FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Biszkopt

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Może nie jest to tradycyjny
biszkopt, bo zawiera proszek d.p., ale za to pewniak, robię go od
niepamiętnych czasów i jeszcze nie zdarzyło się, żeby nie wyszedł.
Składniki:
2 jajka
1/2 szk. drobnego cukru
1/2 szk. mąki ziemniaczanej
1 łyżka czubata mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijać jajka mikserem dosypując powoli cukier. W oddzielnym naczyniu wymieszać
obydwie mąki z p.d.p. Gdy jajka będą tak ubite, że można tą masą "pisać",
dodać sypkie składniki i ręcznie łyżką dokładnie wymieszać. Mieszać trzeba
delikatnie. Ciasto wylać do formy, której dno wyłożone jest papierem do
pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. Mniej więcej, po 10
minutach, gdy biszkopt podwoi objętość, zwiększyć temp. do 170-180st. Piec
jeszcze 20-25 minut. Powinien być zrumieniony. Pod koniec pieczenia można
sprawdzić patyczkiem, czy nie jest w środku surowy, ale pamiętać o niezbyt
dużym uchyleniu drzwiczek. Żeby nie opadł, nie powinno sie go wyjmować od
razu.Po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim ciasto na 5-10 minut, a potem
otworzyć drzwiczki.
Ja piekę w tortownicy o średnicy 26cm, a bisztopt po upieczeniu ma 4cm "wzrostu".
Pie

Biszkopt - brynia2 02.03.06, 09:01    
Re: Biszkopt - brynia2 02.03.06, 09:06    
Re: Biszkopt - wiorka_mrau 02.03.06, 14:22    
Re: Biszkopt - brynia2 02.03.06, 15:09    
Re: Biszkopt - wiorka_mrau 02.03.06, 15:38    
Re: Biszkopt - sylwia.g21 02.03.06, 17:40    
Re: Biszkopt - brynia2 02.03.06, 20:21    
Re: Biszkopt - linn_linn 03.03.06, 09:03    
Re: Biszkopt - brynia2 03.03.06, 09:12    
Re: Biszkopt - linn_linn 03.03.06, 09:23    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd