FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Misiankowa szarlotka sie piecze
   kaczanka   24.08.05, 12:34 zarchiwizowany
Zrobione wedłu poniższego przepisu. Mam nadziję że tym razem zdjęcia będą
dobrze widoczne. Starłam się ze wszystkich sił :)))
Nie dorównam e-katt czy lunatice bo one wyznaczyły standardy jak fotografowac
potrawy :))))

Misiankowa szarlotka
Danie wegetariańskie: tak
Autor: Misia Zielińska

Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek - obranych
- przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
- mielony cynamon
- cukier waniliowy
- cukier
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny. Kruche ciasto: 1/2 kg mąki
- 1 kostka masła
- 1 filiżanka cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli oraz 1 białko

Sposób przyrządzania:

Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle,
ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka.
Przykryj i odstaw na 2 godziny. Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z
masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 2
godziny do lodówki. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj
surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp.
160°C. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego
ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C.







  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze cz.2
   kaczanka   24.08.05, 12:42 zarchiwizowany
Drugie zdjęcie tuz przed wstawieniem do piekarnika. Jak sie upiecze to pokażę
resztę :)))





  Kaczanko, a wiesz,
   e_katt   24.08.05, 13:05 zarchiwizowany
też miałam ochotę upiec tę misiankową szarlotkę.
Doszłam jednak do wniosku, że pociągają mnie daleko bardziej miniformy ;-)

No, ale ciekawa jestem efektu.

  Re: Kaczanko, a wiesz,
   kaczanka   24.08.05, 13:13 zarchiwizowany
Powiem szczerze, ze najbardziej mnie skusiła ta Misiankowa nazwa :)))) takie to
słodkie

--
Moja szarlotka

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   klaryma   24.08.05, 12:48 zarchiwizowany
a ile tej maki, bo jakoś nie widzę w przepisie?

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   kaczanka   24.08.05, 12:49 zarchiwizowany
1/2 kg mąki
jest w przepisie ;))

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   invicta1   24.08.05, 12:52 zarchiwizowany
czy ta deska się sprawdza? mam inną i pęka wzdłuż-a ta mi się podoba (IKEA tak?)
--
sygnaturka zawieszona

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   kaczanka   24.08.05, 12:54 zarchiwizowany
Tak Ikea, mam ja już 3-4 lata i nic sie nie dziej. Kroję, wałkuje, ugniatam,
siekam i przecieram gabka zwilzona bardzo ciepłą wodą.

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   invicta1   24.08.05, 12:55 zarchiwizowany
to sobie kupię:)
czekam na końcowy efekt-już mi pachnie cynamonem:)
--
sygnaturka zawieszona

  ja też :)))))
   kaczanka   24.08.05, 12:57 zarchiwizowany

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   lis_ka   24.08.05, 12:57 zarchiwizowany
jestem bardzo ciekawa efektu, bo zastanawiałam się nad skorzystaniem z tego
przepisu.
A co do deski - jest w IKEA taki specjalny olej (na dziale kuchennym), którym
powinno się co jakiś czas tę deskę przecierać, żeby nie wysychała i ładnie
wyglądała.
--
Forum Zdrowe życie
Mój balkon

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   kaczanka   24.08.05, 13:00 zarchiwizowany
lis_ka napisała:

> A co do deski - jest w IKEA taki specjalny olej (na dziale kuchennym), którym
> powinno się co jakiś czas tę deskę przecierać, żeby nie wysychała i ładnie
> wyglądała.

O to musze poszukać :))) bo moja ma troche przebarwień, choc na początku
nacierałam ja zykłym olejem rzepakowym

--
Moja szarlotka

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   invicta1   24.08.05, 13:00 zarchiwizowany
ja uzywałam zwykłego jadalnego, ale chyba miałam zwyczajnie złej jakości deskę
to ją szlag trafił
--
sygnaturka zawieszona

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   agnie_szka9   24.08.05, 13:50 zarchiwizowany
może już się upiekła, bo coś mi pachnie ładnie:-)))
--
najgorsze są te grzechy, które nie przynoszą uciechy...

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   kaczanka   24.08.05, 14:15 zarchiwizowany
juz się upiekła ale zdjęć jeszcze nie widać :))
--
Moja szarlotka

  No, czekamy, czekamy..
   e_katt   24.08.05, 14:18 zarchiwizowany
tylko za wcześnie jej nie rozkrój - bo niechybnie rozpadnie się i efektu
żadnego...

  Re: Misiankowa szarlotka sie upiekła cz.3
   kaczanka   24.08.05, 13:55 zarchiwizowany
Upiekła się :)))) ale troche dłuzej w piekarniku ja trzymała chyba nawet pół
godziny dłużej


--
Moja szarlotka







  Czyli pełen sukces? Bo wygląda że TAK ;-) nt.
   e_katt   24.08.05, 14:34 zarchiwizowany


  daj gryza!
   invicta1   24.08.05, 14:35 zarchiwizowany

--
sygnaturka zawieszona

  Oj tak :)))
   kaczanka   24.08.05, 14:35 zarchiwizowany

  To biegne podegustowac:)))
   fettinia   24.08.05, 14:36 zarchiwizowany
A deske tez mam taka sama to poczuje sie jak u siebie:))))Juz mi ta szarlotka
pachnie:))A smietane bita masz?:)Czy mam przyniesc?:)
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi

  Re: To biegne podegustowac:)))
   kaczanka   24.08.05, 14:37 zarchiwizowany
Jadłam bez smietany ale przynoś fetti :))))

--
Moja szarlotka

  Re: To biegne podegustowac:)))
   fettinia   24.08.05, 14:50 zarchiwizowany
Prosze bardzo-smietanka raaaaz:)))Mniam:)Ja jestem dzis leniwiec i zakupilam
gotowy apfel-strudel:)
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi

  przez tom szarlotkę
   kaczanka   24.08.05, 14:37 zarchiwizowany
to monsz obiadu nie dostał ;))

--
Moja szarlotka

  Za to my mamy pół dnia
   e_katt   24.08.05, 14:39 zarchiwizowany
napawania się jej widokiem z głowy ;)

  Re: zwolennik sypanych..jednak mimo to sie skusze!
   chesky   24.08.05, 18:15 zarchiwizowany
jestem raczej zwolennikiem sypanych szarlotek,,ale ale.. powyzsza wyglada na
szarlotke z potencjalem !

  Re: Misiankowa szarlotka sie upiekła cz.3
   posafega   24.08.05, 19:34 zarchiwizowany
Te jabłka świetnie wyglądają pod ciastową pierzynką :) A wyżej tak miło
cynamonem kusiły... Chyba i ja spróbuję :)
--
B.I.T.C.H. : Babe In Total Control of Herself :)
Czekam...

  czy te 160 st. i jedna h to dla termoobiegu są
   basiul   11.02.06, 11:12 zarchiwizowany
przewidziane? czy górę i dół nastawić?
--
Chwila która trwa
Może być najlepszą z twoich chwil...

  ja - góra i dół. n/t
   jacek1f   11.02.06, 11:35 zarchiwizowany


  bardzo dziękuję Jacku - zawsze mogę na Ciebie
   basiul   11.02.06, 11:45 zarchiwizowany
liczyć:)))

--
Chwila która trwa
Może być najlepszą z twoich chwil...

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   apsik1   24.08.05, 14:46 zarchiwizowany
naprawdę apetyczna

  Wyglada przepieknie! nt.
   irajar   24.08.05, 15:36 zarchiwizowany


  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   halinac52   24.08.05, 15:53 zarchiwizowany
Ale smakowita szarlotka

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   shalu   24.08.05, 18:39 zarchiwizowany
Wiem co zrobie na powrot meza...
pysznie wyglada i fajne zdjecia

--
shalu

  Bardzo Wam wszystkim dziekuję
   kaczanka   24.08.05, 19:01 zarchiwizowany
za wszystkie miłe słowa :)))))


--
Moja szarlotka

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   dziuunia   24.08.05, 19:45 zarchiwizowany
Przepiękna ta szarlotka :)))
Koniecznie muszę wypróbować przepis bo juz bym zjadła kawałek :)

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   kajamama   24.08.05, 22:36 zarchiwizowany
też bym taką schrupała!
--
Przyjaciel potrafi zamienić pustynię w pełen zieleni ogród

Przyjazny Zakątek

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   imbirka   24.08.05, 20:10 zarchiwizowany
Piękna ta szarlotka. Musze ją koniecznie zrobić, może jutro, tym bardziej, że
dostałam sporą torbę antonówek. No i przypomniałaś mi, że ja marzę o takiej
desce ;-) Muszę się do Ikei wybrać.

--
Pomóżmy Małgosi

  bardzo ładna szarlotka :) nt
   makapema   24.08.05, 20:13 zarchiwizowany



  Re: bardzo ładna szarlotka :) nt
   alltid_ung   24.08.05, 21:46 zarchiwizowany
mniam mniam....jutro juz pieke tak sama :)))

  WAZNE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: mieszanka   11.09.05, 21:08 zarchiwizowany
wlasnie rozgrzewam piekarnik, zajrzalam do jablek, a pod nimi co? puscily soki
(tam tez jest obecnie znaczna czesc przypraw zdaje sie..) czy jak bede ukladac
je na tym podpieczonym i posmarowanym bialkiem ciescie to polac je owym sokiem,
czy bez tego..? POMOCY!!!

  AAAA!!! HELP!!! KTOKOLWIEK!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: mieszanka   11.09.05, 21:22 zarchiwizowany
prosze niech mi ktos powie co mam zrobic!!!

  Re: WAZNE!!!
   dziuunia   11.09.05, 21:24 zarchiwizowany
Jeśli tego soku jest dużo to nie wlewaj bo spód zamoknie.Widocznie jabłka były
bardzo soczyste.Ale możesz jeszcze jedno zrobić: posyp wszystko łyżką mąki
ziemniaczanej(albo kukurydzianej) i dokładnie wymieszaj-mąka zagęści sok w
trakcie pieczenia i będzie ok.

--
Zdjęcia moich wypieków
Domowe smaki i aromaty...zapraszam :)

  DZIEKUJE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: mieszanka   11.09.05, 21:33 zarchiwizowany


  NIAM! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: mieszanka   12.09.05, 09:32 zarchiwizowany
mimo chwilowego kryzysu wyszla wysmienita szarlotka:, choc dosc czasochlonna;)
dodalam 2 lyzki maki kartoflanej wg sugestii Dziuuni - nadzienie jest super,
jeszcze raz dzieki:)

  pyszne!!!
   cytrusowa   18.09.05, 14:34 zarchiwizowany
musze tez zrobic - mam pytania, czys mioetana musi byc kwasna???


--
Od 11 września 2004 roku TY i JA. JA i TY- jedna całość. Na zawsze!

Ku przestrodze tragiczna historia
Lista dentystów

  Re: pyszne!!!
   kaczanka   19.09.05, 20:37 zarchiwizowany
ja wzięłam taka zwykła 36% z Piątnicy
www.piatnica.com.pl/prod_smiet36.htm



  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze IP: *.lodz.dialog.net.pl
   Gość: Kasiulek_Mysiulek   18.09.05, 18:11 zarchiwizowany
Jak to ciasto położyć żeby ono tak ładnie na tych jabłkach leżało?

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   kaczanka   19.09.05, 20:35 zarchiwizowany
to raczej kwestia tego że jabłka przekorojene sa tylko na pół i ułożone
wypukłym do góry,
i ciasto rozwałkowane i położone na wierzchu samo ładnie się zapada między
połówkami jabłek
--


  ale apetyczna !!!
   morelka80   19.09.05, 12:50 zarchiwizowany
Zaraz biegnę po jabłka i zabieram się za pieczenie :)
--
Proszę, pomóżmy Pawełkowi. Kup coś dla siebie i pomóż dziecku.
tinyurl.com/7m436

  Apropo deseczki
   hanna51   19.09.05, 16:42 zarchiwizowany
Ja przecieram czysta deske olejem mineralnym-ladnie zabezpiecza drewno.

  2 pytania
   myshen82   19.09.05, 21:11 zarchiwizowany
czy to maslo moze byc solone? (jestem w Anglii i tu wiekszosc jest solona
wlasnie)

i jeszcze jedno: czy ktos wie jaka smietana angielska sie nadaje?)
i jakie jablka tu sa kwasne?

mieszkam w hotelu w ktorym tez pracuje i chcialabym zrobic niespodzianke swojej
szefowej,ktora jest niesamowita kobieta;) (i przekonac ja ze umiem piec;))
a przy okazji zjesc cos mniej przetworzonego i wlasnego wypieku;))))
--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

forum w stagnacji:))

  pliz plizzz
   myshen82   20.09.05, 11:48 zarchiwizowany

--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

forum w stagnacji:))

  Re: 2 pytania
   szellla   20.09.05, 12:40 zarchiwizowany
IMHO
masło absolutnie nie solone! już lepiej zastąp margaryną do pieczenia
w kwesti śmietany - trzymaj się tego, żeby miała ok 18-22% tłuszczu
jabłka - no po prostu spytaj w sklepie albo spróbuj zanim kupisz - lepsze sa
jabłka z gatunku twardszych (logo np. się nie nadaje)
--
Jak Cię życie kopnie - to się odgryź!

  Re: 2 pytania
   myshen82   20.09.05, 20:10 zarchiwizowany
szella!

dzieki wielkie za odpowiedzi!!!
--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

forum w stagnacji:))

  No i wreszcie upiekłam!
   imbirka   20.09.05, 20:54 zarchiwizowany
Pyszna jest ta szarlotka, teraz bedzie moim ulubionym przepisem szarlotkowym.
Zresztą w moim domu rodzinnym robi się podobną, tylko z uduszonymi jabłkami, a
nie surowymi - i moja mama nazywa ją "góry, doliny" :-)
Musze tylko zainwestować w porządną, dużą deskę, albo jeszcze lepiej - stolnicę,
bo na małym kawałku blatu, jakim dysponuję, trudno jest rozwałkować wierzch w
całości.

--
Pomóżmy Małgosi





  Re: No i wreszcie upiekłam! IP: *.tvp.pl
   Gość: dana   21.09.05, 12:02 zarchiwizowany
Mam zamiar dzisiaj upiec tę szarlotkę, powiedźcie mi czy te jabłka nie są za
twarde po upieczeniu ?

  Re: No i wreszcie upiekłam! IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: imbirka   21.09.05, 14:41 zarchiwizowany
Nie są twarde, rozpadają się, bo piecze się je dość długo pod przykryciem z
ciasta. Ja do szarlotki używam zawsze antonówek.

  jeszcze pare pytan:))
   myshen82   21.09.05, 19:11 zarchiwizowany
zagniotlam ciasto,na razie siedzialo pol godz w lodowce, ale mam wrazenie, ze
zrobilo sie bardziej miekkie niz bylo wczesniej, wiec wrzucilam do
zamrazalnika,bo szczerze mowiac nie chce mi sie czekac;)) (nic mu sie chyba nie
stanie w tym zamrazalniku,co?)

czy blaszke (foremke) trzeba czyms smarowac?

dzieki z gory za odpowiedzi:)))

--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

forum w stagnacji:))

  Re: jeszcze pare pytan:))
   jswm   21.09.05, 19:19 zarchiwizowany
co do zamrażalnika - powinno byc ok,
a blaszkę posmaruj masłem

  Re: jeszcze pare pytan:))
   myshen82   21.09.05, 19:31 zarchiwizowany
dzieki, ide zobaczyc jak sie ma;)
--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

forum w stagnacji:))

  Re: jeszcze pare pytan:))
   myshen82   21.09.05, 20:03 zarchiwizowany
no i wzielam i nie zdzierzylam;) wyciagnelam z zamrazalnika i wsadzilam juz
spody do piekarnika.
ciasto bylo miekkawe ale nie mialam problemow z walkowaniem. teraz sie
zastanawiam czy bylo miekkie bo: siedzialo za krotko w zamrazarce, dodalam nie
maslo tylko margaryne, czy moze: dalam za malo maki:)

teraz czekam w napieciu na rezultaty

jedno pytanie: czy ten spod po 15 minutach w piekarniku bedzie: upieczony czy
podpieczony?
--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

forum w stagnacji:))

  Re: jeszcze pare pytan:))
   szellla   21.09.05, 20:12 zarchiwizowany
> no i wzielam i nie zdzierzylam;) wyciagnelam z zamrazalnika i wsadzilam juz
> spody do piekarnika.
> ciasto bylo miekkawe ale nie mialam problemow z walkowaniem. teraz sie
> zastanawiam czy bylo miekkie bo: siedzialo za krotko w zamrazarce, dodalam
nie maslo tylko margaryne, czy moze: dalam za malo maki:)
> teraz czekam w napieciu na rezultaty
Po pierwsze wylooozuj :0)))
po drugie - od margaryny jest bardziej miękkie, ale powinno byc ok
Ja rozwałkowuję i układam w formie jeszcze świeżo zagniecione ciasto i razem z
foremką wkladm do lodówki. Na pewno nie czekam dwóch godzin - jakieś 40 min max.
(jabłek w przyprawach też nie trzymam tak długo). Druga połowa w kuli w
woreczku aż dczasu upieczenia pierwszej warstwy.
>
>jedno pytanie: czy ten spod po 15 minutach w piekarniku bedzie: upieczony czy
> podpieczony?
Będzie podpieczony, powinno być widać, że już nie jest mokry - tak ma być

Będzie dobrze, nie martw się :0))

--
Jeśli życie nie jest proste - upiecz proste ciasto Liski!

  hehe
   myshen82   21.09.05, 20:40 zarchiwizowany
ja zawsze tak jak cos robie pierwszy raz;)

wlozylam do pieca i czekam...

--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

forum w stagnacji:))

  Re: hehe
   k_asia2   22.09.05, 08:21 zarchiwizowany
Ludzie!!!!
ale zarażacie ta szarlotka!!
ja sie tez zarazilam i oto efekty
napoczeta jeszcze na goraco szkoda ze nie mialam waniliowych lodow ehhh...





  Myshen?
   szellla   22.09.05, 09:44 zarchiwizowany
padłaś pod tą szarlotką? czy obżarłaś tak, że nie masz siły dojśc do kompa?
no pisz jak wyszła...
--
Jeśli życie nie jest proste - upiecz proste ciasto Liski!

  Re: Myshen?
   myshen82   22.09.05, 11:22 zarchiwizowany
hehe:)

wyszla, wyszla...
chyba najpyszniejsza jest na cieplo, z bita smietana...
jak wroce do polski to zrobie rodzicom:)
--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

forum w stagnacji:))

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   k_asia2   22.09.05, 09:02 zarchiwizowany
Ludziska!!
ale zarażacie ta szarlotka
no i mnie tez zarazilyscie
a oto co wyszlo wczoraj wieczorem jedzona jeszcze na goraco
szkoda ze nie mialam lodow waniliowych......



  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   k_asia2   22.09.05, 09:55 zarchiwizowany
Przepraszam za 2 posty podobnej tresci:)
Jestem poczatkujacym forumowiczem i myslalam ze cos zle zrobilam ( za duze
zdjecia czy cos) a tak strasznie chcialam sie pochwalic pysznosciami ze
wyslalam 2-gi raz:)
pozdrawiam szarlotkowo

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: kubulek   22.09.05, 10:59 zarchiwizowany
no prosze ladna ladna ... to ja teraz chce zeby ktoras z was mi taka upiekla bo
ja nie umie :D

  i ja zarazilam sie szarlotkowo
   kasiek.pe   25.09.05, 11:25 zarchiwizowany
wieczorem biore sie za pieczenie ;)

  Re: i ja zarazilam sie szarlotkowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: anew   25.09.05, 22:18 zarchiwizowany
i ja piekłam wczoraj,zamiast miodu dałam słodzonego soku malinowego 2
łyżki,prima,pozdrawiam wszystkich

  wyszła przepyszna :) IP: 80.51.255.*
   Gość: kasiek.pe   25.09.05, 22:42 zarchiwizowany


  Re: wyszła przepyszna :)
   cytrusowa   28.09.05, 18:30 zarchiwizowany
ja tez sie musze pochwalic - mialam utrudnione zadanie, bo inne produkty, nie ma
tu antonowek ani prawdziwej polskiej smietany. No i ciasto kladlam w kawalkach -
ale pierwszy raz robilam kruche.
wybaczcie.
ciasto PYSZNE
--
Ty i Ja. Ja i Ty. Jedna całość. Na zawsze!!!

Moj Batonek
Stomatolodzy



  sie moja upiekla :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Madelajne   07.10.05, 22:23 zarchiwizowany




  dziś uświetniła imieniny mojej Babci:)
   kajamama   15.10.05, 21:20 zarchiwizowany
ze względu na swoje walory smakowe, została wpisana na stałe w repertuar ciast
naszego domu!
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek







  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   shalu   23.10.05, 18:17 zarchiwizowany
Dziś zrobiłam.Przepis na stałe zagości w domu :-)



  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   rudzikowa   14.12.05, 20:35 zarchiwizowany
ciasto furora i hicior jakich malo





  U mnie w domu się to nazywało
   cipcipkurka   13.01.06, 18:51 zarchiwizowany
"Pupki pani Z." (od nazwiska sąsiadki, która podała Mamie ten przepis).




  Moja misiakowa poszła do pieca ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: blodymarry   14.01.06, 16:51 zarchiwizowany




  jak ładnie:) nt.
   kajamama   14.01.06, 22:28 zarchiwizowany

--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: jak ładnie:) nt.
   beata696   16.01.06, 19:41 zarchiwizowany
W sobotę, przy pomocy córeczek 8 latki i 3 latki , zrobiłam szarlotkę i
upiekłam .REWELACJA!!!
Smaczna i pachnąca , a przytym łatwa i można zaangażować ''w zabawę''dzieci.

  kaczanko! upieklam...
   patyska   27.01.06, 16:04 zarchiwizowany
...uwiedziona Twoja szrlotka! wyszla przepyszna, choc moze nie az tak piekna ja Twoja (ale prawie ;))
zdjecia nie bedzie bo pozarto ja co do okrucha.
--
Patrycja i Jeremi

  :))))
   kaczanka   27.01.06, 18:50 zarchiwizowany

--


  Była wczoraj.
   tu_nia1   29.01.06, 14:42 zarchiwizowany
Jeszcze mam jeden kawałeczek do kawki. Pyszna.I dużo jabłek, a to lubię.

  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   kaasiatomczaak   29.01.06, 18:49 zarchiwizowany
A oto moja szarlotkowa pychotka i pomocnica kuchenna :)





  Ale masz fajną pomocnicę :-) n/t
   cipcipkurka   30.01.06, 08:49 zarchiwizowany


  a można na prostokątnej foremce? n/t
   sowa_hu_hu   30.01.06, 16:15 zarchiwizowany
--
sowa i sówek w roli głównej :)

img516.imageshack.us/my.php?image=sowaiswek6fb.jpg

  to juz dla mnie "normalne", ze pieke slodkie:-)))
   jacek1f   31.01.06, 21:40 zarchiwizowany
wiec tylko tu skromnie dorzuce...

(na prosbe Mlodego dubelek byl..) I wyszedł:-))





  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze
   kakolina25   05.02.06, 22:01 zarchiwizowany
Ja rowniez zrobilam i byla pychota,tyle ze zmniejszylam porcje masla do 2/3 i
dalam nieco mniej maki.Z pozostalego ciasta corcia moja zrobila ciasteczka dla
tatusia.Palce lizac mniam mniam...







  Re: Misiankowa szarlotka sie piecze IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: abc   06.02.06, 03:04 zarchiwizowany
ech..... takie obrazki o 3. w nocy ;))) A te ciastka dla taty - urocze po
prostu;)

  Kakolino,
   cipcipkurka   06.02.06, 08:41 zarchiwizowany
co to za foremki do ciasteczek? Cudne kształty!

  Re: Kakolino,
   kakolina25   07.02.06, 00:04 zarchiwizowany
Owszem foremki ale nie do ciasteczek a do ciastoliny.Ciastolina stwardniala a
foremki zostaly wiec grzech bylo ich nie wykorzystac.Alez byla zabawa...





  :-)
   cipcipkurka   12.02.06, 17:27 zarchiwizowany
Super pomysł, zwłaszcza że stwardniałej ciastoliny u nas pod dostatkiem, więc i
foremki się znajdą :-)

  Proszę o podpowiedź
   brynia2   12.02.06, 17:17 zarchiwizowany
Właśnie zabieram się za pieczenie misiankowej. Czy mogę na ciasto polożyć
połówki jabłek od razu, czy muszą one koniecznie odleżeć 2 godziny? Czy
koniecznie muszę posypać je cukrem, bo ja nigdy do jabłek cukru nie daję?

  Się
   e_katt   12.02.06, 17:36 zarchiwizowany
wcinam, ale rzucam swoje imho;)
Otóż: jabłka odleżeć przed upieczeniem muszą, żeby "zwiędły" (zmiękczyły się na
tyle, żeby potem nie było niepodzianki: ciasto upieczone, a jabłka mocno al
dente;). Cukier tez musi być, bo to on w więdnięciu jabłek swoją rolę gra.


  Aha, i
   e_katt   12.02.06, 17:43 zarchiwizowany
jeszcze jedno: dzięki temu odczekaniu nadmiar soku z jabłek się wytrąci
(chociaż wiadomo, dużo to go się nie wydzieli;)

W każdym razie to zapobiegnie wyciekowi płynu już w trakcie pieczenia (a
korzyść z tego będą miały i jabłka - nie będą się dusić we własnym soku, przez
co kształt zachowają, i ciasto - nie będzie mokre).



  Re: Aha, i
   brynia2   12.02.06, 18:01 zarchiwizowany
Dziękuję ślicznie

  Proszę bardzo ;)) nt.
   e_katt   12.02.06, 18:12 zarchiwizowany


  Re: E _katt, dzięki za wczorajsze wsparcie :-)
   brynia2   13.02.06, 15:42 zarchiwizowany


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd