FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zapiekanka z młodych ziemniakow i botwinka

Umyte i oskrobane ziemniaki pokroić w grube plastry-u mnie było to 12
średnich ziemniaków,jedną cebulę pokroić w piórka,5 ząbków czosnku pokroić w
plasterki,jedną kiełbaskę suchą myśliwską(lub parę plastrów krakowskiej
suchej)też pokroić w plasterki.Do żaroodpornej lub żeliwnej formy
wysmarowanej masłem wkładać warstwami ziemniaki i resztę,solić i
popieprzyć,posypać świeżym lub suszonym tymiankiem.Można też wszystko
wymieszać w misce i dopiero włożyć do formy.Polać to 1 szklanką słodkiej
śmietany 18%.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut,potem
przykryć folią alu i wstawić jeszcze na ok.30 minut.Można zamieszać w
międzyczasie.Podawać z botwinką.

Pęczek botwinki umyć dokładnie,oskrobać buraczki i pokroić wszystko drobno.W
garnku rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć botwinkę do odparowania wilgoci.Zalać
bulionem-ok.1,5 litra i gotować ok.15 minut aż będzie miękkie(można krócej
jak ktoś woli twardawe).Śmietanę 18% kwaśną-ok.3/4 szklanki wymieszać z
odrobiną maki i soli,wlać do niej trochę gorącej zupy wymieszać i wlać to do
zupy,mieszając zagotować.Wycisnąć do zupy sok z 1/2 cytryny-zupa odzyska
buraczkowy kolor.Można dodac jeszcze trochę cukru.Można tez na talerzu dodać
jajko na twardo przekrojone na pół.

Zdjęcie pierwsze to zapiekanka przed wstawieniem do piekarnika,pozostałe to
gotowe dania.

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty







Zapiekanka z młodych ziemniakow i botwinka - dziuunia 01.07.05, 17:35    
Re: Zapiekanka z młodych ziemniakow i botwinka - siostraheli 01.07.05, 21:14    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd