FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji

dedykowane kolezance, ktorej zamarzyla sie zielen wiosenna na talerzu. Mozna
zrobic z kupionej w sklepie pasty lub, jesli ktos ma kilka minut, z
wlasnorecznie ukreconej zielonej pasty curry.
1/8 szkl. kremu kokosowego ('smietanki, ktora plywa na wierzchu mleka kokosowego(
2 lyzki pasty curry
30 dag kurczaka (najlepiej mieso z udek), pokrojone w cienkie pasemka
440 ml (1 puszka) mleka kokosowego
2 1/2 lyzki sosu rybnego
1 lyzka cukru palmowego
ok 35 dag warzyw: baklazany, fasola, cukinia (u mnie tajskie baklazany,
zielone fasola i groszek)
5 dag galangalu (lub 2,5 dag swiezego imbiru), pokrojonego w cienkie pasemka
7 listkow limonki
gasc tajskiej slodkiej bazylii (moze tez byc kolendra)
1 lagodne czerwone chili (do ozdoby)

1. w woku gotowac krem kokosowy przez ok 5 min, az zgestnieje i bedzie lsniacy.
2. Do kokosa dodac paste curry. Wymieszac i 'smazyc' przez kilka minut, az sie
zrobi bardzo pachnaca. Dodac kurczaka, smazyc przez 2-3 minuty, ciagle mieszajac.
3. Wlac wiekszosc mleka kokosowego, sos rybny, dodac cukier i wrzucic warzywa.
4. Gotowac na wolnym ogniu przez ok 5 min
5. Gdy warzywa beda miekkie, dodac listki limonki, imbir/galangal.
Tuz przed podaniem dodac reszte mleka kokosowego (to dla odswiezenia smaku),
posypac bazylia i posiekanym chili.








zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - jo.hanna 11.03.06, 20:36    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - Gość: reni 11.03.06, 22:16    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - thiessa 12.03.06, 22:32    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - siostraheli 11.03.06, 22:21    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - jswm 12.03.06, 09:57    
Jeszcze jedno ... - Gość: pieprz-i-vanilia 12.03.06, 14:05    
wyglada dokladnie tak, jak - bir.ke 13.03.06, 00:33    
masaman robilam, ale byla nie fotogeniczna - jo.hanna 13.03.06, 07:38    
Re: masaman robilam, ale byla nie fotogeniczna - quara 14.03.06, 20:55    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - nobullshit 14.03.06, 01:00    
jadlam dzis w restauracji - bir.ke 14.03.06, 01:47    
przeprabialam jakis czas temu Indie - jo.hanna 14.03.06, 08:00    
NB... trochę późno ale lepiej późno niż - j-lee 14.03.06, 10:23    
Dzięki, J-lee - nobullshit 14.03.06, 19:31    
nigdy nie probowalam jesc listkow - jo.hanna 14.03.06, 19:36    
j-lee, jo.hanny liscie, to nie kafir nt - Gość: senin 14.03.06, 21:06    
to kafir (makrut) lime n/t - jo.hanna 14.03.06, 21:24    
Re: to kafir (makrut) lime n/t - thiessa 15.03.06, 22:28    
Re: to kafir (makrut) lime n/t - thiessa 15.03.06, 22:37    
thiesso - j-lee 16.03.06, 09:45    
takie pojedyncze ? - bazylia7 16.03.06, 07:25    
to kafir (makrut) lime - czy aby na pewno? - bazylia7 16.03.06, 10:49    
Tajskie bakłażany i galangal - pytania - Gość: Nobulllshit 23.04.06, 00:38    
Re: Tajskie bakłażany i galangal - pytania - j-lee 23.04.06, 11:32    
Pięknie dziękuję za odpowiedź nt. - nobullshit 23.04.06, 12:40    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - Gość: wiosnamaj 23.04.06, 18:53    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - pablopax 13.05.06, 18:51    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - pablopax 13.05.06, 19:17    
Dlaczego to zielone curry jest takie żółte? - nobullshit 12.05.06, 21:35    
Re: Dlaczego to zielone curry jest takie żółte? - raakk 30.06.06, 15:20    
Re: zielone curry, jeszcze jedno do kolekcji - pablopax 13.05.06, 19:24    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd