FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Scones
   komarka   26.11.05, 23:44 zarchiwizowany
... czyli wspomnienie Anglii :-)

Przepis na około 12 średnich scones:
40 dkg mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 10 dkg
zimnego masła lub margaryny, 5 dkg cukru, 10 dkg rodzynek, 2 jajka rozbite z
taką ilością mleka by osiągnąć 250 ml płynu.
Margarynę rozetrzeć z mąką, proszkiem do piecz., solą i cukrem. Dodać
rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania
wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeżeli jest za rzadkie, dodać mąki).
Rozwałkować do ok. 1,5 cm grubości i wycinać krążki. Ułożyć na blasze i
posmarować z wierzchu pozostawionym mlekiem. Piec ok. 10-15 min. w piekarniku
rozgrzanym do 220 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą i bitą śmietaną.
--
Milka
Always look on the bright side of life!



  Re: Scones
   dziuunia   26.11.05, 23:50 zarchiwizowany
Bardzo smaczne wyszły,polecam :)

--
O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)

  Re: Scones
   szellla   26.11.05, 23:58 zarchiwizowany
marzyłam o przepisie na przepyszne scones - ależ mnie ucieszyłaś tym,i
zdjęciami!
musze koniecznie spróbować
--
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką
albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi
naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć..."

  Piękne. n/t
   cipcipkurka   27.11.05, 07:55 zarchiwizowany


  Re: Scones
   nobullshit   27.11.05, 18:38 zarchiwizowany
komarka napisała:
> ... czyli wspomnienie Anglii :-)

Dla mnie też. I Irlandii. W niektórych B&B były na śniadanie.
Ślicznie Ci wyszły.

  Re: Scones
   kikkera   27.11.05, 18:41 zarchiwizowany
Wspaniałe:)
W sam raz na niedzielne śniadanie!
--
Afryka Dzika

  skusila mnie,skusila.. n/t
   chesky   27.11.05, 20:17 zarchiwizowany


  Re: Scones
   makapema   27.11.05, 20:19 zarchiwizowany
Wyglądaja pysznie :)

  Re: Scones
   au.lait   28.11.05, 01:40 zarchiwizowany
oj, jak ja lubie sconesy... mmmmm, a z konfiturą..;)

  Re: Scones
   dziuunia   13.12.05, 22:16 zarchiwizowany
W końcu mi się udały :)

--
O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)



  Re: Scones
   komarka   13.12.05, 22:19 zarchiwizowany
Brawo! Akademia pieczenia scona nie poszła na marne ;-)
--
Milka
Always look on the bright side of life!

  Re: Scones
   cipcipkurka   14.12.05, 09:51 zarchiwizowany
Cudne, a co Ci wcześniej nie wychodziło?

Nie, nie wierzę, coś kręcisz, Dziuuni wszystko wychodzi!
:-)

  Re: Scones
   dziuunia   14.12.05, 10:07 zarchiwizowany
No nie wychodziły mi zupełnie-plaskate rozpłynięte placki takie nijakie
tylko.Ale do 3 razy sztuka plus w międzyczasie kurs pieczenia sconów na żywo i
rezultat jest :)))

--
O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)

  Re: Scones
   a74-7   16.12.05, 18:04 zarchiwizowany
dziuunia napisała:

> W końcu mi się udały :)
>
Dziuniu, twoje scones sa za bardzo wypieczone, dobre scones powinny miec
troszke zakalca, takie jada sie devon, no i praktycznie w calej UK

  Re: Scones
   a74-7   16.12.05, 18:06 zarchiwizowany
a74-7 napisał:

> dziuunia napisała:
>
> > W końcu mi się udały :)
> >
> Dziuniu, twoje scones sa za bardzo wypieczone, dobre scones powinny miec
> troszke zakalca, takie jada sie devon, no i praktycznie w calej UK
i wygladac jak na pierwszym zdjeciu.

  Re: Scones
   mantha   14.12.05, 10:56 zarchiwizowany
Piękne!
prosze mi powiedziec, czy sa jakies tajemne sztuczki, zeby scones na pewno sie
udaly, a nie pozostaly na przyklad smetnymi przyklapnietymi plackami po
upieczeniu??? tego sie najbardziej obawiam...
--
Doświadczenie uczy nas tylko tego, że wciąż niczego nie uczymy się z
doświadczenia
George Bernard Shaw

  Re: Scones
   dziuunia   14.12.05, 11:39 zarchiwizowany
W moim przypadku winne było odmierzanie składników szklanką a nie wagą.Poza tym
trzeba szybko to zimne masło rozetrzeć z mąką no i mieszać w ostatniej chwili
przed wałkowaniem żeby ciasto nie czekało na piekarnik.I myslę że można dać
trochę mniej proszku jednak.

--
O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)

  to była krótka piłka...
   speni   14.12.05, 13:22 zarchiwizowany
Przeczytałam zrobiłam i są......zjedzone. Lat temu kilka robiłam i wyszły
mi "kruche ciasteczka". ten przepis jest świetny



  Re: Scones IP: *.net138.okay.pl
   Gość: ana27   15.12.05, 16:13 zarchiwizowany
a czy to masło ma byc rozpuszczone ???


  Re: Scones
   komarka   15.12.05, 20:12 zarchiwizowany
Nie, masło musi być koniecznie zimne - jak na kruche ciasto. Trzeba
je "wgnieść" w mąkę, ale nie musi być bardzo dokładnie. Zasada taka jak przy
muffinkach - trzeba robić szybko i nie starać się przedobrzyć :-)
--
Milka
Always look on the bright side of life!

  Re: Scones IP: *.net138.okay.pl
   Gość: ana27   16.12.05, 10:34 zarchiwizowany
bardzo Ci dziekuje :))) zaraz sie zabieram do roboty ;)

  uwielbiam z bita smietana:)
   bir.ke   16.12.05, 17:56 zarchiwizowany
w towarzystwie caffe latte:)
--
"A taka to była spokojna okolica.Nawet skrzaty z rzadka jeno szczaly tu babom do
mleka."

  Re: Scones
   lis_ka   17.12.05, 10:56 zarchiwizowany
Piękne :)
ale one muszą być przecież takie lekko klapnięte! Cały ich urok na tym polega,
że nie są to wybrzuszone mufiniska.
--
My home is where my hat is.
Forum Zdrowe życie

  Re: Scones
   anna.belle   21.04.06, 12:59 zarchiwizowany
to będzie pierwsza rzecz jaką zrobię po zakończeniu głodówki. dobrze, że
natknęłam się na ten przepis :)

  Re: Scones
   annamaria0   21.04.06, 13:36 zarchiwizowany
B ladne Ci wyszly. Scones nie powinny byc wyrosniete jak muffiny, ale nie
powinny byc tez za plaskie, chyba ze specjalnie - wtedy mamy drop scones, na
ktore przepis jest inny.
Ja robie scones wg przepisu Delii Smith i pieke w formie na muffiny:

Scones z porzeczkami

1/2 filiżanki gęstej, słodkiej śmietany
1 duże jajko
1 łyżeczka wanilii
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 i 1/4 filiżanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 kostki masła, schłodzonego i pokrojonego w małe kawałki
1/2 filiżanki suszonych czarnych porzeczek lub rodzynek

W jednej misce połącz śmietanę, jajko, wanilię i cukier. W osobnej misce
wymieszaj mąkę, sól, proszek i sodę, następnie dodawaj masło, aż do uzyskania w
miarę jednolitej masy (nie musi być gładka). Dodaj porzeczki i mieszankę z
pierwszej miski, ugniataj widelcem do wymieszania składników. Wyłóż ciasto na
blat, ugniataj przez ok. pół minuty, rozwałkuj do grubości mniej więcej
centymetra, następnie wytnij kółka. Połóż ciastka na wyłożoną papierem do
pieczenia blachę, można przed pieczeniem dodatkowo posmarować je śmietaną i
oprószyć cukrem. Można też użyć formy do pieczenia muffinów. Piec w temperaturze
200°C, przez 15 -18 minut – scones powinny mieć złotawy kolor.


--
It would be foolish for an acorn to try to make itself a bigger acorn when, deep
down, it is an oak.

  Re: Scones
   niki129   23.04.06, 14:16 zarchiwizowany
A oto moje buleczki
Czekam tylko na test...jak zasmakuja mojemu synkowi ktory jeszcze spi:)



  Re: Scones
   borsuk_dawid   23.04.06, 16:03 zarchiwizowany
A tu irlandzkie scones pelnoziarniste, z dodatkiem maslanki zamiast mleka:

450g maki razowej z grubego przemialu (w oryginale coarse wholemeal flour)
szczypta soli
1 czubata lyzeczka sody oczyszczonej
1 czubata lyzeczka cream of tartar (dwuwinian potasu sie chyba nazywa)
80g ciemnego cukru muscovado
50g masla lub margaryny
2 jajka rozbeltane widelcem
175 ml maslanki

Rozgrzac piekarnik do 220 stopni, wysmarowac tluszczem plaska blache do
pieczenia. Przesiac do miski make z sola i spulchniaczami, wsypujac z powrotem
do miski oteby z maki, ktore zostana na sicie. Wmieszac cukier i
maslo, "wetrzec" je w make palcami do powstania malych grudek. Dodac jajka i
wieksza czesc maslanki, wymieszac. Ja mieszam lyzka, potem jak ciasto zbierze
sie razem, delikatnie reka. Ciasto ma byc wilgotnawe, ale geste, zeby dalo sie
je rozwalkowac. Ja co prawda nie walkuje, tylko lekko uklepuje reka na placek
grubosci 2,5 cm. Wycinam foremka krazki, przenosze na blache, pieke 15-20 min.

Sekretem dobrych scones jest lekka reka, goracy piekarnik i foremka z ostra
krawedzia do wycinania, moze byc plastikowa lub metalowa. Szklanka trudniej, bo
jej brzeg jest tep, wiec tak jakby "skleja" ciasto i troszke utrudnia
rosniecie. Co do ksztaltu to scones tutaj sa dosyc wysokie. Na tym polega
sztuka tak je upiec, mysle, ze dziuuni wyszly mistrzowsko.
Te nie wyrastaja tak mocno, bo sa z maki pelnoziarnistej, ale sa pyszne, takie
orzechowawe w smaku. Polecam zamiane mleka maslanka, tez w bialych scones,
tylko tzeba dodac troche sody oczyszczonej wtedy, ona z maslanka jakos wspolgra.



  Cream of tartar
   nobullshit   25.04.06, 17:33 zarchiwizowany
Według słownika nazywa się wodorowinian potasu. Ale i tak nie wiem,
co to jest i co robi z ciastem. A zwłaszcza, czy można go kupić w Polsce.
A Twoje scones bardzo mi się spodobały.

  Re: Cream of tartar
   ma_go   25.04.06, 17:55 zarchiwizowany
To jest regulator kwasowości(kamień winny), kiedyś był składnikem proszku do
peczenia.
Teraz chyba używa się tańszych regulatorów, np. w proszku dr.O.. jest chyba
pirofosforan sodu.
Teoretycznie: wodorowęglan sodowy(soda inaczej)+wodorowinian potasu=proszek do
pieczenia-być może któraś firma robi jeszcze z tym składnikiem-ale w jakich
proporcjach to było mieszane nie mam pojęcia.

  Re: Cream of tartar
   ma_go   25.04.06, 18:18 zarchiwizowany
A co robi:Przyspiesza wydzielanie dwutlenku węgla, neutralizuje "zasadowy smak"
produktu rozkładu sody.
Podobnie zresztą maślanka i np.ocet:)

  Chylę czoła przed uczonością koleżanki :)
   nobullshit   25.04.06, 19:48 zarchiwizowany
Dzięki, już wszystko jasne.

  Oj, oj. Albo kolegi nt.
   nobullshit   25.04.06, 19:49 zarchiwizowany


  Re: Oj, oj. Albo kolegi nt.
   ma_go   26.04.06, 07:36 zarchiwizowany
Jednak koleżanki:)
Ale, jak to mówią:
-kobieta inżynier jest jak świnka morska - ani świnka , ani morska.:)))


  Re: Scones
   komarka   25.04.06, 21:17 zarchiwizowany
Fajnie, że zamieściłeś przepis. Chociaż ja mam niefajne doświadczenie z
razowymi scones - jadłam tylko raz w jakimś wiejskim angielskim pubie. Były
potwornie zbite i ogólnie zakalcowate i ważyły chyba tyle co średnia cegła :-)))
Tradycyjne plain scones smakowały mi o wiele bardziej.
A foremki do wycinania scones w trzech rozmiarach oczywiście zakupiłam :-)
--
Milka
Mój Egipt
Always look on the bright side of life!

  Re: Scones
   paul_ina   23.04.06, 16:35 zarchiwizowany
Ślicznoty.

Wczoraj wieczorem oglądałam na BBC Prime program "50 rzeczy do zjedzenia przed śmiercią" i właśnie te bułeczki ze świeżą gęstą śmietaną i konfiturą do popołudniowej herbaty były w pierwszej 10.

Wcześniej czytałam powieść, w której główna bohaterka znacznie schudła, bo unikała scones. Zastanawiałam się, dlaczego ona tyle wysiłku wkładała w ich unikanie - przecież mogła po prostu ich nie jeść. Teraz, dzięki Waszym produkcjom, jest dla mnie jasne, skąd ten wysiłek!

Nie myślę o scones, nie myślę o scones, nie myślę o scones...

--
________________
<><><><><><><><>

  Re: Scones
   annamaria0   24.04.06, 09:47 zarchiwizowany
Ta smietana to clotted cream - to jest niezwykle gesta i tlusta smietana,
dlatego tez afternoon tea zwana jest w niektorych regionach (Kornwalia, Devon)
cream tea.
Bylam wczoraj w sklepie i naliczylam 4 rodzaje scones: z owocami, z wisniami
kandyzowanymi, slone z serem i Devon scones (tradycyjne).
--
It would be foolish for an acorn to try to make itself a bigger acorn when, deep
down, it is an oak.

  ..moje
   roggie   25.04.06, 16:30 zarchiwizowany
3-katne :)
Ne sa zle, ale ja wole drozdzowe:)
dziekuje za przepis... mysle, ze mozna przetestowac w wersji na slono, na
przyklad z serem i szynka, a moze ktos juz modyfikowal w ten sposob ten
konkretny przepis?






  Re: ..moje
   kwieta4   26.04.06, 04:31 zarchiwizowany
ja tez zawsze robie trojkatne:)
okragly, plaski placek - juz na formie do pieczenia - kroje (jak pizze) i potem
sie je po takim trojkatnym kawalku odrywa. nie smaruje niczym na wierzchu, zeby
wygladaly jak drozdzowki, nie sa wiec blyszczace. do ciasta czasem wrzucam
szynke/w kostke/, albo 'droby' boczek i cebule /usmazona na brazowo/, ale
najfajniej smakuja z chedarem - startym na grubej, jarzynowej tarce. i
koniecznie musza byc jedzone na cieplo. jesli nie z pieca, to po prostu
podgrzane np. w mikro, jak mnie len ogarnie:) przepis mam z soda. innego nigdy
nie probowalam. aha - moje trzeba jesc od razu, bo szybko wysychaja i nie sa
juz smaczne.
ps. bardzo popularny dodatek do kawy w czasie lunchu, szczegolnie dla tych, co
nie maja laknienia na slodkie...a juz obowiazkowo serwowane sa na sniadanie w
kazdym B&B. wtedy z maslem i konfiturami.

  Re: ..moje
   roggie   26.04.06, 11:31 zarchiwizowany
Czy moge prosic o przepis na Twoje buleczki:)
pozdrawiam serdecznie

  Re: Scones IP: *.crowley.pl
   Gość: ania   26.04.06, 12:05 zarchiwizowany
mam bardzo istotne pytanie. Czy angielska cream da sie czyms u nas zastapic?:-)

  lubie bardzo
   bir.ke   26.04.06, 12:26 zarchiwizowany
w wersji:
plain bez rodzynek, zjadane bez masla, za to z duza iloscia bitej smietany:)
lub na slono: zwlaszcza z serem, porem, szynka, oliwkami i suszonymi pomidorami:)
--
Co Bóg powiedział po stworzeniu mężczyzny ?
Pierwsze sliwki robaczywki:)

  Re: Scones
   madziulek8   04.05.06, 12:50 zarchiwizowany
Zrobila i pozeram z synkeim.Moje troche bardziej spieczone niz na zdjeciu
(zapomnialm o nich troszke..)
DZIEKI!!
Scones lubie, ale kraju ich pochodzenia to jednak nie!!

  Re: Scones
   iwonag77   07.05.06, 13:45 zarchiwizowany
Właśnie zrobiłam!!! To był mój debiut, ale jak naczytałam się, że łatwe szybkie
i przyjemne to zabrałam się za mieszanie. I są przepyszne! Dzięki za ten
przepis!!! Wyszły trochę gumiaste, ale chyba tak powinno być :))))) Pychota z
serkiem waniliowym lub z powidłami śliwkowymi :)

  Re: Scones
   fettinia   08.05.06, 16:22 zarchiwizowany
po tylu achach i ochach to moze i ja sie odwaze?:))
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi
no i jeszcze Pinezka

  Re: Scones
   wawanka1   23.05.06, 18:52 zarchiwizowany
Czesc
Wlasnie wyjelam z pieca. Wyszlo mi 18 sztuk (malych - wycinalam "szampanowka").
Rzeczywiscie bardzo smaczne. Dzieki za przepis.
Pozdrawiam, Anka
--
Lab Tytus



Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd