FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pleśniak

Skladniki:

2,5 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
3 zółtka
20 dag masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
3 białka
1/2 szkl. cukru
2 łyżki kakao
dżem porzeczkowy lub wiśnie lub co kto ma

Ze sklanikow z pierwszej części zagnieść ciasto. Oderwać 1/3 ciasta i dodać
kakao, wyrobić ciemne ciasto. Ciasto biale i ciemne zawinąć osobnop w folie i
włożyć do zamrażalnika na 1/2 godz.
Po 1/2 godz. zetrzeć połowę białego ciasta na dużych oczkach, na to wyłożyć
ostrożnie dżem lub wiśnie.
Na to zetrzeć całe ciasto ciemne, nałożyć pianę z białek i cukru ubitą na
sztywno.
Na pianę zetrzeć drugą połowę ciasta białego.
Piec w 180 st. 30-45 min, zależy od grubości warstw. Piana może się zacząć
mocno podnosić, ale po wystudzeniu opadnie.
Ponieważ ciężko sprawdzić czy ciasto jest już wypieczone (ma 2 warstwy
mokre),gdy gora jest już dobrze wypieczona, włączam tylko dół piekarnika i
trzymam jeszcze ok. 15 min.







Pleśniak - jollka2 22.11.05, 08:41    
vel FUGA - scislo7 22.11.05, 13:00    
vel fugowiec u niektórych - jollka2 22.11.05, 13:20    
plesniak nie plesniak, wyglada bosko! n/t - patyska 22.11.05, 13:30    
Re: Uwielbiam - brynia2 22.11.05, 14:44    
Re: Uwielbiam - jollka2 22.11.05, 14:55    
Re: Uwielbiam - brynia2 22.11.05, 15:19    
bardzo fajnie Ci wyszedl,plesniakowo jak nelezy.nt - chesky 22.11.05, 15:43    
dygam w podziękowaniu :) - jollka2 22.11.05, 15:49    
alias skubaniec, uwielbiam ;-)nt. - frapuczino 22.11.05, 22:00    
Re: Pleśniak - allexamina 23.11.05, 08:18    
Re: Pleśniak - skarolina 23.11.05, 08:30    
alex - jollka2 23.11.05, 08:48    
Re: alex - allexamina 23.11.05, 21:38    
Re: alex - skarolina 23.11.05, 22:48    
Re: alex - allexamina 24.11.05, 04:18    
Re: alex - jollka2 24.11.05, 08:20    
Re: alex - allexamina 01.12.05, 02:52    
Re: Pleśniak - senczek 24.11.05, 08:28    
Re: Pleśniak - brynia2 24.11.05, 13:44    
Re: Pleśniak - senczek 25.11.05, 11:50    
Re: Pleśniak - brynia2 24.11.05, 09:06    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd