FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  różne różności(2)
   giezik   09.07.05, 11:01 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  gołąbki w liściach winogron
   giezik   09.07.05, 13:47 zarchiwizowany
chyba widac ile zostalo (i to niemal juz na początku)

--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  marynowana grillowana papryka
   giezik   09.07.05, 13:48 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  marynowana grillowana cukinia
   giezik   09.07.05, 13:51 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  marynowana grillowana cukinia - przepis
   lunatica   11.07.05, 16:46 zarchiwizowany
przepis raczej "na oko" :-)

cukinie (ile mamy) kroimy na plastry 0,5 cm,lekko obsmażamy po obu stronach na
oliwie, otłuszczamy na papierowym reczniku, i przekładamy: warstwa cukini
posolnej i popieprzonej, posypana czosnkiem pokrojonym w cieniutkie platerki i
pietruszka, każdą warstwę kropimy octem winnym - i tak aż do wyczerpania
zapasów. dajemu jej ok. 6 godzin, może być
lodówka. i podajemy. fantastyczna sprawa.

ilość czosnku i pietruszki zależy od ilości cukini, no i tego, co kto lubi :-))
--
♥ Lisbon ♥ Story ♥

  marynowany camembert
   giezik   09.07.05, 13:52 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  Re: marynowany camembert
   brunosch   09.07.05, 15:12 zarchiwizowany
camembert (tu z zielonym pieprzem) pokrojony w kostke
cytryna pokrojona w plastry ze skorka
pokrojony grubo czosnek
liscie laurowe
straczki chili
aromatyczne ziola (prawdziwa bulgarska czubrica)
jalowiec (sporo)
oliwa
***
w sloiku nalezy ukladac warstwami: plaster cytryny, przyprawy, ser / cytryna
przyprawy... itede, na wierzch plaster cytryny. zalac to wszystko oliwa i czekac
okolo tygodnia.
--
A właściwie, dlaczego nie?

  oliwki
   giezik   09.07.05, 13:52 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  ogórki z miodem
   giezik   09.07.05, 13:54 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  Re: ogórki z miodem - przepis Jacka1f IP: *.spray.net.pl
   Gość: Nobullshit   09.07.05, 17:46 zarchiwizowany

  tarator
   giezik   09.07.05, 13:54 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  mroczna tarta z botwinką
   giezik   09.07.05, 13:55 zarchiwizowany
ona musiała znać jakąś tajemnicę

--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  Re: mroczna tarta z botwinką
   pinos   11.07.05, 10:16 zarchiwizowany
Taaaak. Moja deska do krojenia wyglądała niezwykle krwawo....
Ciasto (wytrawne LCB):
100 g masła o temperaturze pokojowej
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody
masło rozetrzeć z mąką i solą, dodać jajko rozrobione z wodą. Szybko zagnieść
nożem, jeszcze szybciej rękoma uformować kulę. Podzielić na dwie części,
schłodzić.
Następnie połówkę ciasta (druga połowa na drugą tartę) rozwałkować, wyłożyć do
formy, podpiec przykryte papierem i fasolą ok. 20 min.

Pęczek botwiny (zakończonej 4 buraczkami wielkości pięści dziecka lat 2) i 25
dag szpinaku. Pół główki czosnku. Czosnek wrzucić na patelnię i masełko. Dodać
pokrojone drobno: buraczki, liście botwiny, szpinak. Posypać solą, pieprzem
dusić. Doprawić: czerwonym pieprzem, kuminem i chili (utłuczonymi na miazgę w
moździerzu). Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę - na oko z pół szklanki 12% -
tak, żeby było zwarte, a nie paciajowate.
Wyłożyć na upieczony spód.

I teraz masa, z której jestem bardzo dumna, bo nie smakuje jajecznicą.
Kawałek sera żółtego (ok 20 dag) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać 1
jajko (surowe) i ok. 150 ml śmietany. Rozmieszać, posolić, poppieprzyć,
pochilić. Wykładać łychą na botwinę, delikatnie rozprowadzić. Zapiekać do
uzyskania rumieńca.

--
Mam smoka i nie zawaham się go użyć!!!

  a oto moje wykonanie
   lis_ka   15.07.05, 17:42 zarchiwizowany

--
Forum Zdrowe życie
Mój balkon



  sardynki
   giezik   09.07.05, 13:58 zarchiwizowany
przed, w trakcie i gotowe

--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"







  tarta z rukolą i bazylią i porem
   giezik   09.07.05, 13:58 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  figi w winie
   giezik   09.07.05, 14:01 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  Re: figi w winie - przepis
   giezik   09.07.05, 14:50 zarchiwizowany
Figi gotowane w winie z miodem
Autor (źródełko): Tadeusz Pióro/Przekrój
Data: 06-04-2004
Kategoria: Desery.
Ilość porcji: 4
Składniki:
1/2 kg suszone figi
1/2 l. czerwone wytrawne wino
3 łyżki miodu
śmietana kremówka
likier z czarnej porzeczki -- (bądź słodka konfitura - z płatków róży, powidła śliwkowe ...)

1. Zagotować wino z miodem. Dodać suszone figi i gotować na malutkim ogniu, aż zmiękną i spęcznieją (ok. godz).
2. Wyłączyć, przestudzić. Wyjmujemy figi. Sos gotujemy na dużym ogniu, żeby zgęstniał.
3. Figi polewamy paroma łyżkami sosu, porcją ubitej śmietanki, zaprawionej likierem



--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"

  slimaki
   giezik   09.07.05, 14:52 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  Re: slimaki - przepis Jacka1f IP: *.spray.net.pl
   Gość: Nobullshit   09.07.05, 17:47 zarchiwizowany

  Re: czy impreza jeszcze trwa?
   lena_zet   09.07.05, 15:29 zarchiwizowany
bo jesli tak to zadzieram kiecę i lecę :)

  Re: czy impreza jeszcze trwa?
   siostraheli   09.07.05, 16:39 zarchiwizowany
a nie daloby sie linkow do wszystkiego umiescic?nie potrafie cos znalezc linku
do ogorkow jacka, a i tarta z botwinka by sie przydala, wszystko zreszta
wyglada zachecajaco niezwykle.

  siostro, czekamy
   giezik   09.07.05, 16:41 zarchiwizowany
az wszyscy winni dojda do siebie

--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"

  baklazany (przepyszne)
   giezik   09.07.05, 16:29 zarchiwizowany
pozwolilem sobie na dużo :)

--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  Re: baklazany (przepyszne)
   siostraheli   10.07.05, 11:25 zarchiwizowany
a z czym te oberzynki, bo mam takie piekne okazy w domu i potrzebuje jakiegos
nowego inspirujacego przepisu.

  Re: baklazany (przepyszne)
   jswm   10.07.05, 14:33 zarchiwizowany
bakłażany pokrojone w długie plastry, posolone, odstawić na pół godziny.
wytrzeć z soli(a nawet opłukać, bo moje były podobno mocno słone) i upiec w
piekarniku pod grillem z obu stron.

sos wg. przepisu Babi:

1 duza cebula
1 kg pomidorow
oliwa (filizanka do espresso)
2 zabki czosnku (ja daję więcej)
peczek natki pietruszki
2 lyzki octu winnego
czubryca luz ziola prowansalskie
sol, pieprz
łyżka cukru

Obrac pomidory ze skorki i zetrzeć na tarce.
Rozgrzac olej lub oliwe i poddusić drobno pokrojona cebule. Dodać
starte pomidory i troche pogotować sos. Doprawić go czubryca,cukrem, pieprzem,
odrobina soli (bo bakłażany sa juz troche slone) i chwile jeszcze pogotować.
Zetrzec 2 zabki czosnku, zmieszać z 2 lyzkami octu winnego i dodac do sosu.
Dolozyc tez pokrojona natke pietruszki i juz sosu nie gotować, ponieważ nie
moze byc za gesty.

w każdy plaster bakłażana zawinąć kawałek mozarelli i listek bazyli
ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać parmezanem.
Piec około 30 min w 180 st. C. (i nie zapomnieć, że się piecze bo będzie
wyglądało jak na zdjęciu :)

  Re: baklazany (przepyszne)
   siostraheli   10.07.05, 17:10 zarchiwizowany
jak pomidory zetrzec na tarce???

  Re: baklazany (przepyszne)
   jswm   10.07.05, 17:25 zarchiwizowany
to jest jeden z genialnych pomysłów za które jestem wdzięczna Babi.
zamiast siekania, tarka jarzynowa.

  serowa rolada (dla wytrwalych)
   giezik   10.07.05, 10:20 zarchiwizowany


--
"całkiem możliwe, że polskie dziennikarstwo umarło w dniu, w którym zamiast Hebanu Kapuścińskiego, hołota z uniwesytetu zaczęła czytać podręczniki do public relations"



  Re: serowa rolada (dla wytrwalych)
   pinos   11.07.05, 10:18 zarchiwizowany
Rolada (dla wytrwałych bądź uprzywilejowanych ;o)) przepyszna
--
Mam smoka i nie zawaham się go użyć!!!

  Re: serowa rolada (dla wytrwalych)
   miszam   11.07.05, 10:38 zarchiwizowany
Gieziku,
bardzo proszę o przepis na roladę:)
--
Cyborgi nie żują gumy!

  Re: serowa rolada (dla wytrwalych)
   scislo7   15.07.05, 17:17 zarchiwizowany
to ja się podepnę, bo ja też kiedyś taką robiłam... ser żółty we w miarę równej
kostce włożyć do worka, dwóch lub trzech (w zależności od szczelności ;) i
gotować do zmięknięcia, a potem wyjąć z owych worków i rozwalkować na ok.pół cm
lub mniej na folii aluminiowej lub spożywczej.
nadzienie (z tego co pamietam): 4 serki topione w kostce, 2 łyżki masła, dowolna
ilośc dowolnych dodatków, w tym posiekana wędlina, kiełbasa, papryka, groszek
kons., grzybki kons., ogórki kons., pietruszka zielona, szczypiorek, świeże
pomidowy, zioła świeże i suszone, przyprawy do smaku - wszystko razem wymiąchać
i wyłożyć na rowałkowany i jeszcze nie wystudzony ser. zwinąć jak roladę (bez
folii ;) - na środku można jeszce położyć "ołówek" ogórka, papryki... okręcić
folią i do lodówki! a potem kroić w poprzek - w sumie trudne nie jest, tylko ten
ser się długo gotuje :)
smacznego :)
--
Pasta! i basta...

  tylko sobie cichutko westchnęłam...
   wanilka77   11.07.05, 10:54 zarchiwizowany
ale bym sobie pojadła te pyszności... najgorsze, że mam strasznego lenia i nie
chce mi się w ogóle gotować... ale przepisy sobie pilnie skopiowałam i będą
czekały na lepsze czasy... kiedy jakieś poprawiny są przewidziane, może tym
razem uda mi się dotrzeć???

--
Pierwsze USG ♥ Wanilątka

  a żeby zgromadzić
   e_katt   11.07.05, 12:26 zarchiwizowany
wszystkie przepisy na te wspaniałości, trzeba by chyba książkę kucharską
napisać;))

albo lepiej w Almanachu stworzyć dział "Przyjęcia, imprezy, spotkania"
;))

--
Kobiety dzielą się na: DAMY, NIE_DAMY i.. NIE_DAMY_WSZYSTKIM

  Re: a żeby zgromadzić
   aganiok32   15.07.05, 15:05 zarchiwizowany
Szczęka mi opadła kiedy to wszystko zobaczyłam :) czy na wszystko można znaleźć
przepisy na forum?

  Re: a żeby zgromadzić
   energeia   15.07.05, 15:12 zarchiwizowany
Smakowite zdjęcia.:)
Wezmę sie, lenia pokonam i zrobię bakłażany.
Czy też mogę prosić o przepis na roladę?

pozdrawiam

--
Der Mensch ist, ehe er ein ens cogitans ist oder ein ens volens, ein ens amans.

  Przepisy
   nobullshit   15.07.05, 23:40 zarchiwizowany
Większość jest w tym wątku, tylko niektórzy się lenią (Gieziku - tarta z
rukolą!). A niektórzy wyjechali - autorka rolady. Ale sądząc po tym,
jak rolada smakowała, przepis Scisło jest tym, o co chodzi. IMHO ser powinien
być konkrenty w smaku, ostry.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd