FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Papryka pieczona faszerowana kaszanka ...

Zrobilem to na ostatni niedzielny obiad (pierwsze danie). Chodzi o "pimientos
del piquillo rellenos de morcilla" co oznacza, papryka pieczona faszerowana
kaszanka.

Danie bardzo smaczne, eleganckie i tanie. Czas przygotowania okolo 45 - 60
minut.

Niestety do tego celu potrzebna jest papryka "del piquillo" tzn. papryka
czerwona pieczona wczesniej i obrana ze skorki i nastepnie wekowana z kilkoma
zabkami czosnku, odrobina oleju i wody (w sosie wlasnym). Istnieje kilka form
tej papryki .. pokrojona w paski, podrobiona w paseczki i cala (ta ostatnia
bedzie potrzebna do przyrzadzenia dania). Istnieje kilka rodzajow tego typu
papryki. Najlepsza bedzie ta o ciemnym bordowym kolorze i nie ta pomaranczowa
czy ciemnoczerwona, w sloiku i nie w puszce (jesli jest wybor) o dlugosci 6-8
cm.

Do przygotowania tego dania (jako pierwsze danie) potrzebne bedzie: 1 duza
cebula, 300-400 gramow kaszanki z ryzu, olej (lepiej z oliwek) i sol.

Cebule pokroic w malenka kostke i usmazyc na oleju. Polecam podlac co jakis
czas woda zeby dobrze zeszklic cebule i nie przypalic. Nie zapomniec o soli.
Kiedy cebula już bedzie zarumieniona, dodac rozdrobniona kaszanke. Wymieszac
z cebula i smazyc jakies 5 minut tworzac jednolita mase. Chodzi o to, zeby
masa nie byla zbyt wodnista stad podsmazac wyparowujac wode z mieszanki.

Kiedy masa bedzie gotowa, odstawic zeby ostygla i nastepnie przystapic do
faszerowania papryki (lyzeczka do kawy). Nalezy to robic ostroznie bo papryka
jest miekka i może peknac jesli się przesadzi z farszem. Nie nalezy wypelniac
calej papryki. Jej brzegi musza się zamknac po faszerowaniu (jak pierogi).

Ta ilosc farszu pozwoli na przygotowanie okolo 14-16 papryk. Przygotowane
papryki mozna odstawic i zakonczyc 10 minut przed podaniem (mozna je
prygotowac dzien wczesniej i przechowac w lodowce do nastepnego dnia).

Tuz przed posilkiem (10-15 minut) nalezy oproszyc (obtoczyc) faszerowana
papryke w mace (bardzo malo i lekka, spulchniona) i usmazyc na oleju do
momentu przyzlocenia. Usmazone, odkladac na osobnym talerzu zeby odsaczyc
olej. Podawac na cieplych talerzach. Talerz bez ozdoby (chyba, ze cos
zielonego w srodku). Bedzie się bronil sam. Wino czerwone lepiej z Rioja ..
crianza .. bardziej slodkie.

Jesli ktos ma mozliwosc dostania czarnego barwnika z sepii lub kalamarow
(tinta – atrament ktory sprzedaje sie w malenkich plastykowych dozach),
proponuje podanie w/w papryki na „dnie” (talerza) w postaci czarnego (tez
smacznego) sosu. Sos jest bardzo latwy do przygotowania ... usmazyc pol
posiekanej cebuli na oleju (jak do farszu paprykowego), wlac odpowiednia
ilosc atramentu (2 opakowania wielkosci torebki herbaty ekspresowej) by
nastepnie przetrzec wszystko przez sitko tworzac jednolity dosyc gesty sos
(proporcie podane sa na dwa talerze). Nie zapomniec o soli do sosu (malo).

Wylewamy tenze sos na talerze by nastepnie ulozyc na nim podsmazone papryki
faszerowane.

Ryzyko, ze nie wyjdzie ... zadne. Smacznego.




Papryka pieczona faszerowana kaszanka ... - janek53 02.08.05, 02:56    
Re: Papryka pieczona faszerowana kaszanka ... - siostraheli 02.08.05, 10:35    
Re: Papryka pieczona faszerowana kaszanka ... - giezik 02.08.05, 10:52    
No proszę, wczoraj Kwik, dzisiaj Ty.. - e_katt 02.08.05, 11:00    
Re: Papryka pieczona faszerowana kaszanka ... - kwik 02.08.05, 11:10    
Re: Papryka pieczona faszerowana kaszanka ... - janek53 03.08.05, 03:55    
Re: Papryka pieczona faszerowana kaszanka ... - Gość: janek53 29.09.05, 23:06    
Re: Papryka pieczona faszerowana kaszanka ... - janek53 29.09.05, 23:07    
Re: Papryka pieczona faszerowana kaszanka ... - Gość: dodo 29.09.05, 23:21    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd