FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pennoni rigatte w stylu wiejskim

Witam wszystkich

Przepis pochodzi z książki „Makaron na 100 sposobów” L. i O. Tarentini
Troiani (nie wiem czy to legalne, bo są zastrzeżone prawnie, ale co tam, raz
się żyje, a źródło podaję). Przepis dopracowałam i uporządkowałam, bo był
strasznie namotany.

Porcja na 6 osób:
500 gramów makaronu rurki
100 gramów masła
500 gramów pomidorów pelatti z puszki
oliwa z oliwek
100 gramów tartego parmezanu
200 gramów piersi (choć może być inna część) kurczaka
bazylia
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

1) Bakłażan pokroić i przyrumienić lekko na oliwie.
2) Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, pokroić w niewielkie kawałki i
zrumienić w połowie masła.
3) Na patelni podsmażyć czosnek w całości, dodać pomidory, posolić i
popieprzyć do smaku, gotować na małym płomieniu 20 min., wyjąć czosnek, dodać
bazylię.
4) Ugotować makaron al dente, przełożyć do naczynia, w którym będzie
podawany, dodać parmezan i pozostałe masło, zamieszać, nałożyć bakłażan,
kurczaka i sos pomidorowy. Ponownie wymieszać.

Pycha.




Pennoni rigatte w stylu wiejskim - portalegre 16.02.06, 17:08    
Re: Pennoni rigatte w stylu wiejskim - Gość: paula 16.02.06, 17:19    
Re: Pennoni rigatte w stylu wiejskim - portalegre 16.02.06, 17:28    
Re: Pennoni rigatte w stylu wiejskim - Gość: marghe_72 16.02.06, 18:09    
Re: Pennoni rigatte w stylu wiejskim - portalegre 16.02.06, 18:19    
Śliczne i smakowite - sinistra80 17.02.06, 15:07    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd