
Farsz - pół kilograma twarogu rozciapałam z dwoma żółtkami, połową szklanki
cukru i ciutką olejku pomarańczowego. Ciasto nie jest słodkie. Po wyrośnięciu
ciasto rozwałkowałam na cztery placki. Każdy posmarowałam olejem,
rozsmarowałam farsz i zwinęłam jak naleśniki - w ruloniki. Te ruloniki
ułożyłam w natłuszczonej tortownicy w "ślimaka". Piekło się to-to około 40
minut w temp.180*C.Efekt - na zdjęciach. Zniknęło jeszcze ciepłe....





  Nie banica, a prawie tutmanik!
   pynjeck   12.06.05, 20:06 zarchiwizowany
Yfciu mila,
wyglada bardzo smakowicie i nie dziwie sie, ze zniknelo w mig:) Z wygladu
przypomina slynny tutmanik Babi, tylko, ze tam nadzienie jest slone i sklada
sie z bulgarskiego sirene (ew. feta) i jajek. Mozemy uznac, ze zrobilas slodki
tutmanik.
A banice robi sie podobnie, ale tam jest zupelnie inne ciasto. Trzeba
rozwalkowac taki cieniusienki placek, a potem rozciagac i rozciagac. I uwazac,
zeby sie nie rozerwal. Kilka takich liskow trzeba zrobic. (Duza sztuka z tym
rozciaganiem i tylko mistrzynie kuchni tak potrafia - Babi nie rozciaga, tylko
walkuje takim cienkim walkiem, a potem narzeka, ze za grube ciasto wyszlo. Ale
i tak wychodzi pyszne). Nastepnie kazdy listek smaruje sie roztopionym maslem,
i nadzieniem, i albo uklada warstwami, albo sie robi takie slimaczki jak ty
zrobilas. Taka banica ulozona w slimaczki nazywa sie börek.
Prawda natomiast jest taka, ze dzis malo kto tak sie meczy z przygotowaniem
ciasta i uzywa po prostu gotowe ciasto typu filo. Tylko ze taka banica z filo
nie jest juz taka pyszna.


  Re: Nie banica, a prawie tutmanik!
   yfcia   12.06.05, 20:31 zarchiwizowany
Ha! Dlatego było ze znakiem zapytania :) Cieszę się, że nareszcie
sprowokowałam jakiś fachowy głos do wypowiedzi! Pynjeck - BŁAGAM o więcej
przepisów Babi! Ciężko o jakąś książkę z przepisami z Bułgarii. A takie super
rzeczy są z tamtego rejonu.....Znalazłam w internecie stronę z kuchnią
bułgarską i stamtąd pochodzi przepis na wsomnianą pitę Rosy - forumowicze
pytali, czy można zrobić coś takiego na słodko. Nie miałam pojęcia,
ale....czemu nie? I stąd ta "niebanica". Pozdrawiam i dziękuję.


  Yfciu, obiecuje, ze sie poprawie:)
   pynjeck   12.06.05, 20:47 zarchiwizowany
Pokazalam Babi pite Rosy, ktora upiekłaś, a Babi powiedziala: "Oooo, a ja robie
taka z cynamonem i rodzynkami!".
Jednak wiekszosc bulgarskich wypiekow jest slona, z dodatkiem sera.
Ja mam kilka bulgarskich ksiazek kucharskich, jakby co pytaj.

  Pyńku!
   yfcia   13.06.05, 08:52 zarchiwizowany
To mam pytanka :) Z ilu warstw składa się to domowe ciasto filo? Czy tutmaniki
są drożdżowe, ale z niesłodkim nadzieniem? W takim razie jak Babi robi z
cynamonem i rodzynkami, to jak to się nazywa? Czy są przewidziane nadzienia
mięsne lub z dodatkiem mięsa(mam w domu mięsożercę!). No i nieśmiała prośba -
może Babi swoją mistrzowską ręką zrobi jednak jakąś PRAWDZIWĄ banicę a ty
zrobisz zdjęcie, które powali nas na kolana??? Jestem taka odważna, bo widzę że
jest tu więcej miłośników kuchni Babi - łączymy dla niej pozdrowienia!

  Re: Pyńku!
   pynjeck   13.06.05, 22:25 zarchiwizowany
Yfciu,

postaram sie odpowiedziec na pytania:
1.Banica Babi sklada sie z 10 plackow (u mnie w domu placki smaruje sie maslem,
nigdy olejem!!!, nastepnie nadzieniem i zwija sie w ruloniki.) Najczesciej
nadzienie z fety i jajek, ze spinaku i fety, z kapusty kiszonej z orzechami.
2. Tutmanik zawsze jest slony. Jest to ciasto drozdzowe, tez sie robi takie
placki, smaruje maslem, pokruszona feta, a potem jakos tak sprytnie zwija.
3. W ksiazce kucharskiej z tradycyjna kuchnia bulgarska sa przepisy z miesem
mielonym. My nigdy nie robilismy, bo ja nie za bardzo jem. Jak chcesz cos
przetlumacze dla ciebie i wysle maila, bo tu bez zdjecia ani rusz:)
4. Jak bedzie nastepna banica, postaram sie wstawic do Galerii.
5. Barzo zaluje, ze znowu nie udalo mi sie zrobic zdjecia tutmanika (Babi
zrobila w piatek po poludniu, ale jak wrocilam wieczorem do domu to byl juz
mocno nadgryziony, a i aparat jak zwykle byl w samochodzie)
6. Babi najczesciej robi nam rozne pitki na sniadanie, ale tu bylo tyle
przepisow na wspaniale chlebki, ze juz nie wstawialam, bo one byly takie
najzwyklejsze.
Pozdrawiam




  Re: Pyńku!
   yfcia   14.06.05, 10:17 zarchiwizowany
Baaardzo dziękuję i - jeśli można - to proszę o przepis z mielonym mięsem:)
Może być na moją gazetową pocztę, no chyba że jest więcej zainteresowanych
przepisem.
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie odnośnie prawdziwej banicy. Z jakiej
ilości mąki wychodzi te 10 placków i jakiej powinny być średnicy(oczywiście w
wykonaniu mistrzyni Babi, bo gdzie człekowi wyjdzie taka cienizna...). No i nie
rozumiem, ciemna masa - mam złożyć 10 placków, na to nadzienie i w rulon. Ale
piszesz "w ruloniki", to czy jest więcej niż 10 placków, czy są to np. trzy
rulony z trzech warstw ciasta?!? No i ile ma być ruloników? Bardzo czekam na
zdjęcie banicy - może wtedy mi się trochę przejaśni:)Dziękuję z góry i z dołu :)

  Onienienie, na żadną pocztę, chyba że na moją też
   miszam   14.06.05, 10:26 zarchiwizowany
Ja też poproszę o ten przepis Pyńku
:0)

  Banica z miesem (tlum. z ksiazki)
   pynjeck   14.06.05, 23:14 zarchiwizowany
Yfciu, znalazlam w bulgarskiej ksiazce przepis na banice z miesem i zaraz
przetlumacze.
Nadzienie:
Drobno pokrojona cebule usmazyc na 2-3 lyzkach oleju. Dodac 3/4 kg mielonej
cielęciny i dobrze usmazyc. Dodac sol, czarny pieprz do smaku i mielona papryke.
Ciasto:
4 szklanki maki,
1 jajko,
1 lyzka octu winnego,
1 lyzka oleju,
szczypta soli

1. Wsypac przesiana make do duzej miski, dodac jajko, ocet, olej, sol i tyle
wody, zeby powstalo ciasto, ktore mozna wymieszac lyzka. Mieszac do czasu, az
sie pojawia pecherzyki. Dodac jeszcze troche maki (nie napisali ile) i wyrobic
miekkie ciasto.
2. Z ciasta uformowac 20-23 malych kulek, posmarowac kazda olejem lub
roztopionym maslem i przykryc sciereczka.

3. Z pierwszej kulki rozwalkowac pitke wielkosci talerzyka deserowego. Recznie
rozciagnac pitke do srednicy ok. 30 cm (tyle ile ma brytfanka). Dno brytfanki
posmarowac tluszczem i wlozyc tam rozciagniety placek. Posmarowac go cieniutko
tluszczem (rozotopionym maslem lub olejem).
4. W ten sam sposob rozwalkowac i wyciagnac pozostale placki. Ukladac w
brytfance i kazdy smarowac odrobine. Na osmym i pietnastym placku ulozyc
warstwy usmazonego nadzienia. Ulozyc pozostale packi, kazdy smarujac odrobine
tluszczem. Ostatni placek posmarowac dosc dokladnie.
5. Ponakluwac banice widelcem i piec w piekarniku (180 stopni C). Jak banica
bedzie juz prawie upieczona, posmarowac jajkiem ubitym z odrobina mleka i
znowu zapiec.

Napisali, ze do tej banicy potrzebne bedzie 1 1/4 szklanki tluszczu. Babi do
naszej banicy uzywa roztopione maslo.
Yfciu, to jest przepis zywcem przetlumaczony z ksiazki. Babi robi pewnie
inaczej i nigdy z miesem, bo nie jemy. Jak bedzie robila nastepnym razem nasza
banice zapisze jak robi ciasto- powiedziala, ze robi na oko.


A w banicy Babi jest 10 plackow, z ktorych robi sie 10 rulonikow - jak
rozwalkujesz placek, to smarujesz roztopionym maslem, nadzieniem i zwiajasz jak
nalesnik. Taki nalesnik w brytfance mozna ulozyc prosto, lub zawiajac slimaczki

Pozdrawiam, pyniek


  Re: Banica z miesem (tlum. z ksiazki)
   yfcia   15.06.05, 09:54 zarchiwizowany
Dziękuję jak nie wiem co. Już kapuję (chyba) o co chodzi. Teraz "tylko" zabrać
się za wykonanie:)
Czekam (i nie tylko ja!)na zdjęcia CUDENIEK wykonanych przez Babi i na
dokładniejsze niż "na oko" receptury! Że też ty jeszcze do tej pory nie
spisałaś tych skarbów w kajeciku?!?!?!

  Re: Banica?
   siostraheli   12.06.05, 20:30 zarchiwizowany
moze i nie banica, ale i tak dziala na wyobraznie

  nooo, kolejny
   e_katt   12.06.05, 20:45 zarchiwizowany
raz jestem pod wrażeniem - mój ulubiony ślimaczy motyw w kolejnej, tym razem
megawersji

piękna struktura przekroju
brawo!!

--
Albo rybka, albo pipka.. jak powiedział Hamlet!! <Anioł, 'Alternatywy4'>

  Cos przepieknego!
   hela1   12.06.05, 21:55 zarchiwizowany
Jestem pod wrazeniem :)

  Re: Banica?
   blodymarry   12.06.05, 22:39 zarchiwizowany
Coś pięknego!!!!! Naprawdę... i ja również proszę o więcej przepisów babi!!! Yfia - złoty medal :)

  Re: Banica?
   posafega   12.06.05, 22:43 zarchiwizowany
Ehhh... Tak patrzę na to cudo, i patrzę....
I słow mi zupełnie brak.
:)

  Re: Banica? IP: *.chello.pl
   Gość: miszam   12.06.05, 23:09 zarchiwizowany
Yfciu, to jest najładniejsza niebanica na świecie!
Jak dobrze, że motywujesz Pyńka, odgraża się, trzymajmy Pyńka za słowo:)
Ostatnio na allegro kupiłam książkę "Z pomidorem w herbie", o kuchni
bułgarskiej. Jeszcze nie zdążyłam przejrzeć wszystkich przepisów, ale z tego,
co zdążyłam się zorientować, kilka przepisów jest fajnych, tylko bardzo mało
(stanowczo za mało!) jest w niej przepisów na ciasta.

  miszam!
   yfcia   13.06.05, 11:53 zarchiwizowany
Ja też poszukuję głównie przepisów na potrawy mączne(zakochałam się od
pierwszego wejrzenia w słoneczniku Babi!) - właśnie znalazłam coś w internecie.
Wprawdzie po czesku, ale chyba nie będzie kłopotów z przetłumaczeniem:)
www.bulharska-kucharka.cz/kucharka/dese.htm

  Re: miszam!
   miszam   13.06.05, 12:16 zarchiwizowany
Fajne!
Szczególnie: vejce dukladne rozmichane... :D
Vejce to chyba jajko?

  Re: miszam!
   miszam   13.06.05, 12:21 zarchiwizowany
Choć, im dalej w las, tym więcej drzew.
No bo o tym, że czesrtwe znaczy świeże, jeszcze wiem, ale co to jest citrinova
kura???
:0)))

  Re: miszam!
   yfcia   13.06.05, 12:23 zarchiwizowany
Vejce to jajko, a ta kura, to skórka cytrynowa :) Pracuj dalej:)))

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd