FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Florentynki

Przepis pochodzi z ksiazki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotad".

Skladniki na 42 sztuki
200 g masla
2 lyzki miodu
175 g cukru
1/16 l smietany
po 50 g drobno posiekanej kandyzowanej skorki cytrynowej i pomaranczowej
125 g platkow migdalow
100 g maki
wisnie z alkoholu (bez pestek)
200 gorzkiej czekolady

1. Zagotowac na malym ogniu, stale mieszajac maslo, miod, cukier i smietane.
Dodac skorke pomaranczowa i cytrynowa, platki migdalow, wymieszac z masa
miodowo-maslana, gotowac 2 minuty.

2. Zdjac mase z ognia, wsypac make, wymieszac i odstawic do ostygniecia.

3. Nagrzac piekarnik do 200 stopni C. Blache wylozyc folia aluminiowa i
posypac maka. Ulozyc na folii pierscienie i do kazdego z nich wlozyc jedna
lyzeczke masy migdalowej, rozsmarowujac rowno. Na srodek krazka polozyc 1/2
wisni.

4. Piec 8-10 minut na srodkowym poziomie piekarnika. Gotowe ciastka zdjac z
blachy i zostawic do ostygniecia.

5. Roztopic czekolade w kapieli wodne. wystudzone florentynki posmarowac
grubo z jednej strony roztopiona czekolada i zostawic do calkowitego
ostygniecia czekolady.
To byl przepis oryginalny. Ja go troszke zmodyfikowalam z braku pierscieni do
smazenia jajek sadzonych i robie to tak:

Przed przygotowaniem masy migdalowo-miodowej, robie kruche ciasto wg przepisu
Neli Rubinstein. Wyklejam bardzo cieniutko duza blache i wstawiam do lodowki
na czas przygotowania masy florentynkowej. Pozniej podpiekam, az bedzie mialo
zloty kolor i na to dopiero wylewam przestudzona mase. Ukladam cale wisnie,
tak, zeby pozniej moc pokroic w male kwadraciki i do piekarnika (180 stopni
C) na okolo 20-30 minut. Widac kiedy jest upieczone.
Jak ciasto ostygnie kroje w male kwadraciki.

Aha, ja na pewno daje troche wiecej migdalow i skorki pomaranczowej. Te
florenynki na zdjeciu sa z migdalami i swiezymi orzechami laskowymi,
pokrojonymi i podpieczonymi. Dodalam tez troche cukru muscovado. Nie trzeba
sie dramatycznie trzymac proporcji.
No i to by bylo na tyle. Wbrew pozorom florentynki robi sie bardzo latwo i
szybko, no i sa pyszne.




Florentynki - pynjeck 03.10.05, 19:31    
Re: Florentynki - siostraheli 03.10.05, 20:12    
Pyyyńku :))) - krasnowo 03.10.05, 20:21    
przypomniała mi sie brygida jones i jej kulinarne - ocean.niespokojny 03.10.05, 20:22    
Re: Florentynki - jswm 03.10.05, 20:35    
Re: Florentynki - babunowa 03.10.05, 21:08    
Babunowa, - pynjeck 05.10.05, 10:31    
Re: Florentynki - kajamama 03.10.05, 21:25    
Re: Florentynki - jswm 03.10.05, 22:26    
super Pyńku, dzięki za przepis - wanilka77 03.10.05, 22:31    
Re: Florentynki - Gość: wadera 04.10.05, 14:35    
Wadera, - pynjeck 05.10.05, 10:28    
Re: Wadera, - Gość: wadera 05.10.05, 10:34    
Re: Florentynki - hania55 06.10.05, 11:39    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd