FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   06.10.05, 20:53 zarchiwizowany
cytuję autorkę
piekny kawalek schabu posolic, posmarowac musztarda i obsmazyc ze wszystkich
stron na masle
masla nie zalowac, oliwy z oliwek dodac. jak juz rumiany to zalac goracym
mlekiem tak by byl przykryty, gotowac tak dlugo az zrobi sie sos gesty taki
grudkowaty o pieknym zlotym kolorze. Jesli macie slodka smietanke to tez
mozna dolac do tego mleka.Pachnie w domu jak w niebie. Jesc z marchewka
gotowana - pyszna jest mojej tesciowej co to dodaje sie jajko do niej i
piertuszke mniam i bagietke oczywiscie trzeba mniec coby ten sos wylizac

Matko kochana - niebo w gebie po okolo 3 godzinach - nic sie nie robi
poprostu samo sie gotuje a smakuje cudownie

ps. ja do dałam ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu



  Chyba nie to zdjęcie?... :)
   agnesew   07.10.05, 09:47 zarchiwizowany
Ciasteczka wyglądają apetycznie jakkolwiek schabu nie przypominają ;)))

  Re: Chyba nie to zdjęcie?... :)
   kocio-kocio   07.10.05, 10:19 zarchiwizowany
I dlatego właśnie tego nie publikowałam :o)

--
Muranów
www.dadaleria.pl

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl
   Gość: st.grzegorz   07.10.05, 10:53 zarchiwizowany
sam tez robilem podobna rzecz, bylo faktycznie niezwykle pyszne ale wydawalo mi
sie ze popelnilem wtedy jakis blad bo w sosie pojawily sie grudki o ktorych
zreszta wspominasz, koniecznie wiec wrzuc wlasciwe zdjecie, bardzo chce
wiedziec jak to ma wlasciwie wygladac.

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   07.10.05, 20:32 zarchiwizowany
oj grudek ci u mnie dostatek :)

za jakieś 40 min będe mogła wkelić zdjęcie
wybaczcie zamieszanie

  Re: o mamo.. IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   07.10.05, 20:29 zarchiwizowany
na razie nie mam jak wkleić odpowiedniego zdjęcia :(

  Re: o mamo..
   aganiok32   07.10.05, 22:07 zarchiwizowany
NIe ma problemu, było trochę zabawy z tym "schabem" :-) byłaś chyba najbardziej
poszukiwanym autorem na tym forum :)

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   07.10.05, 21:54 zarchiwizowany
Tak to wyglądało



  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   skarolina   08.10.05, 14:54 zarchiwizowany
Gość portalu: marghe_72 napisał(a):

> Tak to wyglądało

Hihihi, na pierwszy rzut oka wcale nie różni się tak strasznie od tych
ciasteczek :)))
--
Walczmy z bykami ;)

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   krystekb3   22.01.06, 17:45 zarchiwizowany
tylko skąd tu sie wzieła ta "panierka" u mnie mięsko było łyse i jakies bardzie
zrumieniune to wsztysko u Ciebie wiec marghe podwiedz gdzie popełniam błąd??
albo podaj wiecej wskazówek
--
:}

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   marghe_72   07.10.05, 22:45 zarchiwizowany
zdjęcie juz poszło..
nie mam pojecia czy tak miało toto wygladać :))
ale było naprawde smaczne
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  M. czuje rezerwe w Twym glosie?! Bo jeszcze moge
   jacek1f   07.10.05, 22:57 zarchiwizowany
upiec normalnie a nie mleczyć....?

  Re: M. czuje rezerwe w Twym glosie?! Bo jeszcze m
   marghe_72   07.10.05, 23:06 zarchiwizowany
nie. Rób w mleku:)
mnie bardzo smakowało, naprawdę

--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  marghe
   giezik   08.10.05, 05:32 zarchiwizowany
czy ja już coś Ci wyznawałem ?


(tylko prosze bez zarzutów o niestałosć uczuć )

--
"Weź tani materiał, uszyj z niego parę spodni, wykorzystując wykrój sprzed stu lat i spróbuj zbić na tym majątek. Teraz naszyj metkę z nazwą Levi's i spokojnie zażądaj 50 dolarów."

  nie wiem gdzie zdjecie, ale gotuje od rana, a co..
   jacek1f   08.10.05, 10:31 zarchiwizowany


  Re: gieziku IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   08.10.05, 15:31 zarchiwizowany
a coż chciałeś mi wyznac?

  Kupuję!!! Wyglada wspaniale i czuję już ten zapach
   adas_wandelt   08.10.05, 12:21 zarchiwizowany
czy ten piękny kawałek schabu nie musi poleżeć w lodówce po natarty solą
i ewentualnie pieprzem przed obsmażeniem??
dostosuję się bez szemrania... eksperymentuje dopiero od drugiego razu :)
poszedł ode mnie "Schab w powidłach" ale kiedy mnie zmoderują?...
- reszta jest milczeniem :)
--
@daś w@ndelt-I-500
II-500
cd

  Re: Kupuję!!! Wyglada wspaniale i czuję już ten z IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   08.10.05, 15:32 zarchiwizowany
myslę , ze polezenie w soli i przyprawach mu nie zaszkodzi:)
ja robiłam stricte wg przepisu Asiki

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: goga   08.10.05, 22:10 zarchiwizowany
Wygląda smakowicie. Czy w trakcie gotowania uzupełnia się mleko?

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   09.10.05, 10:27 zarchiwizowany
ja zalewałam partiami, ale Autorka pisze, że można zalać i zostawić :)
mieszać od czasu do czasu.. żeby sie od dna nie przypaliło.

  Uzgodniłem z Basią, bedzie robiony we wtorek
   adas_wandelt   08.10.05, 22:17 zarchiwizowany
własciwie to schab gotowano/duszony to najmniej szkodliwa świnia? CO??
--
@daś w@ndelt-I-500
II-500
cd

  zrobiłem dziś - a całą doooobę leżał w musztardzie
   jacek1f   08.10.05, 22:26 zarchiwizowany
i innych przyprawach. Ponieważ wyjeżdżałem, to po gotowaniu zostawiłem do
wystygnięcia w zalewie mlekowej, a co.
Jutro więcej...

  No... nieźle dawkuje emocje! Cena strachu!
   adas_wandelt   09.10.05, 10:42 zarchiwizowany
Co to będzie?! Co to bedzie?!
Jestem żywotnie zainteresowany, bo sam optuję na dłuższym leżakowanie
i stabilizowaniem sie potraw :)
--
@daś w@ndelt-I-500
II-500
cd

  Re: No... nieźle dawkuje emocje! Cena strachu!
   smitte   10.10.05, 14:07 zarchiwizowany
Ja jednak zmiksowałam ten sos, bo coś mnie te grudki nie przekonały, zrobił się
gładziutki, aksamitny i cała potrawa naprawdę nabrała urody.
--
Zapraszamy do Pruszkowa

  a ja go zosytawiłem w tym, wystygł, i w ogóle zabr
   jacek1f   10.10.05, 14:13 zarchiwizowany
ałem schab z niego i robiłem go z maślakami.
LAe super miekki jest naprawdę. Delikatny bardzo. Mozna by w przyszłości
wyraziściej go smakowo potraktowac moze - mówie o samym schabie - nie całej
potrawie. ?.
Będą powtórki, bo warto.

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   marghe_72   10.10.05, 14:14 zarchiwizowany
mnie grudki nie przeszkadzały :)
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  Zmiksuję, ale czekam na zeznania jacka1f co wyszlo
   krzysztof_wandelt   10.10.05, 14:17 zarchiwizowany

--
Co może zastąpić dotyk kobiety? Dotyk innej kobiety... czasami :)

  no przecie zeznałem - delikatne, mieciutkie mieso:
   jacek1f   10.10.05, 14:32 zarchiwizowany


  i ponizej i tu zeznawałem:-))
   jacek1f   10.10.05, 14:33 zarchiwizowany

  ja też piszę się na świadka
   ojka1   10.10.05, 14:39 zarchiwizowany
Też sie wczoraj skusiłam. Było warto.Schab wyszedł dokładnie taki jaki miał -
delikatne, kruche i bardzo smaczne mięsko. Polecam.

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   monia_77   10.10.05, 14:57 zarchiwizowany
Marghe lacze sie w szacunku do musztardy i tez zrobie, natomiast powiedz czy
francuska smarowalas czy jaką?

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   marghe_72   10.10.05, 14:58 zarchiwizowany
sarepską
następnym razem będzie gruboziarnista jakaś :)
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  myślałem o Grillowej bo Francuska jest kwaśna jak
   krzysztof_wandelt   10.10.05, 16:15 zarchiwizowany
zaraza...
--
Co może zastąpić dotyk kobiety? Dotyk innej kobiety... czasami :)

  Re: myślałem o Grillowej bo Francuska jest kwaśna IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   10.10.05, 20:34 zarchiwizowany
to o mnie ta "zaraza" ?:)
czym sobie zasłuzyłam?

  Re: myślałem o Grillowej bo Francuska jest kwaśna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: jagna   11.10.05, 12:21 zarchiwizowany
Świetny przepis. Zrobiłam wczoraj wieczorem z myślą o obiedzie na drugi dzień.
Niestety, schab nie doczekał owego jutra... Dziękuję :)

  Re: myślałem o Grillowej bo Francuska jest kwaśna
   monia_77   11.10.05, 15:54 zarchiwizowany
A mleko to 3,2% ma byc czy moze byc ciensze i co sie z tym mlekiem robi, ono z
tym schabem nie wykipi? Pytam bo nigdy miesa w mleku nie gotowalam, a mleko ma
tendencje do przypalania i kipienia to moze ktor opowie?

  Re: myślałem o Grillowej bo Francuska jest kwaśna IP: *.acn.waw.pl
   Gość: marghe_72   11.10.05, 20:46 zarchiwizowany
moniu , ja wlałam tłuste
raczej nie wykipi, bo to sie powinno pyrlić na małym ogniu
a przypalać sie lubi, dlatego potrzebny dobry garnek i od czasu do czasu warto
zamieszać

  Do marghe_72 - nie śmiałbym bez namacalnego stwier
   krzysztof_wandelt   11.10.05, 16:16 zarchiwizowany
dzenia tej cechy, ale nie przypuszczam :)
Chodziło oczywiście o Musztardę Francuzka, którą b.lubię z konsystencji, ale
żeby była dla mnie odpowienia smakowo to dodaję cukru pudru :))))
Mam też narodową musztardę angielską Colman's Mustard o smaku dla mnie tez
niekoniecznym.
Schab kupiony, musztarda grilowa też. Schabu kupiłem 1,3 kg to jednak połowę
zamrożę na zaś.
Ps.: nawet jak mi kobieta dopiecze, to nie nazywam jej "kwaśna jak zaraza" a po
prostu "zołza" :)
--
Co może zastąpić dotyk kobiety? Dotyk innej kobiety... czasami :)

  Schab posolony, popieprzony, podziabany drutem do
   krzysztof_wandelt   11.10.05, 21:53 zarchiwizowany
swetrów ze wszystkich stron, w misce owiniętej folią w lodówce.
Musztardą sie jeszcze bałem - zrobie to na godzine przed duszeniem. Jeszcze
mleko musze kupic bo mam tylko 1,5 bo takie pijemy... czyli godzina zero sie
zbliża :)

--
Co może zastąpić dotyk kobiety? Dotyk innej kobiety... czasami :)

  wyszło rewelacyjni, dokumentacja zrobiona :)
   krzysztof_wandelt   12.10.05, 17:45 zarchiwizowany
fakt, że dla gości zmiksuję sos... ale niebo w gębie!!!
D z i ę k u j e m y :)))))

--
Co może zastąpić dotyk kobiety? Dotyk innej kobiety... czasami :)

  Nie wytrzymałem i zmiksowałem razem z czosnkiem
   krzysztof_wandelt   12.10.05, 19:06 zarchiwizowany
2 ząbki co dodałem do duszenia - wyszło rewelacyjnie - teraz dopiero czuje sie
niepowtarzalny smak :)
Pozwole sobie włączyć do zbiorów przepis pod nazwą "Schab duszony w mleku i
musztardzie - Asika"

--
Co może zastąpić dotyk kobiety? Dotyk innej kobiety... czasami :)



  Sosu pysznego mam obficie i kupiłem koperek...
   krzysztof_wandelt   13.10.05, 14:54 zarchiwizowany
będzie sos koperkowy (w części) - żeby przykryć schab wlałem 1 l mleka 3,2
pasteryzowanego z woreczka i odparowywałem wystarczajaco to i tak zostało tego
dobra :) oj zostało...

--
Co może zastąpić dotyk kobiety? Dotyk innej kobiety... czasami :)

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: 62.29.137.*
   Gość: Gonia   16.01.06, 17:24 zarchiwizowany
Mnie zupełnie nie podszedł - niestety. Kto przebywał kiedyś w obecności kazeiny
ten wie dlaczego. Nie byłam w stanie włożyć tego do ust.
Szkoda, bo brzmiało naprawdę zachęcająco...

  Podaj przepis na ciasteczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Pysia   22.01.06, 18:25 zarchiwizowany
Wygladaja smakowicie

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   marghe_72   22.01.06, 22:16 zarchiwizowany
ciastka
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30061297&a=30061297
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.vnet.pl
   Gość: ster^^   04.02.06, 15:33 zarchiwizowany
Mam pytanie... a ta musztarda to obojętnie jaka?? Bo te 'grudki' na schabie to
mi się kojarzą z musztardą francuska:)

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: 195.117.176.*
   Gość: czesiag   05.02.06, 19:52 zarchiwizowany
zrobiłam ,ale moim zdaniem za suchy.może za długo gotowałam?1:20min

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   marghe_72   05.02.06, 20:29 zarchiwizowany
musztarda obijętnie jaka
raz miałam zwykła sarepską , innym razem gruboziarnistą

za suche?
Może to kwestia mięsa. Ja robiłam 2 razy i 2 razy było soczyste
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   hana_bi   19.02.06, 14:07 zarchiwizowany
A może za krótko?
przeciez w przepisie jest podane 3 godziny! :))
Ja gotowałam ponad 3

  3 godziny jak w strzelił..krócej nic z tego... żad
   jacek1f   19.02.06, 15:37 zarchiwizowany
ne szybkowary nie pomogą, to się parzyć długo musi w tym płyno-sosie...

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.hyperion.pl / *.c31.msk.pl
   Gość: muszka   20.02.06, 23:45 zarchiwizowany
Zachęcona Waszymi opiniami zabiorę się za ten schabik. Zależy mi bardzo aby mi
ekstra wyszedł bo okazja po temu jest (imieniny ślubnego). Mam jednak pytania:
1. gara nie przykrywać bo mleko ma odparować? Czy w takim razie obracać mięsko
co jakiś czas?
2. Więc o dolewaniu mleka nie ma mowy?
3. Jaki kolor ma mieć sos, bo zapewne mleko nieco zbrązowieje (tak jak na
kajmak,tylko bez cukru:)
Pozdrawiam

  przylaczam sie do pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: figusmigus   03.03.06, 13:36 zarchiwizowany
- moj schab wlasnie siedzi w musztardzie, niebawem zabieram sie do dziela:)

  Re: przylaczam sie do pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: figusmigus   03.03.06, 13:54 zarchiwizowany
czyli nie przykrywac, mleko troche odparowuje, a my tymczasem po prostu
odwracamy co jakis czas mieso? =)

  ok...
   jacek1f   03.03.06, 13:57 zarchiwizowany
- gara nie przykrywac;
- mozna dolewac troche, tak Marghe robila, a ja nie dolewalem, tylko obracalem;
- grudki sa i będą - ale mozna zmiksowac na aksamitny sos ten sos - zebybylo
ładnie:-)
- mleko wpadnie w kolor żółtawo-miodowo-musztardowy;
- mieszac czesto zeby nie przywarło mieso;
- i baaardzo na wolniutkim ma sie gotowac;

powodzenia


  Re: ok... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: figusmigus   03.03.06, 14:14 zarchiwizowany
dziekuje, niebawem zdam relacje;)

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   renpas   14.03.06, 13:57 zarchiwizowany
Zrobiłam, tylko nie do końca chyba dobrze... Schab jest przepyszny (próbowałam
wystraszona), sos.. coś popsułam. Córka (5lat) dostawała odruchu no wiecie, od
zapachu jak wchodziła do kuchni i prosiła o wylanie go.
I tak schab będzie robiony ale będzie podawany zdecydowanie z innym sosem:)

Pozdrawiam
Renata

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Jagna   14.03.06, 15:33 zarchiwizowany
Mnie tam zapach nie przeszkadza. Uwielbiam ten schab i robiłam już kilka razy,
mam jednak problem z krojeniem, rozwala się na kawałki... Co robię nie tak?

  Re: Schab duszony w mleku i musztardzie - Asika
   marghe_72   15.03.06, 11:19 zarchiwizowany
moze trzeba go jednak troszkę krócej gotować?
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  rewelacja normalnie
   pocztufka   27.03.06, 12:12 zarchiwizowany


  rewelacja normalnie jeszce raz
   pocztufka   27.03.06, 12:17 zarchiwizowany
robiłam, zapach i smak super. Jednak sos zmodyfikowałam nieco (dodałam czosnek,
pieprz i inne-pisaliście wcześniej zresztą) i zmiksowałam, bo niestety wygląd
tych farfocli jest zwyczajnie nieapetyczny. Mięso gotowałam krócej, bo miałam
niewielki kawałek.Wchodzi na stałe w spis moich potraw. Dzięki!

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd