FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

flaga prawie włoska - lasagne

prawie, bo nie miałem zielonego makaronu. Mamy wieć albo włoską flage bez zioelonego, albo polską z dodatkiem żółtego. Albo jakąś inną.
Robimy na poczatku sos pomidorowy. Tak klasycznie - smażymy na oliwie cebule i czoasnek, dodajemy pomidory z puszki rozdrobnione i odrobine koncentraktu, gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut. Az zgęstnieje

Druga czesc: ricotte ok. 400 g mieszamy ze startym parmezanem - pol kubka i mnooostwem gałki muszkatołowej.

Trzecia część - beszamel. Na maśle przesmażamy mąke. Zdejmujemy z ognia, dolewamy mleko, znów zagotowujemy, zdejumujemy z ognia dodjaemy jajo, mieszamy, dodajemy parmezan (ok 1/4 kubka)

Makaron- nigdy nie balnszowałem makaronu do lasagne, ale w tym wypadku uznałem, ze te sosy będą za suche i tak połowicznie wysłuchałem przepisu - znaczy nie blanszowałem 2-3 minuty, tylko moze z minute.
Uwaga - wystarczy moim zdaniem zblanszowac tylko te kawałki, ktore znajda sie na dnie formy (posmarowanej masłem), bo reszt ajednak dotyka sosou pomidorowego.
Po wylozeniu pierwszych platow makaronu, smarujemy 1/3 ricottty, posypujemy grubo bazylią (najlepiej swiezą), smarujemy sosem pomidorowym (1/3) i kladziemy kolejny plat i znow, ricotta, pomidory. Na sam wierzch kladziemy makaron i przykrywamy go grubą warstwą beszamelu.
Na beszamel wysypujemy mieszankę bułki tartej (łyżka), pini i papryki czerwonej (łyzka) .
Pieczemy 45 minut


--
„Tępy człowiek jest zawsze pewny siebie. A człowiek pewny siebie jest zawsze tępy.”



flaga prawie włoska - lasagne - giezik 11.02.06, 08:44    
Re: flaga prawie włoska - lasagne - cynamoon6 11.02.06, 10:04    
Re: flaga prawie włoska - lasagne - nobullshit 11.02.06, 11:15    
Re: flaga prawie włoska - lasagne - desi45 11.02.06, 12:42    
abo - giezik 11.02.06, 13:46    
Re: abo - Gość: desi45 11.02.06, 14:34    
Re: abo - giezik 12.02.06, 19:39    
Re: abo - Gość: rettt 12.02.06, 19:53    
Re: flaga prawie włoska - lasagne - Gość: eeeewa 11.02.06, 19:00    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd