FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tort orzechowy
   kajamama   09.10.05, 18:38 zarchiwizowany
Ciasto:
250g orzechów laskowych
1,5 szklanki cukru
8 jajek
50g biszkoptów


Orzechy i biszkopty zmielić bardzo drobno. Oddzielić żółtka od
białek, białka wstawić do lodówki, a żółtka przelać do miski. Dosypać do nich
szklankę cukru i ubić na parze, stawiając miskę na garnku z gotującą się
wodą. Ubijać kilka minut tak, by uzyskać zgęstnieje i zjaśnienie masy.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo wsypując resztę cukru (1/2
szklanki) do momentu, aż piana zacznie lśnić.
Do masy żółtkowej wsypać zmielone biszkopty i orzechy, starannie
wymieszać. Dodać pianę i wszystko bardzo delikatnie połaczyć trzepaczką
rózgową, by nie zniszczyć struktury piany.
Tortownicę (24cm) posmarować masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć
ciasto. Piec na środkowej półce około 50 minut.

Krem orzechowy:
250g masła
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
mocny alkohol do smaku (rum, koniak)

Ubić na parze żółtka i jajko ze szklanką cukru pudru. Ostudzić.
W makutrze rozetrzeć miękkie masło, dodawać następnie w niewielkich porcjach
masę jajeczną, dokładnie utrzeć. Kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody,
dodać alkohol i zimną mieszankę wlewać po troszeczku do kremu, cały czas
ucierając.

Ostudzony biszkopt wyjąć z tortownicy, przekroić na 3 krążki, przełożyć masą,
trochę kremu zostawić na przykrycie wierzchu i boków tortu.

--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego
w czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek







  Re: Tort orzechowy
   skarolina   09.10.05, 20:08 zarchiwizowany
Cuuuuuudo, po prostu cudo.
--
Walczmy z bykami ;)

  zapomniałam dodać
   kajamama   09.10.05, 20:16 zarchiwizowany
żeby obficie nasączyć krążki orzechowe - w przypadku mojego tortu wykorzystałam
sporą ilość Metaxy i świetnie mu to zrobiło:)
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: Tort orzechowy
   siostraheli   09.10.05, 20:27 zarchiwizowany
swietny

  Re: Tort orzechowy
   jswm   09.10.05, 20:39 zarchiwizowany
pięknie wygląda,
ale powiedz dlaczego białka wstawić do lodówki? sądziłam, że lepiej się ubijają w temp. pokojowej (w przeciwieństwie do kremówki)

  Re: Tort orzechowy
   kajamama   09.10.05, 20:44 zarchiwizowany
we wszystkich przepisach z wykorzystaniem piany, które do tej pory czytałam,
zawsze podkreślano to, by białka były schłodzone - nie sprawdzałam innej
wersji, wierząc w słowo pisane;)
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: Tort orzechowy
   jswm   09.10.05, 20:49 zarchiwizowany
czyli coś pokręciłam :(

  Re: Tort orzechowy
   cipcipkurka   13.10.05, 10:32 zarchiwizowany
Ciekawe, ja też zawsze czytałam, żeby białka miały temp. pokojową :-)

  Re: Tort orzechowy
   jagoda85   13.10.05, 19:50 zarchiwizowany
Bo białka do ubijania piany powinny być schłodzone, należy jeszcze do nich
dodać szczyptę soli, to lepiej się ubiją. No i bardzo ważne jest też, żeby na
końcówkach do ubijania nie było ani odrobiny tłuszczu(np. resztki zółtka), bo
wtedy piana się nie ubije na sztywno.

  Re: Tort orzechowy
   skarolina   09.10.05, 21:40 zarchiwizowany
> Krem orzechowy:
> 250g masła
> 1 szklanka cukru pudru
> 2 żółtka
> 1 jajko
> 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
> mocny alkohol do smaku (rum, koniak)

Orzechowy czy kawowy?
Zabrakło orzechów w przepisie czy pomyłka w jego nazwie? (Stawiam na to drugie ;) )
--
Walczmy z bykami ;)

  skleroza moja oczywiście!!!!!!!!!!!
   kajamama   09.10.05, 22:30 zarchiwizowany
ale to przez zmęczenie, jakie już daje o sobie znać po 2 dniach przyjmowania
gości:(
Wyskoczyłam już z łóżka, by napisać, że zapomniałam w składnikach kremu dodać
120g orzechów drobniutko zmielonych, które należy dodać pod koniec ucierania
masy! Do kremu dałam orzechy włoskie.
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  milo.. skromny, nieprzesycony. Ciekaw smaku... n/t
   chesky   10.10.05, 02:42 zarchiwizowany


  Re: Tort orzechowy - przepiekny
   ela.tu-i-tam   10.10.05, 10:47 zarchiwizowany
Taka pysznosc robila moja ciocia Stasia. A jaki smak !

  Re: Tort orzechowy
   babeczkaa   10.10.05, 21:50 zarchiwizowany
przepiekny, wyważona elegancja, napewno smaczny, mniam!

--
subiektywny przewodnik Babeczki

  Re: Tort orzechowy
   andzia-nie-ania   12.10.05, 18:50 zarchiwizowany
Ekstra, biore przepis, moze kiedys sie odwaze zrobic tort i to bedzie ten
pierwszy :)

--
Nie odczuwam potrzeby posiadania sygnaturki.

  pierwszy raz się odważyłam 2 tyg. temu
   kajamama   12.10.05, 20:50 zarchiwizowany
i powstał pokazany tu w GP tort migdałowo-kawowy - udany eksperyment mnie
zachęcił i planuję następne:)
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: pierwszy raz się odważyłam 2 tyg. temu
   andzia-nie-ania   13.10.05, 20:25 zarchiwizowany
No to moze machne na najblizsza impreze - mam zaprosic szefa mojego meza na
typowo polski obiad :)
Tylko powiedz mi jeszcze, co to jest Metaxa i czym ewentualnie mozna toto
zastapic ?


--
Nie odczuwam potrzeby posiadania sygnaturki.

  Re: pierwszy raz się odważyłam 2 tyg. temu
   kajamama   13.10.05, 23:10 zarchiwizowany
jak to mój Mąż mówi "metaxa to taki koniak grecki:)" dodałam akurat takiego
alkoholu, bo taki miałam, ale świetny będzie każdy koniak, rum a być może nawet
wódka lub spirytus.
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: pierwszy raz się odważyłam 2 tyg. temu
   andzia-nie-ania   14.10.05, 21:25 zarchiwizowany
Dzieki !

--
Nie odczuwam potrzeby posiadania sygnaturki.

  Re: Tort orzechowy
   hanna51   14.10.05, 21:43 zarchiwizowany
Zazwyczaj nie bawie sie w torty, ale ten przepis jest taki "smakowity " i nie
skomplikowany, ze sprobuje. Dzieki.
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd