FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Maślankowe poduchy z Nowej Anglii
   miszam   22.10.05, 23:39 zarchiwizowany
Na 8 poduch

15 gram świeżych drożdży
200 ml maślanki
2 łyżki miodu
60 gram masła
375 gram mąki pszennej typ 650
1/2 łyzeczki sody
1/2 łyżeczki soli

Rozgrzać piekarnik do 230C.
Drożdże rozpuścić w maślance, dodać miód i odstawic na 30 min.
Stopić masło.
W misce wymieszać mąkę, sodę, sól, dodać maślankę z drożdżami i miodem i
połowę stopionego masła.
Wyrabiać przez ok. 8 min. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w misce
na ok. 1h.
Gdy ciasto podwoi objętość przebić je, wyrabiać parę minut, rozwałkować na
plcek o prostokątnym kształcie, posmarować placek resztą stopionego masła.
Przeciąć placek wzdłuż na 6 pasków, każdy ok. 3 cm szerokości.
Nałożyc paski jeden na drugi, pociąć je na kwadraty o boku 3 cm, ścisnąć
palcami z jednego boku.
Ułożyć zlepionym bokiem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryc folią, zostawic do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 230C.

Znakomicie smakują z kminkiem, jesli ktoś lubi.
Idealnie nadają się do nabierania guacamole.

Przepis pochodzi z książki "50 recettes de pain" Toma Jaine



  Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii
   marghe_72   23.10.05, 00:35 zarchiwizowany
podrzucisz ze dwie?
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii
   kikkera   23.10.05, 01:24 zarchiwizowany
Hmmmm... musiały byś pyszene:)
A już się bałam, że prezent nie ten teges... ;-)
--
Afryka Dzika

  uwzięły się na mnie
   cipcipkurka   23.10.05, 08:14 zarchiwizowany
z tymi cudownymi wypiekami :-)

  Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii
   kajamama   23.10.05, 09:42 zarchiwizowany
świetne te poduchy:)
a czy zamiast maślanki można wykorzystać jogurt naturalny?
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii
   cipcipkurka   23.10.05, 10:27 zarchiwizowany
Może jak w mufinkach baklawowych---2/3 jogurtu nat., 1/3 mleka?

  Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii
   miszam   23.10.05, 10:30 zarchiwizowany
Tak, Kurko :), w książce piszą nawet, że można zastapić maślankę mieszając pół
na pół jogurt i wodę podgrzane do 38C.

Kikki, prezent bardzo teges ;-)))) Dziękuję jeszcze raz!

  dziękuję:) nt.
   kajamama   23.10.05, 14:29 zarchiwizowany

--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  no i kiedy ja się mam wyrobić z tymi przepisami
   deotyma23   23.10.05, 12:29 zarchiwizowany
co jedno to ładniejsze i TYLE przede mną a to mnie bułeczkami a to mufinakami i
jeszcze małży Giezikowych chcę zrobić to mnie na koniec Miszam poduszkami
dobiła z Nowej Anglii.... no kiedy
śliczne te poduszeczki ;)))
--
nie mogę się zdecydować na żadną sygnaturkę ;))

  Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii
   yfcia   23.10.05, 12:38 zarchiwizowany
Śliczności!

  apetyczne mniam mniam
   ocean.niespokojny   23.10.05, 12:48 zarchiwizowany

dodaje do ulubionych watków :)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd