Gulasz dla Jo.Hanny (i dzieki niej)
Zaczynamy od belgijskiego mocnego piwa, słodkiego – i sprawdzamy czy nada się
do gulaszu.
Nada się. Ale lepiej się upewnić. Taak.
Mięso (wołowina oryginalnie, ale tym rzem…) jagnięce – łopatka, pocieta n
akostke niedrobną zamarynowana na noc w oliwie, miecie mielonej od Pyńka i
occie czerwonym winnym plus sos sojowy.
Przesmażone i do gara.
Cebule czerwone 3 (tyle ile mięsa, tu po 350 gr wszystkiego było) duże,
pocięte na plastry i na oliwie przesmażone/zeszklone solidnie i buch do gara
z mięsem.
Dodać 2 laury, 5 ziela ang, jałowiec, pieprz 6-8 kulek, 1 kardamon)),
paprykę czerwon w paskach i 350 gr ziemniaków obranych w kostkę.
Zalać piwem, mmm, próbując, czy nadal jest ok.
I teraz 50-70 minut na malutkim ogniu cierpliwie. Mieszać. (zależy od mięsa –
ma być miękkie, ale nie rozpaść się.)
Doprawiamy w trakcie, sosem sojowy,, pieprzem i solą, cukrem (ostrożnie – bo
piwo słodkie jednak).
Jo. !!! Piękne dzięki!!!
1. Brigand w akcji;
2. aha, dodałem też skórkę z cytryny na początku…. Bo to jagnięcia w
końcu )(i dodałem też trawe cytrynowa, ale niepolecam – bo dała w duszeniu
dłuższym oczywiście goryczkę)
3. Już.
Ze szpinakiem i cukinia na imbirze i czosnku z grzankami….
Będzie gdzies obok przepis.



Zaczynamy od belgijskiego mocnego piwa, słodkiego – i sprawdzamy czy nada się
do gulaszu.
Nada się. Ale lepiej się upewnić. Taak.
Mięso (wołowina oryginalnie, ale tym rzem…) jagnięce – łopatka, pocieta n
akostke niedrobną zamarynowana na noc w oliwie, miecie mielonej od Pyńka i
occie czerwonym winnym plus sos sojowy.
Przesmażone i do gara.
Cebule czerwone 3 (tyle ile mięsa, tu po 350 gr wszystkiego było) duże,
pocięte na plastry i na oliwie przesmażone/zeszklone solidnie i buch do gara
z mięsem.
Dodać 2 laury, 5 ziela ang, jałowiec, pieprz 6-8 kulek, 1 kardamon)),
paprykę czerwon w paskach i 350 gr ziemniaków obranych w kostkę.
Zalać piwem, mmm, próbując, czy nadal jest ok.
I teraz 50-70 minut na malutkim ogniu cierpliwie. Mieszać. (zależy od mięsa –
ma być miękkie, ale nie rozpaść się.)
Doprawiamy w trakcie, sosem sojowy,, pieprzem i solą, cukrem (ostrożnie – bo
piwo słodkie jednak).
Jo. !!! Piękne dzięki!!!
1. Brigand w akcji;
2. aha, dodałem też skórkę z cytryny na początku…. Bo to jagnięcia w
końcu )(i dodałem też trawe cytrynowa, ale niepolecam – bo dała w duszeniu
dłuższym oczywiście goryczkę)
3. Już.
Ze szpinakiem i cukinia na imbirze i czosnku z grzankami….
Będzie gdzies obok przepis.


