FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tortilla
   jollka2   10.11.05, 08:41 zarchiwizowany
Na 2 osoby:
6 ugotowanych ziemniaków
5 jaj
5 łyżek groszku kons.
1,5 kiełbasy śląskiej
1 kabanos
sól, pieprz, papryka sł.

Jajka roztrzepać, dodac ugotowane ziemniaki w plastrach, kiełbasę i kabanos w
plastrach oraz groszek. Porządnie przyprawić, wymieszać. Wlać na rozgrzany
tłuszcz i smażyć powoli jak omlet. Jak się góra zetnie przełożyc na talerz,
przedzielić na 4 cześci i ozdobić groszkiem.
Potrawa bardzo sycąca, dla ostrzejszego smaku można sprofanować keczupem :)





  Re: Tortilla
   mamafilipcia   10.11.05, 09:08 zarchiwizowany
aż Mi ślinka cieknie....

--


  Re: Tortilla
   mnkra   10.11.05, 13:11 zarchiwizowany
Ladnie wyglada, taka kolorowa..Mnie bardziej odpowiada najzwyklejsza tylko z
ziemniaki ,cebula ,jaja. Na podgrzana oliwe wrzucic surowe poplasterkowane
ziemniaki,smazyc, gdy beda pol miekkie dodac pokrojona w kostke cebule,smazyc
dalej.Kiedy ziemniaki i cebula beda miekkie odsaczam nadmiar oliwy na metalowym
sicie.W misce roztrzepac jaja na jednolita mase,dodac sol,pieprz.Do
roztrzepanych jaj wrzucic odsaczone ziemniaki z cebula.Wymieszac.Przelozyc na
patelnie, chwilke podsmazyc a nastepnie przykryc patelnie talerzem i sprytnie
odwrocic placek na druga strone,prezsunac na patelnie aby z drugiej strony sie
podpiekl.Tu trzeba uwazac aby sie nie poparzyc.Niedlugo smazyc,Najlepsza jak ta
masa w srodku nie jest calkowicie scieta. Co do proporcji na kilogram
ziemniakow 3 cebule,5 jaj,mysle ze wystarczy.Do tego kefir i wiecej do
szczescia nie trzeba.Mozna na zi,mno i na cieplo konsumowac.

  Re: Tortilla
   jollka2   10.11.05, 13:17 zarchiwizowany
Kwestia gustu i smaku, co kto woli :)
A na zimno jest też dobra, jadłam resztę dziś rano.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd