FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Gulasz z charakterem

Przepis ze strony Wielkie Żarcie.
Zaintrygowała mnie nazwa "z charakterem". Zrozumialam, gdy spróbowalam
gulaszu, rzeczywiści ma charakter, dzięki chili :))


Przepis (ja zrobilam z połowy, ale dla 2 osób to i tak było za dużo)

1 kg karczku wieprzowego (dałam szynkę)
1 kg cebuli ( zasada taka ile mięsa tyle cebuli np. 1/2 kg mięsa to i 1/2 kg
cebuli itd )
2 łyżeczki kminku
5-7 łyżeczek slodkiej sproszkowanej papryki
2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
8-10 łyżki oliwy
1/2 litra rosolku z kostki

Wykonanie:
Mięso opłukac,pokroić w kostkę ok 2cm, podsmażyć na patelni do momentu
odparowania wody. Osobno zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę do której pod
koniec dodać papryki w proszku i całość jeszcze przesmażyć ok 1 min (papryka
ma nabrać pięknego koloru, uwaga aby jej nie zrumienic)
Do dużego rondla wlożyc podsmażone mięso, zrumienioną cebulę wraz z
paprykami, kminek,liść laurowy,ziele angielskie,wegete, sól, pieprz do
smaku,wlać 1/2 litra rosołku z kostki i dusić na malym ogniu pod przykryciem
ok 45 min, uzupełniając odparowany płyn wodą (mięso powinno być przykryte
płynem w czasie duszenia aby cebula sie rozgotowała).

Podane z kaszą gryczaną i sałatką marynowaną.




Gulasz z charakterem - jollka2 25.11.05, 08:45    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd