FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   kikkera   01.01.06, 19:48 zarchiwizowany
Ostanie dokonanie P’tit Suissea z okazji imprezy Sylwestrowej:)
Ja swoje pięć groszy dorzuciłam do dekoracji ciasta, za co mój mąż się na
mnie obraził... Eh ci mężczyźni ;-)

Krem cytrynowy
2 ekologiczne cytryny
70gr cukru
40gr masła
2 żółtka
1 jajko
6gr żelatyny
75gr bitej śmietany
Startą skórkę z cytryn, sok, cukier, masło, żółtka oraz jajko wymieszać i
delikatnie ubijać do zgęstnienia w kąpieli wodnej. Dodać żelatynę. Dokładnie
wymieszać, ostudzić i do lodówki (w oryginalnym przepisie autor radzi zrobić
powyższy krem dzień wcześniej).

CIASTO (biscuit macaron)
130gr mielonych migdałów
130gr cukru pudru
100gr cukru
30gr kakao
8 białek
szyczpta soli
Wymieszać migdały z cukrem pudrem i kakao. Ubić białka na sztywną pianę
dodając po trochu cukru. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na dużą
blachę (40x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia ciast. Piec przez 15min. w
nagrzanym do 200°C. Odstawić do ostygnięcia. Zdjąć papier (jeżeli będą
problemy – należy nasączyć papier wodą) i pociąć ciasto na trzy równe części.

KREM CZEKOLADOWY.
250gr czarnej czekolady (według rad autora: 2/3 – 65% zawartości kakao oraz
1/3 – 57% zawartości kakao)
100gr śmietanki
80gr masła
100gr bitej śmietany
Czekoladą posiekać. Zagotować śmietankę i bardzo gorącą wylać na czekoladę.
Odczekać 30 sek i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa
masa. Jeżeli tak się nie stało, można dodać trochę więcej gorącej śmietanki.
Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Odjąć 250gr masy i ogrzać ją w kąpieli wodnej (nie może być zbyt gorąca, a co
za tym idzie, lejąca się). Dodać masło i zmiksować tak, żeby powstał
puszysty krem. Na końcu dodać bitą śmietanę. Wymieszać.

Wyjąć z lodówki krem cytrynowy, jeżeli jest zbyt ścisły, to należy go
ponownie zmiksować. Dodać bitą śmietaną. Wymieszać.
Przechodzimy do przekładania ciasta : na jednej części ciasta układanym
czekoladowy krem, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, na to krem
cytrynowy i ostania część ciasta. Do lodówki na godzinę.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego i pokrywamy
nim całe ciasto. Ponownie do lodówki, żeby się ścięło.

I to już prawie koniec...
Jeszcze musimy pokryć ciasto polewą bardzo mocno czekoladową i gotowe :)

POLEWA CZAKOLADOWA
20ml mleka
200gr bardzo czarnej czekolady (70%)
30gr cukru
30gr masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać
cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej masy.
Do mleka można dodać startą skórkę z cytryny, albo laskę wanilii.

Co tu dużo mówić, ciasto jest b o s k i e.
Bardzo mocno czekoladowe o delikatnym smaku cytryny, niewyobrażalnie
kaloryczne :) Najlepiej smakuje następnego dnia.
Aha, powinno się je wyjąć z lodówki godzinę przed podaniem. Wtedy po prostu
rozpływa się w ustach.
Pomimo tego, że jest pracochłonne, warto. Gorąco polecam, zwłaszcza robione
przez męża ;-)))

Przepis jest autorstwa Robert’a Linxe właściciela „Maison du Chocolat” 225,
rue du Faubourg-Sain-Honoré w Paryżu.

--
Afryka Dzika





  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: mufka   01.01.06, 20:13 zarchiwizowany
rany!!! aż brak mi słów!!! To jest po prostu PIĘKNE:) gratuluję:)

  Kikk, Ptit - c u d o w n e !!! nt.
   e_katt   01.01.06, 20:49 zarchiwizowany


  to ciasto jest wspaniałe!
   kajamama   01.01.06, 21:20 zarchiwizowany
już włączyłam drukarkę, by przepis mieć czarno na białym!
cudowne, na pewno przepyszne, boskie, przesmaczne... i nie wiem co tam
jeszcze!!!!!!!!!
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: to ciasto jest wspaniałe!
   nobullshit   01.01.06, 22:31 zarchiwizowany
kajamama napisała:
> już włączyłam drukarkę, by przepis mieć czarno na białym!
> cudowne, na pewno przepyszne, boskie, przesmaczne... i nie wiem co tam
> jeszcze!!!!!!!!!

Ja wiem, co jeszcze. Upiornie pracochłonne :) Chyba trzeba się wydać za mąż...
Kikki, co to są te cudne perełki, o które się P'tit Suisse obraził?


  nobull, ja może odpowiem, bo mam jeszcze pytanie
   e_katt   01.01.06, 22:45 zarchiwizowany
do Kikk;))
Te perełki to cukrowe kulki cukiernicze.

A moje pytanie do Kikk: czy to ciasto nazywa się Andaluzja właśnie?
Czy ma jakąś bardziej własną nazwę?
Takie tam.. pytanie;))

  Odpowiem hurtem :)
   kikkera   01.01.06, 23:28 zarchiwizowany
choc w zasadzie na pytanie NB odpowiedzial juz E-kattek - dokladnie, to sa
cukiernicze kulki, cudownie swiecace, bardzo swiateczne.
Nawet nie chce wiedziec, czemu one tak swieca...

E-kattku, tak wlasnie nazywa sie to ciasto.
Pan Robert Linxe jest kulinarnym poeta:) A Andaluzja dlatego, ze cytryny jakich
uzywa do swoich wyrobow pochodza wlasnie z tego regionu.

--
Afryka Dzika

  Re: Odpowiem hurtem :)
   nobullshit   01.01.06, 23:46 zarchiwizowany
kikkera napisała:
> Nawet nie chce wiedziec, czemu one tak swieca...

Są radioaktywne?

  mojej drukarce też się spodobało,
   kajamama   01.01.06, 23:26 zarchiwizowany
bo wydrukowała mi podwójnie przepis, a potem cichutko mruczała z aprobatą:)
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   miszam   02.01.06, 09:28 zarchiwizowany
P'tit Suisse - CHAPEAU BAS!!!
:)))))



  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   marghe_72   02.01.06, 09:36 zarchiwizowany
no i teraz juz wiem do czego zużyć resztę perełek

przepiękne

a połaczenie cytryny i czekolady to coś co tygryski kochają najbardziej
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   jswm   02.01.06, 09:43 zarchiwizowany
boskie! już wiem co zrobię na urodziny Taty

  Cudowne!
   sinistra80   02.01.06, 10:07 zarchiwizowany
P'tit- gratulacje!

  jestem pod wrażeniem
   deotyma23   02.01.06, 14:36 zarchiwizowany
wyobrażam sobie ten smak czekolady i cytryny i zapewne jeszcze migdały
wyczuwalne ale...... ten przepis jest dla bardzo pracowitych, czytając można
się zmęczyć co dopiero robić
P'tit- moje WIELKIE GRATULACJE- ogromnie pracowity z Ciebie człowiek ;))))
podziwiam i z zachwytu wzdycham
--
nie mogę się zdecydować na żadną sygnaturkę ;))

  Deotymo
   kikkera   02.01.06, 15:23 zarchiwizowany
ja Ptit Suissea chetnie wpozycze... ;-)))
Nie ma to jak szwajcarska precyzja.
Nie dla mnie takie ciasta.
I tez pelna podziwu pozostaje dla wycznow mego meza:-)
--
Afryka Dzika

  Forumowy nobel. Piękne nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: ojka   02.01.06, 15:29 zarchiwizowany


  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   jswm   02.01.06, 15:21 zarchiwizowany
będę tu sobie co jakiś czas zaglądać i wzdychać

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   kajamama   02.01.06, 15:27 zarchiwizowany
to zupełnie jak ja:) co kilka godzin wizyta w tym wątku obowiązkowa!
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Poklony bije :)
   posafega   02.01.06, 15:38 zarchiwizowany
Gdzies Ty Kikki takiego P'tit'a pracowitego znalazla??? :D
Te perelki mi na stale zaswiecily w glowie. Kolory ciasta powalajace. Gapie sie
na zdjecia jak urzeczona...
Dobrze, ze nie posiadam blachy o takich wymiarach, bo chyba bym sie nie
oparla :)
Cudo, powiadam, CU-DO!!
:)
--
Frrrruuu :)

  WOW! :-)))) n/t
   ferla   02.01.06, 16:15 zarchiwizowany

--
jestem optymistą. bycie kimkolwiek innym zapewne nic nie daje :)

  Re: WOW! :-)))) n/t
   sylwia.g21   02.01.06, 16:50 zarchiwizowany
ależ to cuuudo...a rzeczony Pitt to polski czy szwajcarski,bo ja jeszcze
takiego u nas nie widziałam..

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Renata   02.01.06, 18:13 zarchiwizowany
Ja najmocniej przepraszam, ale co zrobić z bitą śmietaną w kremie cytrynowym,
ciekawam, bo ciasto piękne

  Wymieszać :)
   kikkera   02.01.06, 18:39 zarchiwizowany
kikkera napisała:

> Wyjąć z lodówki krem cytrynowy, jeżeli jest zbyt ścisły, to należy go
> ponownie zmiksować. Dodać bitą śmietaną. Wymieszać.

Na bitą śmietanę przepisu nie podawałam.
My robimy ze śmietanki 35% wymieszanej z opakowaniem cukru waniliowego.

--
Afryka Dzika

  w mordę jeża, ale piękne ...
   jollka2   05.01.06, 10:09 zarchiwizowany


  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   brynia2   05.01.06, 10:23 zarchiwizowany
Ciasto z krainy baśni, słów mi brak.....

  aaaaaaaa piękne @ posłałam nt
   szellka   05.01.06, 10:54 zarchiwizowany


  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   siostraheli   05.01.06, 14:39 zarchiwizowany
piekne z tymi perlami!

  Cudo po prostu...
   female   05.01.06, 17:52 zarchiwizowany
Chyba się skuszę, bo urodziny córci tuż, tuż...

--
Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w
niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce, nie zatrzymuj w tańcu, bo nie
usłyszysz muzyki.

  aaaaaaah... (n/t)
   saiss   05.01.06, 21:31 zarchiwizowany

--
"Horror, pornografia i zoofilia" (©Brunosch)

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   ewa.c3   05.01.06, 22:13 zarchiwizowany
Wygląda super. Mam pytaniA

100gr śmietanki i 100gr bitej śmietany, to rozumiem ta sama śmietana 36% tylko
drugie 100 gr ubite ?*************
Bita śmietana pojawia się jeszcze w kremie cytrynowym , rozumiem ,że ją daje
się do kremu po wyjęciu z lodówki przed nałożeniem na ciasto a nie do "produkcji
kremu " ? ***************
Żelatyna w proszku , plastrach , wszystko jedno zapewne , rozumiem ,że nie
należy jej wcześniej moczyc w niczym ? *************
Rozumiem ,że ciasta niczym nie nasączamy ? ****
Tak pytam , bo się do ciasta przymierzam , a nie chcę pracy na darmo.
Ale w końcu kto pyta nie błądzi . :) Pozdrawiam z Nowym Rokiem .



  Odpowiadam
   kikkera   06.01.06, 10:04 zarchiwizowany
Do kremu czekoladowego potrzeba:
- 100gr śmietanki (kremówki), którą należy zagotować i zalać nią posiekaną
czekoladę
- 100gr bitej śmietany (dodatkowo), którą się dodaje w ostatnim momencie do
kremu czekoladowego (tuż przed przełożeniem ciasta) i delikatnie miesza. To
samo trzeba zrobić z bitą śmietaną w kremie cytrynowym.
- żelatyna - jeżeli używasz listków, to tak jak jest napisane na opakowaniu,
trzeba je uprzednio namoczyć w zimnej wodzie. Nie wiem jak jest z żelatyną w
proszku (nie używam)

Faktycznie ciasta niczym się nie nasącza - kremy cytrynowy i czekoladowy,
powodują, że nie jest ono absolutnie suche.

Powodzenia :)




--
Afryka Dzika

  Re: Odpowiadam
   lemurka3   06.01.06, 11:20 zarchiwizowany
A gdzie te kulki można kupic? W marketach, cukierniach?

  Re: Odpowiadam
   hmmm   06.01.06, 12:10 zarchiwizowany
dokładnie, ja też chcę takie perełki :) gdzieś w Warszawie?

--
hmmm

  Niestety nie mam najmniejszego pojęcia...
   kikkera   06.01.06, 12:31 zarchiwizowany
gdzie je można dostać :(
Może należy popytać w dużych marketach lub w cukierniach?
--
Afryka Dzika

  prosze o pomoc IP: *.speed.planet.nl
   Gość: ewa   07.03.06, 10:24 zarchiwizowany
hej Kikkera
bardzo chcialabym zrobic to ciasto ale dysponujme tylko listkami zelatyny, ile
to listkow, a moze ktos inny tez wie?
dziekuje

  Re: prosze o pomoc
   kikkera   07.03.06, 10:43 zarchiwizowany
Jakiej wielkości są te listki?
Masz wagę w domu?
Proponuję przeczytać dokładnie na jaką ilość płynu przypada jeden listek (info
na opakowaniu) i trochę zmniejszyć ilość - ten krem jest już gesty sam z siebie.

Wydaje mi się, że 3-4 powinny wystarczyć.

Powodzenia

--
Afryka Dzika

  Kikki i Petit - pomocy prosze szybko
   szellka   07.01.06, 09:24 zarchiwizowany
CIASTO (biscuit macaron)
130gr mielonych migdałów
130gr cukru pudru
100gr cukru
30gr kakao
8 białek
szyczpta soli
Wymieszać migdały z cukrem pudrem i kakao.

Tu mnie zastanawia, czy tego cukru ma być rzeczywiście 230 g łącznie? Ubijając
pianę dodajemy tylko zwykły cukier? a po ubiciu resztę, czyli
puder+migdały+kakao?
Czy tu czegoś nie pokręciłam?
Już mam wymieszany puder z migdałami i kakao. Cytrynowy krem w lodówce, więc
prosze o szybką pomoc, bo przed południem mam plan upiec:0)
dziękuję

  Szellko - c'est exacte !
   ptit_suisse   07.01.06, 12:29 zarchiwizowany
130gr cukier puder + mielone migdaly + cacao
bialka + 100gr cukru - ubic na piane
wszytko wymeszac

Je t'en prie et bonne dégustation:-)

  Re: Szellko - c'est exacte !
   szellka   07.01.06, 14:06 zarchiwizowany
Dzięki :0)
Ufff już w sumie zrobiłam :))
pogotowie "Narcyzowe" dało zastrzyk uspokajający :0)
ciasto takie plaskate wyszło, znaczy rosło szalenie a potem opadło, ale zakalca
nie ma bo i z czego?
Teraz już pod ostatnią polewą stygnie :0)
krem świetny w smaku ten cytrynowy, mocno kwaśny, super. A ten czekoladowy - no
poezja... ale ponieważ wyszło w sumie mało tego ciasta i jeszcze dobrze się
zapowiada, to zrobiłam jeszcze tartę kajmakową - najpierw gości tartą zapcham
potem odmierzę po 3 dag ciasta Andaluzja :0)

  Re: Szellko - c'est exacte !
   saiss   07.01.06, 14:43 zarchiwizowany
szellka napisała:

> potem odmierzę po 3 dag ciasta Andaluzja :0)

A resztę pochłoniesz w samotności, okraszając sobie ciszę smakowitym ciamkaniem? ;)
Poproszę kawałeczek via mail, dobrze?


--
"Horror, pornografia i zoofilia" (©Brunosch)

  Saiss - c'est exacte !
   szellka   07.01.06, 15:46 zarchiwizowany
;0DD
mogę nagrać to ciamkanie i Ci w MP3ce podesłać - kcesz ? ;0D


  SzeLLko, schowal choc kawalek i zrob zdjecia
   kikkera   07.01.06, 14:58 zarchiwizowany
zebysmy wszyscy zaslinic sie mogli :)
I o tarcie kajmakowj nie zapomnij!
--
Afryka Dzika

  et voila :0)
   szellka   07.01.06, 15:59 zarchiwizowany
czy komuś przyszło kiedyś do głowy, żeby "modlić się" do ciasta? do jego smaku,
zapachu... no bo mi to dziś do głowy przyszło
kalepusze z głów drodzy Państwo
P'tita na Prezydenta!





  Re: et voila :0)
   sylwia.g21   07.01.06, 16:05 zarchiwizowany
ależ cudo,gratulować,gratulować...

  Szell, szalejesz znowu, a ja się odchudzam!
   miszam   07.01.06, 16:53 zarchiwizowany
Piękna Ci Andaluzja wyszła!

  Szczeka mi opadla i nie tylko mnie... :)
   kikkera   07.01.06, 16:56 zarchiwizowany
Ptit Suisse ma ciezki slinotok.
I jaka dekoracja - PS patrzy sie na mnie wymownie i juz nawet nic nie musi
mowic...
Wszystko piekne !
--
Afryka Dzika

  Re: Szczeka mi opadla i nie tylko mnie... :)
   szellka   07.01.06, 20:29 zarchiwizowany
eee tam Twoje zdjęcia bardziej apetyczne są. I wolałabym perełki, inny pomysł
mi do głowy nie przyszedł. Ja z dekoracji w ogóle noga jestem
Ale to ciasto jest kwintesencją czekolady
Następnym razem pewnie zrobię mniej polewy na wierzch i nieco mniej kremu
czekoladowego. I pewnie więcje mniej gorzkiej czekolady dodam. Ale tego nie da
się zjeśc dużo. Taka w sumie mała porcja wystarcza na długo.
Raze jeszcze dzięki za przepis!

  Re: Szczeka mi opadla i nie tylko mnie... :)
   cipcipkurka   08.01.06, 10:39 zarchiwizowany
"Ja z dekoracji w ogóle noga jestem"---grzeszysz!

:-)))

  et voila - a co mi tam :0) oglądajcie :0)
   szellka   08.01.06, 15:26 zarchiwizowany
jeszcze dziś w słoneczne popołudnie ostał się kawałek



  Kochane,
   cipcipkurka   08.01.06, 18:35 zarchiwizowany
przez Was mi się ta Andaluzja śnić będzie po nocach :-(

  Szellko...........
   sinistra80   08.01.06, 22:34 zarchiwizowany
Czegoś tak cudownego już dawno nie widziałam. Brak mi słów, żeby warazić swój
zachwyt!

  Re: et voila :0)
   jswm   09.01.06, 09:46 zarchiwizowany
chciałabym tak równo pisać na papierze...

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Pysia   09.01.06, 11:43 zarchiwizowany
Czy można to upiec w tortownicy i przekroic na trzy części jak tort ? Czy tortownica 26cm wystarczy?

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   jswm   09.01.06, 12:03 zarchiwizowany
z tego co zrozumiałam, to ciasto jest płaskie, nie wyrasta jak tort i nie dzieli
się go z "wysokości" tylko z "szerokości"

  Pysiu - dokładnie tak, jak Jswm pisze
   szellka   09.01.06, 12:18 zarchiwizowany
czyli albo pieczesz w trzech tortownicach (raczej małe i raczej potrójna porcja
wtedy lub co najmniej podwójna, ale 3 osobne blaty) lub z dszerokości kroisz .
Nie da się tego jak biszkopta kroić

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   pinos   09.01.06, 11:49 zarchiwizowany
O bogowie...
I te perełki jak krople rosy...

No normalnie kiedyś się wproszę...
pewnie z Tatą - bo ktoś musi te bilety załatwić...
--
Remember, A Dragon is For Life,
Not Just for Hogswatchnight
x==x dla Kaiserki

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   dziuunia   09.01.06, 12:36 zarchiwizowany
Nie wiem czemu jeszcz się nie dołączyłam do pochwał :)
Wspaniałe ciasto i pięknie Wam Kikki i Szellko wyszło :)

--
O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)

  Dziuuniu :)
   kikkera   09.01.06, 12:42 zarchiwizowany
SzeLLce jak najbardziej mozesz gratulowac.

Ja natomiast nie wiele sie przy nim napracowalam, no chybab, ze jedzenie nazwac
mozna praca ;-)
--
Afryka Dzika

  Dziuuniu, Ptita
   e_katt   09.01.06, 12:46 zarchiwizowany
należy pochwalić (.. no, w pierwszej kolejności;))
Zdolniacha!
;))

  Przepraszam :)
   dziuunia   09.01.06, 13:00 zarchiwizowany
Z rozpędu i rozkojarzenia P'tita pominęłam :)Oczywiście jego też podziwiam
bardzo bardzo :)))

--
O chlebie i nie tylko...Zapraszam :)

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   ka2   09.01.06, 14:52 zarchiwizowany
zrobione - zjedzone :)
popełniłam jeden błąd, dałam mniej cukru do ciasta ( konkretnie do białek ),
wyszło mniej słodkie i dało sie zjeść więcej niż jeden kawałek na raz ;)
--
Sześcioletni chłopiec na widok bliźniąt - mamo, dlaczego jego jest dwóch, a ja
tylko jeden ?

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   mat1   16.01.06, 09:39 zarchiwizowany
moje uwagi
dla mnie wystarczy jedna cytryna do kremu , bo jest bardzo kwasny krem
mniej polewy czekoladowj , bo zostaje i jeszcze modyfikacja w bitej smitanie
moim zdniaem mozna dodac rowno do obu kremow a nie bawic sie w 75 gr.pozrawiam

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   jswm   23.01.06, 19:22 zarchiwizowany
właśnie zrobiłam, uf, ileż to roboty, ale jakie piękne jest

miałam kłopot z polewą, 20 ml mleka nie starczyło mi na rozpuszczenie dwóch
czekolad, musiałam dodatkowo rozgrzewać nad parą, a i tak cukier nie rozpuścił
się do końca :(
i wcale nie wyszło mi jej za dużo, może zrobiłam coś nie tak?




  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   lukiszymi   23.01.06, 21:52 zarchiwizowany
I ja tez i ja tez sie chwale:) ze zrobilam to wspaniale ciasto w formie tortu
(pieklam 3 osobne placki). Mam nadzieje ze nikogo nie zgorsze jesli powiem ze
zamiast cytryny uzylam pomaranczy. Wierzcie mi smak jest rewelacyjny!!Przyznam
sie ze zabraklo mi czekolady do polewy i zrobilam w/d swojego starego przepisu
(nie byla blyszczaca jak w orginalnym przepisie)ale ciasto powalilo gosci na
kolana:)To delicja nad delicjami:))
--
PINEZKA ciekawość pożądana



  Czekolada z pomarańczami- właściwe połączenie
   sinistra80   24.01.06, 09:40 zarchiwizowany
Niezwykle udane zdjęcie.

A, imho ofkors, do czekolady lepiej pasują pomarańcze właśnie

  Śliczne!!! n/t
   cipcipkurka   24.01.06, 10:51 zarchiwizowany


  Krem z pomarańczy
   abigail_g   01.02.06, 12:39 zarchiwizowany
Jak robiłaś krem z pomarańczy? Też ze skórki?

I jeszcze pytanie odnośnie oryginalnego przepisu:
"Odjąć 250gr masy i ogrzać ją w kąpieli wodnej "
250 gr to jest 1/4, 1/3, tzw. większa połowa, coś innego?

Nie mam wagi a chciałabym zrobić w sobotę na imieniny :)

  Re: Krem z pomarańczy
   lukiszymi   03.02.06, 21:18 zarchiwizowany
Tak, tez "ze skorki". Starlam skorke(wczesniej spazona) z dwoch pomaranczy a do
kremu zuzylam wycisniety sok tylko z 1 pomaranczy, jest wieksza od cytryny:)
Polewy niestety nie robilam w/d orginalnego przepisu.
--
PINEZKA ciekawość pożądana

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Pysia   06.02.06, 18:23 zarchiwizowany
W jak dużej formie to piekłaś, i czy tylko z podanej porcji ciasta czy z większej ilości? A krem tak jak podano?

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: 217.77.224.*
   Gość: gossia   07.02.06, 10:00 zarchiwizowany
Dołaczam sie do powyzszych pytan. Mam zamiar robic w sobote w tortownicy.



  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   lukiszymi   07.02.06, 11:24 zarchiwizowany
No ja pieklam w takiej standartowej tortownicy, nie wiem jak ma srednice, tak
na "oko" to ze 25 cm bedzie.
--
PINEZKA ciekawość pożądana

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net
   Gość: kostea   25.01.06, 00:00 zarchiwizowany
A ja mam pytania: czy 100gr śmietanki, to będzie ok. pół szklanki?
W przepisie jest napisane "ubijać w kąpieli wodnej", czyli to ma być ciepła
kąpiel wodna?
Bardzo proszę o odpowiedzi. Chcę to ciasto zrobić na urodziny syna.
Pozdrawiam.


  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: bana   25.01.06, 00:07 zarchiwizowany
100g śmietany to 1/3 szklanki

A na przyszłość - przeliczacz ;))


  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   marcellia   25.01.06, 19:54 zarchiwizowany
De l'extase à l'état pur... cudo, cuuudo! Zrobie na pewno i rodzina okrzyknie
mnie boginia kuchni. Hura! :p

  Kikki,Petit,Szellka
   mnkra   28.01.06, 15:33 zarchiwizowany
Sliczne jest Wasze ciasto do dnia dzisiejszego z zachwytem ogladalam zdjecia az
wreszcie sie za niego zabieram. Mam w zwiazku z tym pytanie: w ciescie nie ma
zoltek jaj tylko same bialka, 8 zoltek zostanie, prosze o podrzucenie pomyslu
na ich wykorzystanie?

  Re: Kikki,Petit,Szellka
   jswm   28.01.06, 16:09 zarchiwizowany
dwa dodajesz do kremu cytrynowego
z pozostałych 6-ciu zrobiłam
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17546997&a=17549576


  Re: Kikki,Petit,Szellka
   mnkra   28.01.06, 16:21 zarchiwizowany
Dobry pomysł,dziekuje, zabieram sie do pracy.

  Errata do polewy czekoladowej...
   kikkera   30.01.06, 19:20 zarchiwizowany
Należy dodać 200 ml, a nie 20 ml mleka.
Przepraszam bardzo za wprowadzenie w błąd.

--
Afryka Dzika

  Teraz nam to mówisz? :-)))
   cipcipkurka   30.01.06, 19:48 zarchiwizowany
Ale lepiej późno niż wcale. Następnym razem będzie z 200 i może mniej się będę
męczyć :-)

  Jaka szkoda, ze mialam przerwe...
   andzia-nie-ania   30.01.06, 19:36 zarchiwizowany
... w dostepie do netu. Inaczej na pewno bym nie wpisala bana na czekolade do
New Year's Resolutions ;)

--
Nie odczuwam potrzeby posiadania sygnaturki.

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   setorika   06.02.06, 19:55 zarchiwizowany
Takie talenty na tym forum! Ludzie otwierajcie cukiernie, kawiarnie i sama nie
wiem jeszcze co? Moze serwis wysyłkowy???
--
Opowieści Wstecz
Gaduły i Psotniki

  Zelatyna? prosze o pomoc IP: 87.207.236.*
   Gość: mnkra   12.02.06, 14:12 zarchiwizowany
Ile to jest 6 gramów. Mialam 50 gramowe opakowanie ale nie jest cale, ile to
bedzie lyzeczek? na mojej wadze nie odwaze takiej malej ilosci, poprosze o rade.

  Re: Zelatyna? prosze o pomoc
   szellka   12.02.06, 14:50 zarchiwizowany
weź nie więcej niż i łyżeczkę - jak się bierze dokładnie 6g, to krem za mocno
się ścina

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   marghe_72   13.02.06, 10:06 zarchiwizowany
trzymajcie kciuki
jutro robię..chyba
--
"stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: *.nencki.gov.pl
   Gość: gość   13.02.06, 11:50 zarchiwizowany
Mam pytanie dotyczace kremu cytrynowego:
"Startą skórkę z cytryn, sok, cukier, masło, żółtka oraz jajko wymieszać i
delikatnie ubijać do zgęstnienia w kąpieli wodnej".
Czy mozna te wszystkie skladniki razem wlozyc do miski i ubijac, a maslo sie nie
zwazy?

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   mnkra   13.02.06, 12:51 zarchiwizowany
Zrbiłam wczoraj, nic sie nie zwazylo w kremie cytrynowym. Maslo dalam b.
miekkie i starannie roztarlam je w naczyniu, Natomiast trudno bylo odmierzyc
250 g. masy czekoladowj, ktora potem mialam posmarowac caly placek.Była bowiem
w postaci połplynnej.Zrobiłam to na oko,odlozylam troche za malo, nastepnym
razem odloze ciut wiecej i nie trezba bedzie wtedy robic polewy.Placek bedzie
mniej slodki.Dzieki za rade nt. zelatyny., 1 lyżeczka w sam raz.

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   mnkra   13.02.06, 14:55 zarchiwizowany
wreszcie ja zrobilam,od kilku tygodni byla strona startową.PrzyłąAczam się do
uwagi,że do kremu cytrynowego w zupełności wystarcza sok z 1 cytryny.Tak
zrobiłam.Jest OK.Polewy nie robiłam, natomiast zgodnie z przepisem posmarowałam
cienką warstwą odłożonej masy czekoladowej.Odłozyłam jej, jak widać w
proporcjach masy w cieście, troche za mało.Ale jakoś sie udało.Ciasto piekłam
troche dłużej niż 15 minut, ale być moze związane jest to z moim
piekarnikiem.Poza tym Andaluzja jest b. smaczna , troche za bardzo słodka,
następnym razem zdecydowanie zmniejszę we wszystkim ilośc cukru.





  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   ocean.niespokojny   13.02.06, 20:39 zarchiwizowany
jakie to apetyczne cudo
ja tez ciagle tu zaglądam ale jeszcze nie mam odwagi zrobić

  i ja popelnilam
   g.b.d   20.02.06, 10:38 zarchiwizowany
Byl pyszny i wszyscy jedzacy wniebowzieci...





  Re: i ja popelnilam
   agus7   20.02.06, 10:48 zarchiwizowany
ja tez tu ciagle zagladam i kusi mnie zeby zrobic na 30 urodziny meza, jestem
pod wrazeniem Waszych talentow!
tylko nie wiem skad wziac mielone migdaly?? (mlynka nie posiadam)

  mielone migdaly IP: *.chello.pl
   Gość: mnkra   25.02.06, 09:25 zarchiwizowany
Ja kupilam w Tesco. opakowanie 200 g. okolo 10 złotych. Probowalam zemlec w ale
wszystko sie pokleilo i do niczego bylo.Zdecydowanie lepiej kupic.

  Gbd... śliczny
   szellka   20.02.06, 10:57 zarchiwizowany
a gdzie te piękne ozdoby kupiłaś? w Polsce? jakiś sklep i nazwa firmy - ładnie
prosżę... :0)

  a jak zrobilas okragly?
   irajar   20.02.06, 11:17 zarchiwizowany
Bo ja zrozumialam, ze to ciasto kroi sie na trzy czesci, a nie na trzy warstwy
w poprzek - a Ty jak zrobilas?
--
><((((º> <º))))><

  odpowiadam
   g.b.d   20.02.06, 17:10 zarchiwizowany
Mieszkam w Holandii, i te ozdoby sa tutejsze, choc tez slabo pod tym wzgledem, w
porownaniu z np. Niemcami, gdzie przy polkach z ozdobami mozna dostac
oczoplasu. Te kulki to faktycznie przeznaczone do ciast, mieszanka czterech
kolorow: srebrny, zloty, niebieski i zielony, ale serduszka( ktore wygladaja jak
koleczka) to juz zwyczajne cukierki, takie lentilki, kupione przed walentynkami.
Ubodzy ci Holendrzy pod wzledem ciastowego asortymentu, nie maja tutaj w ogole
takich listkow do dekoracji, czy serduszek albo tych kolorowych pisakow, te
rzeczy musze przywozic sobie z Polski.
Ja upieklam trzy osobne placki, w tortownicy i przyznam sie jeszcze bez bicia,
ze nie ufalam temu biszkoptowi na samych tylko migdalach i kakao, wiec dodalam
jeszcze dwie kopiaste lyzeczki maki ziemniaczanej, aby on byl stabilniejszy,
stad ten troche jasniejszy kolor w porownaniu z innymi zdjeciami.
Zachecam wszystkich lekajacych sie tego ciasta, nie taki diabel straszny:-)
Pozrawiam cieplo wszystkich forumowiczow,
Gabrysia.

  do G.B.D - pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Marya   02.03.06, 08:42 zarchiwizowany
Jaka jest srednica tej tortownicy w której to ciasto piekłas?

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn
   aalfaa   20.02.06, 11:05 zarchiwizowany
CUDOWNE są te wasze ozdoby... srebne i pozłacane kuleczki gdzie takie cudo
można dostać? a do placuszka przymierzam się i ja... pewnie już niedługo...
--
Krzyś :)

Mam już...

  Re: ANDALUZJA - dla miłośników czekolady i cytryn IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com
   Gość: tere   23.02.06, 21:34 zarchiwizowany
dziekujemy za wspanialy przepis, mam pytanie, czy ta kapiel wodna ma byc caly
czas na gotujacej sie wodzie? dziekuje i pozdrawiam

  Jak najbardziej :)
   kikkera   24.02.06, 07:42 zarchiwizowany
Gdy krem zacznie gestniec, mozna dokonczyc ubijanie juz bez wodnej kapieli.
--
Afryka Dzika

  Andaluzja - dla miłośników czekolady i cytryn
   aalfaa   07.03.06, 12:21 zarchiwizowany
A oto moja uproszczona wersja andaluzji... tylko z masą cytrynową, która jest
po prostu booooska ;) Pozdrawiam
--
Krzyś :)
Mam już...

  Re: Andaluzja - dla miłośników czekolady i cytryn
   aalfaa   07.03.06, 12:22 zarchiwizowany

--
Krzyś :)
Mam już...


Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd