FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Jesienne powitanie :)
   salem   26.10.05, 11:48 zarchiwizowany
Powitam się ( także ze znajomymi z innych forów kulinarnych ;) ) jednym z
moich ulubionych i wielokrotnie sprawdzonych przepisów bardzo jesiennych.


CEBULAKI CHRUPIĄCE ( przepis Krzysztofa Tusiewicza)

składniki
50 dag twarogu
25 dag margaryny
50 dag mąki pszennej
pieprz
sól
cebula ( w zalezności od wielkości 6 - 8 sztuk)
inne ulubione przyprawy

wykonanie
Twaróg ( najpiej taki najzwyklejszy, z kostki) rozdrób rękami. Dodaj kostkę
margaryny, dwie łyżeczki soli i znowu rozdrób. Dodaj mąkę - tyle, żeby
wyrobić ciasto odchodzące od ręki, elastyczne. Teraz włóż ciasto do lodówki i
przygotuj farsz. Cebule pokrój na półplastry, albo nieco mniejsze kawałki.
Przesmaż na łyżce masła aż cebula zacznie się robić szklista, dopraw do smaku
ulubionymi przyprawami. Lekko ostudź. Ciasto wywałkuj niezbyt cienko, wycinaj
miseczką koła, nakładaj farsz i zlepiaj, jak pierogi. Blachę wyłóż papierem
do pieczenia, ułóż cebulaki, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ulubionymi
ziołami lub pieprzem. Piecz w temparaturze 200 stopni około 25 minut (
zajrzyj po 15 minutach, może już będą rumiane).

I to by było na tyle

Są pyszne!!

pozdrawiam :)

ewa




  Re: Jesienne powitanie :)
   invicta1   26.10.05, 12:07 zarchiwizowany
wspaniałe!
--
trwa przebudowa sygnaturki

  Pyszne przywitanie :-) Piekne zdiecie! nt.
   irajar   26.10.05, 12:13 zarchiwizowany


  Re: Pyszne przywitanie :-) Piekne zdiecie! nt.
   salem   26.10.05, 12:19 zarchiwizowany

Pyszne, to fakt :)
Polecam, bo proste i niedrogie.


Forum podglądam od jakiegoś czasu. I jestem wciąż pełna zachwytu dla Waszych
osiągnięć zarówno kulinarnych, jak i fotograficznych. Pewnie nigdy
nie "dociągnę" do takiego poziomu, ale szczerze mówiąc aż tak istotne to dla
mnie nie jest :)
Na gazecie mam od zawsze login salem więc już tak sobie zostawiłam, choć np.
Liska zna mnie jako eposkę ( Lisko - pozdrawiam Cię ciepło! )


Jeszcze raz witam i bardzo polecam cebulaczki.


e.




  Re: Pyszne przywitanie :-) Piekne zdiecie! nt.
   hela1   26.10.05, 12:22 zarchiwizowany
Pieknie sie prezentuja!

  Re: Jesienne powitanie :) IP: *.303.krakow.pl
   Gość: bajeczka04   26.10.05, 12:23 zarchiwizowany
Potwierdzam, że cebulaki z tego przepisu, są rewelacyjne, przepyszne i robią
furorę!!! Polecam wszystkim, bo jak raz je zrobicie, to już zawsze i często
będziecie wracać do tego przepisu!!! :-))
Pozdrawiam! bajeczka04

  Re: Jesienne powitanie :)
   natalia.brzeska   26.10.05, 12:45 zarchiwizowany
Ale one wyglądają jak z foremki.
Jak zrobić żeby miały taki ładny brzeg????

--
***POLSCY NAUCZYCIELE W ANGLII***

  Re: Jesienne powitanie :)
   salem   26.10.05, 13:15 zarchiwizowany
Jak z foremki?
Nie, nie są z foremki. Sa formowane jak najbardziej ręcznie :)
Wycinam kółko miseczką, nakładam farsz, zlepiam delikatnie brzegi, potem
dociskam je widelcem - stąd taki wzorek. Ot, i cała filozofia :)
One potem bardzo się napuszają w pieczniu - kwas z twarogu robi swoje.
Kładę je bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bez foremek, na
pewno :)

ewa

  Re: Jesienne powitanie :)
   monia_77   26.10.05, 13:42 zarchiwizowany
Witamy i prosimy o wiecej! Piekne zdjecie, ale nastepnym razem to ja chce
wiedziec co sie kryje w tych pierozkach ;-))

  Re: Jesienne powitanie :)
   yfcia   26.10.05, 13:49 zarchiwizowany
Śliczne i tak wychwalane, że przepis dołączył do kolejki oczekujących na
spróbowanie:)))

  Re: Jesienne powitanie :)
   klaryma   26.10.05, 15:59 zarchiwizowany
A ja bym prosiła o sprecyzowanie, jak długo szklić tę cebulę, czy naprawde ma
być tylko szklista? Bo moja mama robi podobne "pierożki", ale jakieś cuda
wyczynia z tym farszem, chyba z godzinę dusi na maśle i twierdzi, że cała
tajemnica smaku właśnie w tym tkwi.

  Re: Jesienne powitanie :)
   salem   26.10.05, 16:04 zarchiwizowany
Klarymo, ja cebulę tylko szklę czyli czekam, aż delikatnie zmięknie. Nie duszę
długo. I na pewno nie na kostce masła :)
Ale jak w każdym przepisie oczywiście można eksperymentowac i dopasowywać do
swoich gustów.

e.


  Re: Jesienne powitanie :)
   rapsodiagitana   27.10.05, 12:16 zarchiwizowany
Ja też robie takie cebulaki czasem, pyszne są. Ale daję do środka surową cebulę,
lekko posoloną. W piekarniku i tak mięknie i jest wspaniała. Takze ten sposób
też polecam - jest jeszcze szybciej i bardzo smacznie :)

  oj! na pewno je wypróbuję! nt.
   kajamama   26.10.05, 22:32 zarchiwizowany

--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  wygladaja slicznie, ciekawe jak w srodku :o) n/txt
   samo   26.10.05, 18:42 zarchiwizowany


  Niezwykle udany debiut
   sinistra80   26.10.05, 21:52 zarchiwizowany
Dobrze, że nie ma zdjęć przekroju! Bo byłoby to niemiłosierne okrucieństwio.

  Co im w duszy gra (cebularzom)
   magma77   28.01.06, 11:45 zarchiwizowany
To ja pozwolę sobie zaprezentować wnętrze jednego z moich cebularzy wykonanych
wg powyższego przepisu. Przepyszne...
--
Najlepszym darem jaki ojciec może dać swojemu dziecku, jest miłość do jego
matki. (Ken R. Canfield)

Stylistka Dominique :)





Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd