FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Muszle nadziewane ricotta i szpinakiem

Dla 4 osob:

- 50gr masla
- 1 wielka cebula, 1 zabek czosnku (zmiazdzony)
- 250gr szpinaku (pocietego, moze byc mrozony)
- 250gr sera ricotta
- 1 plaska lyzka galki muszkatalowej
- sol i pieprz
- paczka duzych muszli makaronowych lub 10-12 rurek cannelloni
- 35gr maki
- 550ml mleka
- 125gr swiezego utartego parmezanu
- lyzka swiezej pietruszki do dekoracji (pominelam)

Przepis:

1. Rozpuscic polowe masla na patelni i smazyc pocieta drobno cebule i czosnek
przez 4-5 min. Mieszac od czasu do czasu.

2. Ugotowac (polowa czasu od tego co jest na opakowaniu) makaron w osolonej
wodzie. Zdjac i przeplukac zimna woda.

3. Zdjac patelnie z ognia i wmieszac szpinak, ricotte, galke muszkatalowa,
sol i pieprz do smaku. Delikatnie nadziac makaron pasta (uzylam widelca
deserowego, noz tez bedzie dobry. Palcami odradzam) i ulozyc na wysmarowanym
maslem zaroodpornym naczyniu.

4. Rozpuscic reszta masla na pateni. Wmieszac make, mleko i mieszac okolo 2-3
min az sos bedzie gesty. Wmieszac polowe parmezanu, dodac sol i pieprz do
smaku.

5. Sosem polac muszle i posypac reszta parmezanu i wstawic do uprzednio
nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 35 min.

Posypac pietruszka i natychmiast podawac.

P.L.V.







Muszle nadziewane ricotta i szpinakiem - pasta-la-vista 29.01.06, 16:50    
Re: Muszle nadziewane ricotta i szpinakiem - shalu 29.01.06, 19:23    
Myślałam, że... - nobullshit 29.01.06, 21:33    
Re: Muszle nadziewane ricotta i szpinakiem - Gość: johnlemon 29.01.06, 23:27    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd