FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Maślankowe poduchy z Nowej Anglii

Na 8 poduch

15 gram świeżych drożdży
200 ml maślanki
2 łyżki miodu
60 gram masła
375 gram mąki pszennej typ 650
1/2 łyzeczki sody
1/2 łyżeczki soli

Rozgrzać piekarnik do 230C.
Drożdże rozpuścić w maślance, dodać miód i odstawic na 30 min.
Stopić masło.
W misce wymieszać mąkę, sodę, sól, dodać maślankę z drożdżami i miodem i
połowę stopionego masła.
Wyrabiać przez ok. 8 min. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w misce
na ok. 1h.
Gdy ciasto podwoi objętość przebić je, wyrabiać parę minut, rozwałkować na
plcek o prostokątnym kształcie, posmarować placek resztą stopionego masła.
Przeciąć placek wzdłuż na 6 pasków, każdy ok. 3 cm szerokości.
Nałożyc paski jeden na drugi, pociąć je na kwadraty o boku 3 cm, ścisnąć
palcami z jednego boku.
Ułożyć zlepionym bokiem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
przykryc folią, zostawic do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 230C.

Znakomicie smakują z kminkiem, jesli ktoś lubi.
Idealnie nadają się do nabierania guacamole.

Przepis pochodzi z książki "50 recettes de pain" Toma Jaine



Maślankowe poduchy z Nowej Anglii - miszam 22.10.05, 23:39    
Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii - marghe_72 23.10.05, 00:35    
Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii - kikkera 23.10.05, 01:24    
uwzięły się na mnie - cipcipkurka 23.10.05, 08:14    
Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii - kajamama 23.10.05, 09:42    
Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii - cipcipkurka 23.10.05, 10:27    
Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii - miszam 23.10.05, 10:30    
dziękuję:) nt. - kajamama 23.10.05, 14:29    
no i kiedy ja się mam wyrobić z tymi przepisami - deotyma23 23.10.05, 12:29    
Re: Maślankowe poduchy z Nowej Anglii - yfcia 23.10.05, 12:38    
apetyczne mniam mniam - ocean.niespokojny 23.10.05, 12:48    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd