FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Re: mroczna tarta z botwinką

Taaaak. Moja deska do krojenia wyglądała niezwykle krwawo....
Ciasto (wytrawne LCB):
100 g masła o temperaturze pokojowej
200 g mąki
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki wody
masło rozetrzeć z mąką i solą, dodać jajko rozrobione z wodą. Szybko zagnieść
nożem, jeszcze szybciej rękoma uformować kulę. Podzielić na dwie części,
schłodzić.
Następnie połówkę ciasta (druga połowa na drugą tartę) rozwałkować, wyłożyć do
formy, podpiec przykryte papierem i fasolą ok. 20 min.

Pęczek botwiny (zakończonej 4 buraczkami wielkości pięści dziecka lat 2) i 25
dag szpinaku. Pół główki czosnku. Czosnek wrzucić na patelnię i masełko. Dodać
pokrojone drobno: buraczki, liście botwiny, szpinak. Posypać solą, pieprzem
dusić. Doprawić: czerwonym pieprzem, kuminem i chili (utłuczonymi na miazgę w
moździerzu). Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę - na oko z pół szklanki 12% -
tak, żeby było zwarte, a nie paciajowate.
Wyłożyć na upieczony spód.

I teraz masa, z której jestem bardzo dumna, bo nie smakuje jajecznicą.
Kawałek sera żółtego (ok 20 dag) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać 1
jajko (surowe) i ok. 150 ml śmietany. Rozmieszać, posolić, poppieprzyć,
pochilić. Wykładać łychą na botwinę, delikatnie rozprowadzić. Zapiekać do
uzyskania rumieńca.

--
Mam smoka i nie zawaham się go użyć!!!

różne różności(2) - giezik 09.07.05, 11:01    
gołąbki w liściach winogron - giezik 09.07.05, 13:47    
marynowana grillowana papryka - giezik 09.07.05, 13:48    
marynowana grillowana cukinia - giezik 09.07.05, 13:51    
marynowana grillowana cukinia - przepis - lunatica 11.07.05, 16:46    
marynowany camembert - giezik 09.07.05, 13:52    
Re: marynowany camembert - brunosch 09.07.05, 15:12    
oliwki - giezik 09.07.05, 13:52    
ogórki z miodem - giezik 09.07.05, 13:54    
Re: ogórki z miodem - przepis Jacka1f - Gość: Nobullshit 09.07.05, 17:46    
tarator - giezik 09.07.05, 13:54    
mroczna tarta z botwinką - giezik 09.07.05, 13:55    
Re: mroczna tarta z botwinką - pinos 11.07.05, 10:16    
a oto moje wykonanie - lis_ka 15.07.05, 17:42    
sardynki - giezik 09.07.05, 13:58    
tarta z rukolą i bazylią i porem - giezik 09.07.05, 13:58    
figi w winie - giezik 09.07.05, 14:01    
Re: figi w winie - przepis - giezik 09.07.05, 14:50    
slimaki - giezik 09.07.05, 14:52    
Re: slimaki - przepis Jacka1f - Gość: Nobullshit 09.07.05, 17:47    
Re: czy impreza jeszcze trwa? - lena_zet 09.07.05, 15:29    
Re: czy impreza jeszcze trwa? - siostraheli 09.07.05, 16:39    
siostro, czekamy - giezik 09.07.05, 16:41    
baklazany (przepyszne) - giezik 09.07.05, 16:29    
Re: baklazany (przepyszne) - siostraheli 10.07.05, 11:25    
Re: baklazany (przepyszne) - jswm 10.07.05, 14:33    
Re: baklazany (przepyszne) - siostraheli 10.07.05, 17:10    
Re: baklazany (przepyszne) - jswm 10.07.05, 17:25    
serowa rolada (dla wytrwalych) - giezik 10.07.05, 10:20    
Re: serowa rolada (dla wytrwalych) - pinos 11.07.05, 10:18    
Re: serowa rolada (dla wytrwalych) - miszam 11.07.05, 10:38    
Re: serowa rolada (dla wytrwalych) - scislo7 15.07.05, 17:17    
tylko sobie cichutko westchnęłam... - wanilka77 11.07.05, 10:54    
a żeby zgromadzić - e_katt 11.07.05, 12:26    
Re: a żeby zgromadzić - aganiok32 15.07.05, 15:05    
Re: a żeby zgromadzić - energeia 15.07.05, 15:12    
Przepisy - nobullshit 15.07.05, 23:40    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd