FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

chlebek bez wyrabiania

Składniki:

1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
50 g swiezych drozdzy
1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
1 czubata lyzka soli
2-3 lyzki stolowe oliwy
olej lub (w wersji lakto-wegetarianskiej) maselko do wysmarowania foremek
(2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich posypania

ew. dodatki, np pestki slonecznika lub sezam lub kminek

Przepis:

Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej
drozdze przez mieszanie ich lapka. Wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie
ufyflunic i tez mieszamy ja lapka. Wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie
uwalac rozczynem solniczki) czubata lyzke (stolowa) soli, wlewamy (jedno dobre
chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki stolowe). Odstawiamy na
pol godziny w cieple miejsce.

W tym czasie nie leniuchujemy tylko:

- smarujemy dwie foremki maselkiem (lub olejem) i posypujemy bulka tarta
(tylko solidnie, zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem
podczas wyjmowania i skorka odlazla od miazszu)

- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W polowie czasu
pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby skorka sie nie spalila.
Podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!
Do foremek sie je WLEWA!!! :D

W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa
objetosc 2-2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.

To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
ziaren slonecznika czy sezamu.





chlebek bez wyrabiania - Gość: kasia_b 16.08.05, 21:16    
Re: chlebek bez wyrabiania - siostraheli 16.08.05, 21:22    
No niby bez - e_katt 16.08.05, 21:23    
Re: No niby bez - Gość: kasia_b 16.08.05, 21:29    
Tak myslałam, że - e_katt 16.08.05, 21:30    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd