FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Krem cytrynowo-imbirowy ze skorupką
   e_katt   09.10.05, 14:31 zarchiwizowany
Moja wersja creme brulee.

Na dwa ramekiny:
* 200 ml śmietany (słodka, gęsta, nie musi byc kremówka)
* garść cukru (można dać brązowy)
* 1 jajo i 1 żółtko
* skórka starta z cytryny
* kawałek (nie za dużo) startego imbiru
* plus cukier na skorupkę

Na małym ogniu gotować śmietanę, cukier, jaja (ale ostrożnie, do lekkiego
zgęstnienia, tak, żeby jaja się nie ścięły) i starte cytrynę oraz imbir.
Przelać do dwu ramekinów. Foremki wstawić do większego naczynia wypełnionego
wodą (ma sięgać maks. 3/4 wysokości ramekinów). Całość - do nagrzanego
piekarnika (ok. 180 st.). Zapiekać, aż powierzchnia kremu się zetnie.
Następnie krem schłodzić w lodówce (najlepiej 12 godz.). Po schłodzeniu - na
krem wysypać nieco cukru - skarmelizować (mój palnik przeszedł ogniową próbę
pierwszorzędnie ;-)


***
Przedzieranie się przez skorupkę może być doprawdy fascynujące..
***
Amelię średnio lubię, ale akurat w przypadku creme brulee wiedziała, co mówi.
***
Kikki, wiesz oczywiście, że to deser z dedykacją dla Ciebie.
;)



  E_Kattku
   kikkera   09.10.05, 17:14 zarchiwizowany
Cytryna - imbir, wspaniałe połączenie!
Zdjęcia jak zwykle piękne:)
--
Afryka Dzika

  Re: Krem cytrynowo-imbirowy ze skorupką
   kajamama   09.10.05, 18:31 zarchiwizowany
coś wspaniałego! Katt, Ty jak zwykle wyczarowujesz cudeńka!
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  oo
   giezik   09.10.05, 18:45 zarchiwizowany

szczeka opadła


--
"Weź tani materiał, uszyj z niego parę spodni, wykorzystując wykrój sprzed stu lat i spróbuj zbić na tym majątek. Teraz naszyj metkę z nazwą Levi's i spokojnie zażądaj 50 dolarów."

  Re: oo
   lukiszymi   09.10.05, 18:56 zarchiwizowany
Przepiekne zdjecia i te kolory,wyobrazam sobie...,nie,nie ja na pewno zrobie to
cudo i bede wtedy wiedziec jak smakuje,mmmniamniusne:D
--
PINEZKA

Ciekawość porządana

  A mówiłam
   sinistra80   09.10.05, 19:03 zarchiwizowany
żeby jej tego palnika nie dawać!

Śliczne
--
This woman has brought shame upon us all and ought to die. Is there not law for
it?

  Re: Krem cytrynowo-imbirowy ze skorupką
   jswm   09.10.05, 19:13 zarchiwizowany
no nie no, dopiero wczoraj zrobiłam kajmakowe a Ty znowu kusisz!

  Palnik
   annas74   10.10.05, 00:15 zarchiwizowany
Jaki palnik? Jak zrobić takie cudo jak ta skorupka na tak delikatnej materii
jak ten ktem? proszę o szczegóły...
--
Aida moja córeczka
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=18831531

  skorupka
   roseanne   10.10.05, 00:29 zarchiwizowany
z teorii: powierzchnie kremu posypac cieniutka warstwa cukru i skarmelizowac
plomieniem, powolne posuwiste ruchy
--
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10034

  Re: Krem cytrynowo-imbirowy ze skorupką IP: 80.51.206.*
   Gość: kasia_b   10.10.05, 00:24 zarchiwizowany
o mniam! pyszne zdjecie! =) jak zawsze z reszta

  Re: Krem cytrynowo-imbirowy ze skorupką
   marghe_72   10.10.05, 13:11 zarchiwizowany
a co robić jak sie nie ma palnika a ma się ochotę na takie pysznosci?
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  umówić sie na opalanie (nt)
   giezik   10.10.05, 13:17 zarchiwizowany


--
"Weź tani materiał, uszyj z niego parę spodni, wykorzystując wykrój sprzed stu lat i spróbuj zbić na tym majątek. Teraz naszyj metkę z nazwą Levi's i spokojnie zażądaj 50 dolarów."

  ;-) spójrz niżej.. nt.
   e_katt   10.10.05, 13:20 zarchiwizowany


  Marghe, wtedy to chyba
   e_katt   10.10.05, 13:20 zarchiwizowany
tylko dobry piekarnik z grillem mieć trzeba.

(albo można ładnie mnie poprosić - może palnik pożyczę?..
wskazane byłoby, żebyśmy się dogadały przy okazji jakiegoś widzenia się..
;))


  Mraghe,
   kikkera   10.10.05, 13:36 zarchiwizowany
jak wspomniała E_katt - dobry piekarnik z grillem.
tylko należy pamiętać, że krem musi być bardzo mocno schłodzony i wstawiony do
naczynia z wodą. Opiekać nie więcej niż 3-4 min.
--
Afryka Dzika

  Re: Mraghe,
   marghe_72   10.10.05, 13:37 zarchiwizowany
dziekuję, spróbuję w piekarniku :)

--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  a do
   e_katt   10.10.05, 13:41 zarchiwizowany
kikkera napisała:

> krem musi być bardzo mocno schłodzony i wstawiony do
> naczynia z wodą.


lodowatej wody najlepiej dorzucić jeszcze sporo kostek lodu.
Powinno się udać.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd