FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal

curry z roznych regionow Indii (wszystkie przepisy sa z najnowszego nabytku
"50 Great Curries of India" Camellia Panjabi)
Curry nr 1: Jeera Aloo Salan, Lucknow (potrawa muzulmanska)
4 ziemniaki wielkosci jajka, obrane, natarte sola i odstawione na 15 min.
wymieszac razem 1 lyzeczke garam masala, 2 lyzki kolendry w proszku, 1
lyzeczke kminu i 1 lyzeczke chili
3/4 lyzeczki nasion kminu
4 cebule, pokrojone w cieniutkie plasterki
2 liscie laurowe
laska cynamonu
4 gozdziki
5 nasionek kardamonu
2 lyzeczki posiekanego swiezego imbiru
1 2 lyzeczki posiekanego czosnku
70 dag baraniny lub kury
20 dag pomidorow, posiekanych (mozna uzyc tych z puszki)
Mieszanke garam masala, kolendra i chili rozprowadzic kilkoma lyzkami wody, az
zrobi sie z tego gesta pasta. Na goracy tluszcz wrzucic nasiona kminu i smazyc
przez kilka minut. Dodac ziemniaki. Smazyc, az ziemniaki beda ladnie
zarumienione. Wyjac ziemniaki i na tluszcz wrzucic cebule. Smazyc przez 30 min
(cebula ma byc ciemno brazowa, ale nie przypalona). Do cebuli dodac paste z
garam masala, czosnek,imbir, cynamon, gozdziki i liscie laurowe. Smazyc przez
2 minuty. Dodac kilka lyzek cieplej wody. Dodac pomidory i mieso pokrojone w
kostke. Zredukowac ogien, dusic curry pod przykryciem przez 30 min. Dodac
ziemniaki i dusic jeszcze kilka minut.
zdjecie nr. 2: chicken dopiaza, Bengal (bardzo pikantne!)
1 kg kurczaka lub innego miesa (moze byc baranina lub indyk), pokrojonego na
male kawalki
4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawalki
6 cebul
3 lyzeczki proszku chili lub cayenne
1/2 szklanki jogurtu pelnotlustego (musi byc pelnottlusty, bo inny sie zwarzy)
2 zabki czosnku
2 liscie laurowe
5 cm imbiru, drobno posiekanego
1 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu (w ziarenkach)
12 gozdzikow
6 nasionek kardamonu
2 pomidory, pokrojone w grube kawalki (moga byc pelati)
2 papryczki chili (czerwone)
1/2 lyzeczki kurkurmy (dla koloru)
1 lyzeczka cukru
1 1/2 lyzeczki garam masala.
Cebule obrac, 2 drobno posiekac i podsmazyc na ghi lub oleju, az beda
ciemnobrazowe. Pozostale zmiksowac doszczetnie (ma byc z nich pasta cebulowa!)
Na goracy olej wrzucic czosnek, lisc laurowy, cynamon, pieprz, gozdziki i
kardamon. Smazyc przez kilka minut. Dodac papryczke chili. Dodac imbir. Chili
lub cayenne w proszku wymieszac z kilkoma lyzkami wody i jogurtem. Dodac do
smazonych przypraw. Gotowac przez kilka minut. Dorzucic paste cebulowa, mieso,
ziemniaki i pomidory. Dodac szklanke wody. Curry przelac do naczynia do
zapiekania i wstawic do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 30 min
(ziemniaki i mieso powinny bycc miekkie). Do gotowej potrawy dodac usmazone
wczesniej cebulki
zdjecie nr. 3: chicek rizzala (green chicken korma), Bhopal
1/2 szkl orzeszkow nerkowcow, zalanych woda i moczonych przez 15 min
4 cebule, drobno posiekane
2 garscie swiezej kolendry
1/2 szkl swiezej miety
4 ostre zielone papryczki
6 nasionek kardamonu
4 cm imbiru, drobno posiekanego
4 zabki czosnku, posiekane
1 kg kurczaka, pokrojonego na male kawalki (u mnie udka, ale moze tez byc inne
mieso)
1 lyzeczka sproszkowanej kolendry
1/2 lyzeczki kminu
1 lyzeczka cukru
2 lyzeczki soku z cytryny lub limonki
2 lyzki smietany
Cebule smazyc na rozgrzanym oleju przez 20-30 min. az bedzie ciemno
zlocistista. Usmazona cebule zmiksowac ze swieza kolendra, mieta, papryczkami
i odsaczonymi orzeczkami nerkowca. Na patelnie wrzucic lisc laurowy, imbir,
kardamon. Smazyc przez 2 min. Dodac sproszkowany kardamon i kmin i mieso.
Smazyc, czesto mieszajac. Dodac czosnek, miksowana paste ziolowo-orzechowa,
cukier i sok z limonki oraz 1/2 szklanki wody. Dusic pod przykryciem 20-30, az
mieso bedzie miekkie.







3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal - jo.hanna 28.01.06, 20:29    
Re: 3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal - siostraheli 28.01.06, 23:16    
Re: 3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal - cynamoon6 28.01.06, 23:37    
Re: 3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal - samo 29.01.06, 00:11    
Powiem tak: - cipcipkurka 29.01.06, 07:28    
Re: 3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal - nobullshit 29.01.06, 21:45    
Bardzo mnie sie podoba :) w tym.. - Gość: Yutek 29.01.06, 21:54    
Re: 3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal - apsik1 30.01.06, 09:39    
Re: 3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal - Gość: Yutek 30.01.06, 12:37    
wszystko w jednym: odpowiedzi - jo.hanna 30.01.06, 13:45    
dodaje przepis na ryz z koperkiem - jo.hanna 30.01.06, 13:52    
Yutku, ale swieza mieta jest w sklepach stale - st - jacek1f 30.01.06, 13:51    
Re: Yutku, ale swieza mieta jest w sklepach stale - Gość: Yutek 30.01.06, 13:58    
Re: 3x Indie: Lucknow, Bhopal i Bengal - andzia-nie-ania 30.01.06, 18:55    
Slowo sie rzeklo :) - Gość: Yutek 31.01.06, 17:20    
Slowo sie rzeklo :) - yutek 31.01.06, 17:32    
wyglada przepieknie! - jo.hanna 31.01.06, 17:37    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd