FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Trójkolorowa terrina rybna
   nobullshit   07.01.06, 20:17 zarchiwizowany
Bardzo, bardzo smaczna. Przepis - już tradycyjnie - znalazła dla mnie
Cipcipkurka. Dziękuję!

30 dag filetów z dorsza
20 dag filetów z łososia
4 jajka
2 białka
masło
15 dag śmietany (36 %)
1 dag świeżego szpinaku (wzięłam kilka kulek mrożonego)
po 2 łyżki posiekanej bazylii (akurat nie było) i natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
świeżo zmielony pieprz czarny

SOS
200 ml śmietanki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka białego wina deserowego
1 łyżka soku z cytryny

1. Filety umyć, osuszyć. Dorsza i łososia zmiksować osobno z 2 całymi jajami,
1 białkiem i 7,5 dag śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

2. Roztopić 2 łyżki masła, dodac 2 łyżki wody, włożyć listki umytego i
osuszonego szpinaku i mieszając, dusić 5 minut. Ostudzić, posiekać i razem z
pokrojoną zieleniną wymieszać z połową masy z dorsza. (Ja odparowałam
w rondelku szpinak mrożony.)

3. Podłużną formę wysmarować pozostałym masłem. Włożyć masę z łososia,
następnie masę dorsza ze szpinakiem, a następnie masę z samego dorsza.
Przykryć folią alu. Piec w kąpieli wodnej 45 min. w 180 st. Ostudzić i
wstawić na 3 h do lodówki.

4. Sos: śmietankę połączyć z winem, sokiem z cytryny i wymieszać ze
szczypiorkiem.

Terrinę wyłożyć na półmisek, odwracając formę do góry dnem. Podawać z sosem.

MOJE UWAGI:
Łososia jest mniej niż dorsza i imho wystarczy mu jedno całe jajko
zamiast dwóch - przy dwóch masa była zbyt rzadka.
Sos jest ok, ale można obyć się bez niego.
Następnym razem zamiast dorsza będzie jakaś inna biała ryba. Dorsz mi
smakował, ale zaanektował swoim zapachem całą terrinę, piekarnik i lodówkę.
A ja niestety nie lubię, jak coś mi jedzie rybą :)

Zdjęcia nie za bardzo, ale zamieszczam, bo przepis naprawdę świetny.








  Re: Trójkolorowa terrina rybna
   szellka   07.01.06, 21:05 zarchiwizowany
No przyznam, że tamat terrina i szczególnie rybna mnie intryguje od dawna, ale
chyba jednak za dużo roboty. Chętnie był się pozachwycała będąc
poczestowana :0) Mogę zrobić "machniom" na andaluzję ;0P

  Muszę ochłonąć...
   krzysztof_wandelt   07.01.06, 21:07 zarchiwizowany

--
Sygnaturek mój pognał za jakąś sygnaturką :)
moje swojskie przysm@ki ; Do Siego Roku!

  bardzo mi się podoba to danie:)
   kajamama   07.01.06, 21:31 zarchiwizowany
ryby bardzo lubię , szpinak także i sądzę, że ich połączenie w tej formie
przypadłoby mi do gustu:)
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Hurcikiem IP: *.spray.net.pl
   Gość: Nobullshit   07.01.06, 22:35 zarchiwizowany
Zapomniałam dodać, że na wszelki wypadek wysmarowaną masłem foremkę
wyłożyłam jeszcze papierem do pieczenia. Rozstanie terriny z foremką było
dzięki temu mniej bolesne.

Szellko, robisz Andaluzję, a terrina zbyt pracochłonna? Raczysz żartować.
Ok, następnym razem zapraszam.

Kajamamo, to sobie jeszcze tu popatrz, na inne terriny rybno-szpinakowe,
bez pieczenia, z żelatyną. Są bardziej... Hmmm. Kremowe i jedwabiste?
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21252607&a=21252607
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22552242&a=22552242

  Nobull, dziękuję Ci bardzo:)
   kajamama   08.01.06, 21:09 zarchiwizowany
To nowe wyzwanie dla mnie, szczególnie, że po zjedzeniu takowej terriny, nie
będe miała wyrzutów sumienia:) Wykorzystam wszystkie przepisy, jeszcze raz
bardzo Ci dziekuję!
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: Trójkolorowa terrina rybna
   siostraheli   07.01.06, 22:30 zarchiwizowany
piekne, zazdraszczam i podziwiam.

  NB, cudne :)
   cipcipkurka   08.01.06, 07:40 zarchiwizowany
A ta podłużna foremka jakie miała wymiary?

  Cudna to nie, ale b. smaczna :) Wymiary keksówki
   nobullshit   08.01.06, 20:03 zarchiwizowany
7 cm wysokości, 11 cm x 25 cm u góry. I nie zapełniła się cała - tak ze 2 cm
od góry zostały.

  Re: Trójkolorowa terrina rybna
   pinos   09.01.06, 09:52 zarchiwizowany
Pyszna, pyszna, pyszna.
Pyszna.

Mój "number two" - number one to nieustająco pikantna łososiowa (ta ze zdjęcia
z kotem:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26878361&a=26893315
--
Remember, A Dragon is For Life,
Not Just for Hogswatchnight
x==x dla Kaiserki

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd