FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn

Ostanie dokonanie P’tit Suissea z okazji imprezy Sylwestrowej:)
Ja swoje pięć groszy dorzuciłam do dekoracji ciasta, za co mój mąż się na
mnie obraził... Eh ci mężczyźni ;-)

Krem cytrynowy
2 ekologiczne cytryny
70gr cukru
40gr masła
2 żółtka
1 jajko
6gr żelatyny
75gr bitej śmietany
Startą skórkę z cytryn, sok, cukier, masło, żółtka oraz jajko wymieszać i
delikatnie ubijać do zgęstnienia w kąpieli wodnej. Dodać żelatynę. Dokładnie
wymieszać, ostudzić i do lodówki (w oryginalnym przepisie autor radzi zrobić
powyższy krem dzień wcześniej).

CIASTO (biscuit macaron)
130gr mielonych migdałów
130gr cukru pudru
100gr cukru
30gr kakao
8 białek
szyczpta soli
Wymieszać migdały z cukrem pudrem i kakao. Ubić białka na sztywną pianę
dodając po trochu cukru. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na dużą
blachę (40x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Piec przez 15min. w
nagrzanym do 200°C. Odstawić do ostygnięcia. Zdjąć papier (jeżeli będą
problemy – należy nasączyć papier wodą) i pociąć ciasto na trzy równe części.

KREM CZEKOLADOWY.
250gr czarnej czekolady (według rad autora: 2/3 – 65% zawartości kakao oraz
1/3 – 57% zawartości kakao)
100gr śmietanki
80gr masła
100gr bitej śmietany
Czekoladą posiekać. Zagotować śmietankę i bardzo gorącą wylać na czekoladę.
Odczekać 30 sek i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa
masa. Jeżeli tak się nie stało, można dodać trochę więcej gorącej śmietanki.
Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Odjąć 250gr masy i ogrzać ją w kąpieli wodnej (nie może być zbyt gorąca, a co
za tym idzie, lejąca się). Dodać masło i zmiksować tak, żeby powstał
puszysty krem. Na końcu dodać bitą śmietanę. Wymieszać.

Wyjąć z lodówki krem cytrynowy, jeżeli jest zbyt ścisły, to należy go
ponownie zmiksować. Dodać bitą śmietaną. Wymieszać.
Przechodzimy do przekładania ciasta : na jednej części ciasta układanym
czekoladowy krem, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, na to krem
cytrynowy i ostania część ciasta. Do lodówki na godzinę.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego i pokrywamy
nim całe ciasto. Ponownie do lodówki, żeby się ścięło.

I to już prawie koniec...
Jeszcze musimy pokryć ciasto polewą bardzo mocno czekoladową i gotowe :)

POLEWA CZAKOLADOWA
20ml mleka
200gr bardzo czarnej czekolady (70%)
30gr cukru
30gr masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać
cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej masy.
Do mleka można dodać startą skórkę z cytryny, albo laskę wanilii.

Co tu dużo mówić, ciasto jest b o s k i e.
Bardzo mocno czekoladowe o delikatnym smaku cytryny, niewyobrażalnie
kaloryczne :) Najlepiej smakuje następnego dnia.
Aha, powinno się je wyjąć z lodówki godzinę przed podaniem. Wtedy po prostu
rozpływa się w ustach.
Pomimo tego, że jest pracochłonne, warto. Gorąco polecam, zwłaszcza robione
przez męża ;-)))

Przepis jest autorstwa Robert’a Linxe właściciela „Maison du Chocolat” 225,
rue du Faubourg-Sain-Honoré w Paryżu.

--
Afryka Dzika





ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - kikkera 01.01.06, 19:48    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: mufka 01.01.06, 20:13    
Kikk, Ptit - c u d o w n e !!! nt. - e_katt 01.01.06, 20:49    
to ciasto jest wspaniałe! - kajamama 01.01.06, 21:20    
Re: to ciasto jest wspaniałe! - nobullshit 01.01.06, 22:31    
nobull, ja może odpowiem, bo mam jeszcze pytanie - e_katt 01.01.06, 22:45    
Odpowiem hurtem :) - kikkera 01.01.06, 23:28    
Re: Odpowiem hurtem :) - nobullshit 01.01.06, 23:46    
mojej drukarce też się spodobało, - kajamama 01.01.06, 23:26    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - miszam 02.01.06, 09:28    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - marghe_72 02.01.06, 09:36    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - jswm 02.01.06, 09:43    
Cudowne! - sinistra80 02.01.06, 10:07    
jestem pod wrażeniem - deotyma23 02.01.06, 14:36    
Deotymo - kikkera 02.01.06, 15:23    
Forumowy nobel. Piękne nt - Gość: ojka 02.01.06, 15:29    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - jswm 02.01.06, 15:21    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - kajamama 02.01.06, 15:27    
Poklony bije :) - posafega 02.01.06, 15:38    
WOW! :-)))) n/t - ferla 02.01.06, 16:15    
Re: WOW! :-)))) n/t - sylwia.g21 02.01.06, 16:50    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: Renata 02.01.06, 18:13    
Wymieszać :) - kikkera 02.01.06, 18:39    
w mordę jeża, ale piękne ... - jollka2 05.01.06, 10:09    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - brynia2 05.01.06, 10:23    
aaaaaaaa piękne @ posłałam nt - szellka 05.01.06, 10:54    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - siostraheli 05.01.06, 14:39    
Cudo po prostu... - female 05.01.06, 17:52    
aaaaaaah... (n/t) - saiss 05.01.06, 21:31    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - ewa.c3 05.01.06, 22:13    
Odpowiadam - kikkera 06.01.06, 10:04    
Re: Odpowiadam - lemurka3 06.01.06, 11:20    
Re: Odpowiadam - hmmm 06.01.06, 12:10    
Niestety nie mam najmniejszego pojęcia... - kikkera 06.01.06, 12:31    
prosze o pomoc - Gość: ewa 07.03.06, 10:24    
Re: prosze o pomoc - kikkera 07.03.06, 10:43    
Kikki i Petit - pomocy prosze szybko - szellka 07.01.06, 09:24    
Szellko - c'est exacte ! - ptit_suisse 07.01.06, 12:29    
Re: Szellko - c'est exacte ! - szellka 07.01.06, 14:06    
Re: Szellko - c'est exacte ! - saiss 07.01.06, 14:43    
Saiss - c'est exacte ! - szellka 07.01.06, 15:46    
SzeLLko, schowal choc kawalek i zrob zdjecia - kikkera 07.01.06, 14:58    
et voila :0) - szellka 07.01.06, 15:59    
Re: et voila :0) - sylwia.g21 07.01.06, 16:05    
Szell, szalejesz znowu, a ja się odchudzam! - miszam 07.01.06, 16:53    
Szczeka mi opadla i nie tylko mnie... :) - kikkera 07.01.06, 16:56    
Re: Szczeka mi opadla i nie tylko mnie... :) - szellka 07.01.06, 20:29    
Re: Szczeka mi opadla i nie tylko mnie... :) - cipcipkurka 08.01.06, 10:39    
et voila - a co mi tam :0) oglądajcie :0) - szellka 08.01.06, 15:26    
Kochane, - cipcipkurka 08.01.06, 18:35    
Szellko........... - sinistra80 08.01.06, 22:34    
Re: et voila :0) - jswm 09.01.06, 09:46    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: Pysia 09.01.06, 11:43    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - jswm 09.01.06, 12:03    
Pysiu - dokładnie tak, jak Jswm pisze - szellka 09.01.06, 12:18    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - pinos 09.01.06, 11:49    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - dziuunia 09.01.06, 12:36    
Dziuuniu :) - kikkera 09.01.06, 12:42    
Dziuuniu, Ptita - e_katt 09.01.06, 12:46    
Przepraszam :) - dziuunia 09.01.06, 13:00    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - ka2 09.01.06, 14:52    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - mat1 16.01.06, 09:39    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - jswm 23.01.06, 19:22    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - lukiszymi 23.01.06, 21:52    
Czekolada z pomarańczami- właściwe połączenie - sinistra80 24.01.06, 09:40    
Śliczne!!! n/t - cipcipkurka 24.01.06, 10:51    
Krem z pomarańczy - abigail_g 01.02.06, 12:39    
Re: Krem z pomarańczy - lukiszymi 03.02.06, 21:18    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: Pysia 06.02.06, 18:23    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: gossia 07.02.06, 10:00    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - lukiszymi 07.02.06, 11:24    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: kostea 25.01.06, 00:00    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: bana 25.01.06, 00:07    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - marcellia 25.01.06, 19:54    
Kikki,Petit,Szellka - mnkra 28.01.06, 15:33    
Re: Kikki,Petit,Szellka - jswm 28.01.06, 16:09    
Re: Kikki,Petit,Szellka - mnkra 28.01.06, 16:21    
Errata do polewy czekoladowej... - kikkera 30.01.06, 19:20    
Teraz nam to mówisz? :-))) - cipcipkurka 30.01.06, 19:48    
Jaka szkoda, ze mialam przerwe... - andzia-nie-ania 30.01.06, 19:36    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - setorika 06.02.06, 19:55    
Zelatyna? prosze o pomoc - Gość: mnkra 12.02.06, 14:12    
Re: Zelatyna? prosze o pomoc - szellka 12.02.06, 14:50    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - marghe_72 13.02.06, 10:06    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: gość 13.02.06, 11:50    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - mnkra 13.02.06, 12:51    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - mnkra 13.02.06, 14:55    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - ocean.niespokojny 13.02.06, 20:39    
i ja popelnilam - g.b.d 20.02.06, 10:38    
Re: i ja popelnilam - agus7 20.02.06, 10:48    
mielone migdaly - Gość: mnkra 25.02.06, 09:25    
Gbd... śliczny - szellka 20.02.06, 10:57    
a jak zrobilas okragly? - irajar 20.02.06, 11:17    
odpowiadam - g.b.d 20.02.06, 17:10    
do G.B.D - pilne - Gość: Marya 02.03.06, 08:42    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - aalfaa 20.02.06, 11:05    
Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn - Gość: tere 23.02.06, 21:34    
Jak najbardziej :) - kikkera 24.02.06, 07:42    
Andaluzja - dla miłośników czekolady i cytryn - aalfaa 07.03.06, 12:21    
Re: Andaluzja - dla miłośników czekolady i cytryn - aalfaa 07.03.06, 12:22    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd