FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Uczta z shishKebabs

mix turecki, śródziemnomorski może trochę indyjski

chude mięso wołowe do którego zmieliłem trochę wieprzowego podgardla... to
był trochę błąd bo straciłem smak woła który powinien istnieć jednak

a tak najlepiej to z baraniny/jagnięciny

mięso doprawiome:
poszatkowanymi i świeżymi:
szalotką
czosnkiem
natką kolendry
orzeszkami pini
a do tego przyprawy:
nieco trudno mi się wypowiedzieć w tym momencie bo zastosowałem tu swoją
osobistą mieszankę, która stanowi jakiś czas studiów nad "doprawianiem mięsa
na kebaba", są tu m.in.:
kumin
kolendra
kardamon
cynamon
gałka
kozieradka
anyż gw.
gozdziki
koper wł.
pieprz rózne rodz.
czarna gorczyca
chilli
słodka papryka
czosnek susz.
cebula susz.
imbir susz.
i pare innych które mi się nie przypomniały w tym momencie (a napewno tak się
stało!!!)
i jeszcze mieszanki takie jak np. garam masala lub seven spices (które i tak
m.in. zawierają w/w przyprawy ;-))

z miesa i przypraw robimy shish-kebaby jak na zdjeciu nr.1.

pieczemy, grillujemy (również z serem...) zdj.2.

podajemy (u mnie):
z sosem chilli/harrisa
z ryżem (z kurkumą)
z "sałatką" > jogurt z wypestokowanym ogórkiem, rukolą i koperkiem + przypr.
z sosem pomidorowym > passata, pomidory i ugotowane w tym warzywa różne
z konserwowymi peperoni naprzykład.

Smacznego!







Uczta z shishKebabs - j-lee 03.02.06, 23:03    
Re: Uczta z shishKebabs - Gość: Xena 03.02.06, 23:49    
Istotnie prawdziwa uczta :) nt. - nobullshit 04.02.06, 01:18    
Re: Istotnie prawdziwa uczta :) nt. - Gość: malinka 04.02.06, 08:43    
mój akurat - j-lee 04.02.06, 09:21    
a bez termometru bym zrobił tak: - j-lee 04.02.06, 09:37    
dla ciebie wersja bez sera... - j-lee 04.02.06, 09:17    
Jestem po wrażeniem. - cipcipkurka 04.02.06, 11:03    
Re: Jestem po wrażeniem. - cynamoon6 04.02.06, 11:26    
Re: Jestem po wrażeniem. - p.galli 04.02.06, 12:50    
No pycha, kurczę, po prostu pycha. n.t. - iwu 04.02.06, 18:12    
Ja też, ja też, ja też jestem pod wrażeniem :) nt - miszam 04.02.06, 19:14    
Re: Ja też, ja też, ja też jestem pod wrażeniem : - roggie 04.02.06, 20:08    
shishKebabs - thiessa 26.02.06, 17:21    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd