Na 8 poduch
15 gram świeżych drożdży
200 ml maślanki
2 łyżki miodu
60 gram masła
375 gram mąki pszennej typ 650
1/2 łyzeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Rozgrzać piekarnik do 230C.
Drożdże rozpuścić w maślance, dodać miód i odstawic na 30 min.
Stopić masło.
W misce wymieszać mąkę, sodę, sól, dodać maślankę z drożdżami i miodem i
połowę stopionego masła.
Wyrabiać przez ok. 8 min. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w misce
na ok. 1h.
Gdy ciasto podwoi objętość przebić je, wyrabiać parę minut, rozwałkować na
plcek o prostokątnym kształcie, posmarować placek resztą stopionego masła.
Przeciąć placek wzdłuż na 6 pasków, każdy ok. 3 cm szerokości.
Nałożyc paski jeden na drugi, pociąć je na kwadraty o boku 3 cm, ścisnąć
palcami z jednego boku.
Ułożyć zlepionym bokiem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryc folią, zostawic do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 230C.
Znakomicie smakują z kminkiem, jesli ktoś lubi.
Idealnie nadają się do nabierania guacamole.
Przepis pochodzi z książki "50 recettes de pain" Toma Jaine

15 gram świeżych drożdży
200 ml maślanki
2 łyżki miodu
60 gram masła
375 gram mąki pszennej typ 650
1/2 łyzeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Rozgrzać piekarnik do 230C.
Drożdże rozpuścić w maślance, dodać miód i odstawic na 30 min.
Stopić masło.
W misce wymieszać mąkę, sodę, sól, dodać maślankę z drożdżami i miodem i
połowę stopionego masła.
Wyrabiać przez ok. 8 min. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w misce
na ok. 1h.
Gdy ciasto podwoi objętość przebić je, wyrabiać parę minut, rozwałkować na
plcek o prostokątnym kształcie, posmarować placek resztą stopionego masła.
Przeciąć placek wzdłuż na 6 pasków, każdy ok. 3 cm szerokości.
Nałożyc paski jeden na drugi, pociąć je na kwadraty o boku 3 cm, ścisnąć
palcami z jednego boku.
Ułożyć zlepionym bokiem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryc folią, zostawic do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 230C.
Znakomicie smakują z kminkiem, jesli ktoś lubi.
Idealnie nadają się do nabierania guacamole.
Przepis pochodzi z książki "50 recettes de pain" Toma Jaine
