FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

zupa kokosowa i karmelowa swinia na rozgrzewke

przerabiam Tajlandie w tym tygodniu, bo to za oknem deszcz i prawie zima, a
chcialoby sie troche slonca i odrobine ciepla. Byla wiec salatka z zielonej
papaii (niestety, mocno niefotogeniczna sie okazala), zupa kokosowa i
karmelowa wieprzowina z klejacym ryzem. Przepisy pochodza z "The Food of Thailand"
ZUPA KOKOSOWA tom khaa kai (na 4 osoby)
400 ml mleka kokosowego rozcienczonego szklanka wody
2 lodygi trawy cytrynowej
5 cm galangal (inna nazwa to laos, nie wiem, ktora nazwa uzywana jest w
Polsce), jesli nie ma mozna zastapic swiezym imbirem, chociaz imbir ma
ostrzejszy smak
4 azjatyckie szalotki (mozna swobodnie zastapic czerwona cebula, lub
europejskimi szalotkami)
1 piers kurczaka
2 lyzki sosu rybnego
1 lyzka cukru palmowego, ale mozna tez zastapic jakims ciemnym cukrem
2 pomidory, pokrojowe na 4 lub garsc pomidorkow koktailowych
1 puszka straw mushroom lub 15 dag pieczarek, pokrojonych na cwiartki
3 lyzki soku z limonki
6 lisci limonki (kaffir)
3-5 swiezych papryczek (najlepiej bird-eye, ale moga byc inne ostre), nasionka
i membrany wyciete
kilka listkow swiezej kolendry
1.Do garnka wlac mleko. Dodac trawe cytrynowa (zmiazdzyc biala koncowke, zeby
soki lepiej sie z niej wydostaly), galangal i szalotki (ewentualnie 1/2
czerwonej cebuli). Doprowadzic do wrzenia. Zredukowac ogien i gotowac przez 5
minut, czesto mieszajac.
2. Mieso pokroic w cienkie paski. Sos rybny wymieszac z cukrem.
3. Do mleka kokosowego dodac sos rybny i mieso. Gotowac na wolnym ogniu,
ciagle mieszajac przez 5 min.
4. Dodac pomidory i grzyby. Gotowac 2-3 min. Dodac liscie limonki. Gotowac 2-3
min.
5. Tuz przed podaniem wlac sok limonki, wsypac drobno posiekane papryczki i
kolendre
KARMELOWA WIEPRZOWINA muu waan
2 cebule, pokrojone na cieniutkie plasterki (moze poszatkowac?)
6 zabkow czosnku, drobno posiekanego
1/2 kg wieprzowiny (pokroic w cienkie kawalki lub paski)
1 lyzka sosu ostrygowego (oyster sauce)
1 lyzka sosu rybnego
1 lyzka sosu sojowego
4 lyzki cukru palmowego (lub innego ciemnego cukru)
pieprz
1. w woku rozgrzac olej (4-5 lyzek). Na goracy olej wrzucic cebule, i ciagle
mieszajac smazyc, az bedzie chrupiaca i zlocista. Cebule wyciagnac lyzka
cedzakowa i wyrzucic na scierki papierowe.
2. Sosy i cukier wymieszac razem
3. Czesc oleju wylac (w woku powinno pozostac jedynie ok 1 1/2 lyzki oleju ze
smazenia cebuli) i na goracy olej wrzucic drobno posiekany czosnek. Smazyc,
ciagle mieszajac, az czosnek sie zrumieni.
4. Dodac wieprzowine, smazyc, mieszajac przez kilka minut.
5. Wlac mieszanke sosow i cukru. Dobrze zamieszac i smazyc przez 5 minut. Sos
powinien zgestniec i 'przykleic sie' do wieprzowiny. Tuz przed podaniem dodac
swiezo zmielony pieprz.
6. Posypac smazona cebula
PS: poniewaz muu waan jest slodkowawy w smaku, doskonale smakuje z ostra
surowka (np. z surowka z grejpfruta lub papaii)





zupa kokosowa i karmelowa swinia na rozgrzewke - jo.hanna 20.02.06, 19:24    
Re: zupa kokosowa i karmelowa swinia na rozgrzewk - jswm 20.02.06, 20:41    
Re: zupa kokosowa i karmelowa swinia na rozgrzewk - nobullshit 21.02.06, 01:39    
Jak zwykle pobudzasz moje ślinianki :-) - cipcipkurka 21.02.06, 06:56    
informacje niezbedne - jo.hanna 21.02.06, 07:32    
ja bardzo przepraszam - poughkeepsie 21.02.06, 10:36    
tak! a na pierwszym jest Tom, tzn, ze z Toma jakie - jacek1f 21.02.06, 11:15    
Re: zupa kokosowa i karmelowa swinia na rozgrzewk - pinos 21.02.06, 11:19    
Re: zupa kokosowa i karmelowa swinia na rozgrzewk - miszam 21.02.06, 11:55    
Chyba ten jest dłuższy :-) - cipcipkurka 21.02.06, 11:58    
Rzeczywiście :-) nt - miszam 21.02.06, 12:05    
Re: zupa kokosowa i karmelowa swinia na rozgrzewk - monia_77 21.02.06, 12:46    
Re: zupa kokosowa i karmelowa swinia na rozgrzewk - agus7 21.02.06, 15:07    
salatka z grejpfrutem (yam som oh) - jo.hanna 21.02.06, 15:53    
wszystko zapisane :-) dziekuje! n/t - cipcipkurka 21.02.06, 18:58    
Re: wszystko zapisane :-) dziekuje! n/t - jswm 25.02.06, 14:28    
wieprzowiny nie trzeba marynowac - jo.hanna 25.02.06, 17:11    
Re: wieprzowiny nie trzeba marynowac - jswm 26.02.06, 17:52    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd