FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  biała Pavlova
   szellka   12.03.06, 15:57 zarchiwizowany
w słoneczny dzień....słodka, chrupiąca i ciągnąca zarazem
do czarnej kawy
lub gorzkiej herbaty
lub kieliszka dobrej nalewki....

PAVLOVA
6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru,
łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę białego vinegraite ,
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do pieca
180st i po 5 min przykręcić tempetarurę do 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w
uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na
nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru)
Dekorować owocami sezonowymi.
pyyycha




Wypowiedź wyróżniona przez użytkowników.

  Re: biała Pavlova
   jswm   12.03.06, 16:31 zarchiwizowany
to jeden z moich ukochanych deserów, poczekam na świeże owoce, najlepsza jest z
malinami

  Re: biała Pavlova IP: *.111.180.179.chello.no
   Gość: ewa   12.03.06, 17:13 zarchiwizowany
widze, ze ktos tu nigelle wczoraj ogladal;)

  Re: biała Pavlova IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: Pysia   12.03.06, 18:34 zarchiwizowany
a co to? łyżeczkę białego vinegraite?

  Re: biała Pavlova IP: *.fbx.proxad.net
   Gość: Joanna   12.03.06, 19:17 zarchiwizowany
Moze ocet ???

  Re: biała Pavlova
   linn_linn   12.03.06, 21:00 zarchiwizowany
Ocet.
www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=210
W tym przepisie jest czerwony winny lub balsamiczny, w tym z watku pasuje bialy
winny.


  oczywiście ocet winny
   szellka   12.03.06, 21:42 zarchiwizowany
do białej biały, do czekoladowej z czerwonego wina dawałam

  ocet / sos
   demi-douce   14.03.06, 10:07 zarchiwizowany
vinegar /ang./ - ocet zwykly
vinegarette -sos z m.in. octu, oliwy, musztardy e.t.c. glownie do zimnych mies
i salat


  Re: ocet / sos
   szellka   14.03.06, 10:15 zarchiwizowany
dzięki - czuję się douczona teraz

  Re: ocet / sos
   demi-douce   14.03.06, 10:30 zarchiwizowany
szellka napisała:

> dzięki - czuję się douczona teraz

Bardzo prosze. Mam nadzieje, ze sie nie obrazilas.
Ja tez ucze sie wiele od Ciebie.
White vinegar to taki zwykly, spirytusowy ocet.


  Re: ocet / sos
   szellka   14.03.06, 11:11 zarchiwizowany
hasło "vinegret" skrótem myślowym ale tu pewnie powinnam była po prostu napisac
ocet winny i wszystko byłoby jasne

- jak napisałam - czuje się douczona - nie obrażona ;0)


  Re: oczywiście ocet winny
   asikkol1   13.02.07, 12:05 zarchiwizowany
Witaj Szellko, idolko moja.

Wczoraj, po okrutnym weekend'zie - okrutnym, bo czekałam kiedy zrobię Pavlova,
zrobiłam. Troche sie balam, czy wyjdzie - ale wyszedl suuuuper !
Przepyszny - nie mam zdjecia, bo w ferworze- zjadłam zanim przypomniałam sobie o
fotce, wyszedł taki jak Twoj ze zdjecia. miodzio!!!
Mam tylko pytnie, bo marzy mi sie teraz czekoladowy, a nie moge znalezc watku, ile tego
kakao mam dodać do 6 białek.
Dzieki za rajską ucztę
pozdrawiam i czekam na wiecej cudnych przepisów
Asia

  Asiu
   szellka   13.02.07, 22:35 zarchiwizowany
to nie ja odkryłam Pavlovą - dla mnie odkryła ją Nigella. Potem CCK zrobiła
czekoladową:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,32436389,32436453.html
a ja białą. Ale białą zrobiłam tylko ten jeden raz - czekoladowa jest imho
absolutną rewelacją. Robiłam już ją dziesiątki razy i jest murowanym przebojem
każdej imprezy, a i moich przygotowań do niej - błyskawiczne i bezbłędne ciasto.
Polecam i powidzenia. Czekoladowa baaardzo uzależnia :0))


--
silne upośledzenie litrówkowe

  Re: biała Pavlova
   an20   12.03.06, 19:58 zarchiwizowany
Chetnie wporsilabym sie na takie pysznosci :)))))
--
***********************
Galeria

  Re: biała Pavlova IP: *.pronet.lublin.pl
   Gość: Tylka   12.03.06, 23:45 zarchiwizowany
Dobra ja też uwielbiam piec, ale się powstrzymuje, bo jak tu w takiej sytuacji
dbać o linię, kiedy dwa dni się ptysiami zajadałam a teraz ma być to..... Ile
ty ważysz przy takiej diecie :P:P? Takie niedyskretne pytanie.... dobra w
ramach pocieszenia idę zjem musli :P

  Re: biała Pavlova
   szellka   13.03.06, 06:27 zarchiwizowany
no dobra - przyłapałaś mnie
wszystkie te ciasta i ciastka zjadam sama - ważę na szczeście tylko 86,5 kg
(wzrost 160cm) więc najgorzej nie jest, ale kiedyś moze zamieszczę zdjęcia
jakiejś diety, jeśli się na nią zdecyduję
;0D

  Re: biała Pavlova IP: *.internetdsl.tpnet.pl
   Gość: aaa   13.03.06, 11:49 zarchiwizowany
naiwne może pytanie -czy przy założeniu, że deser nie zniknie od razu, tę
śmietanę należy potraktować jakimś fixem? czy jego uroda ma polegać właśnie na
lekkim nasączeniu śmietaną bezy.

  Re: biała Pavlova
   szellka   13.03.06, 13:11 zarchiwizowany
niczym nie utrwalam
ona wbrew posorom nie płynie.
na dziś został spory kawałek i może nieco mniej atrakcyjnie wygląda, el wciąż
jest pyyycha
to jest jednak dobry deser do jednorazowego posiedzenia kilku osób
najlepiej śmietanę max 30 min przed podaniem nakładać i potem owoce


  Re: biała Pavlova
   wiosnamaj   13.03.06, 14:54 zarchiwizowany
wyglada bardzo apetycznie
te koloty i kawalki pomaranczy
ja robie z serkiem marscapone


  chodzi za mną Pavlova bo
   agaka1   13.03.06, 22:25 zarchiwizowany
właśnie dzisiaj oglądałam Nigellę a w sobotę robił ją Pascal ... :)
Tylko mam małe pytanko, bo zastanawia mnie ten czas pieczenia: czy na pewno
musi się piec 1,5 godz? Wg przepisu Pascala piekła się 20-25 min ... skąd te
rozbieżności?

  Re: chodzi za mną Pavlova bo
   szellka   14.03.06, 07:39 zarchiwizowany
wg Nigelli ją się piecze godzinę. Ja dodałam swoje 30 min, bo po takim czasie
dopiero środek nie był kompletnie surowy
a Pascala nie widziałam - moze ma znaczenie ilośc białek? nie wiem z jakiej on
robił.
czekoladową piekę 1 godz i 15 min.
sama zobaczysz jak się weźmiesz za pieczenie

  Re: chodzi za mną Pavlova bo
   agaka1   14.03.06, 11:34 zarchiwizowany
dzięki - no właśnie też zastanawiałam się czy środek nie będzie surowy po tych
20-25 min ... :( Może piekł tak krótko bo robił z tego roladę? No i zapewne też
dlatego, że ciasto było jednak na większej powierzchni rozłożone - tutaj link
do przepisu poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid254/
Zresztą to chyba nieważne :) Ważny jest przepis i zrobię ją na pewno ale wg
przepisu Nigelli - jakoś bardziej do mnie dociera ;)
pozdrawiam

  Re: chodzi za mną Pavlova bo
   szellka   14.03.06, 11:57 zarchiwizowany
W życiu bym nie zrobiła tego wg Pascala - ni diabła nie chciałoby mi się tego
rolować!
jego beza jest zdecydowanie cieńsza i tylko z 4 białek. Dlatego krócej i pewnie
musi być plastyczna, żeby ją zwinąć - zobacz jaka u mnie jest gruba warstwa
suchej bezy - u niech to zaledwie 2-3 mm.
Nigellowa Pavlova zdecydowanie min godzina - u mnie był piekarnik z
termonawiewem nawet.



  o jakże bym takie cudo zjadła......... nt.
   kajamama   13.03.06, 22:53 zarchiwizowany

--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: o jakże bym takie cudo zjadła......... nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
   Gość: emka   14.03.06, 11:38 zarchiwizowany
ma pytanko.
Co do bitej smietany. To znaczy jaka smietane najlepiej ubic i czy do niej
dodajecie cos. dzikei za odpowiedz.

  Re: biała Pavlova
   lena156   27.03.06, 17:48 zarchiwizowany
zrobiłam wczoraj według przepisu Nigelli z 4 białek, z mąką ziemniaczaną, to
cudo chyba naprawdę może uzależnić jak już ktoś napisał
pozdrawiam wszystkich

  Re: biała Pavlova
   brumming   27.03.06, 18:46 zarchiwizowany
Jest rzeczywiście świetna! Moja nie wyglądała tak imponująco i nie chrupała jak
trzeba, ale to chyba z powodu gazowego piekarnika...
Myślałam, że najlepsza będzie świeża, ale następnego dnia była równie boska i
wcale nie siadła :P

  w wersji czerwcowej...
   kajamama   12.06.06, 12:17 zarchiwizowany
przepychota!

Zaskoczona jestem faktem, że przy tej ilosci cukru, jaki wsypuje się do piany,
ostatecznie całośc jest bardzo lekka i po zjedzeniu dwóch kawałków nie czułam
się przytłoczona kaloriami (jakoś sobie trzeba tłumaczyć to łakomstwo:)
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek





  Re: w wersji czerwcowej...
   szellka   12.06.06, 13:48 zarchiwizowany
przepiękna!! ja też kilka dni temu robiłam z truskawkami, ale jednak czekoladową

  Re: w wersji czerwcowej...
   kajamama   12.06.06, 14:46 zarchiwizowany
robiłam pierwszy raz, postanowiłam zacząć od białej, ale nastepna na pewno
będzie czekoladowa:)
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: w wersji czerwcowej...
   wikea   12.06.06, 15:53 zarchiwizowany
wrrr dobilas mnie. w srode mam egzamin,jak tylko go zdam w ramach nagrody
zrobie taka sama :)

  Re: w wersji czerwcowej...
   alusmi   12.06.06, 17:11 zarchiwizowany
rewelacja !!!
zjadloby sie :)

  a czy ta mąka to konieczna jest?
   elieka   14.06.06, 12:14 zarchiwizowany
bo nie mam w domu, a że musze leżeć to do sklepu nie pójdę... a mąż będzie
wieczorem a już bym takie pyszności zjadła....
Bo ocet balsamiczny to mam i tego bym użyła, ale ta mąka.... nie może być
zwykła??

  nie wyszlo :/
   wikea   14.06.06, 15:38 zarchiwizowany
probowalam dzis zrobic.szlam krok po kroku wg przepisu....i nie wyszlo.jest
mokre, nie ma tej charakterystycznej skorupki nie mowiac o tych uroczych
spekaniach...co zrobilam nie tak?

  Re: nie wyszlo :/
   viki2lav   15.06.06, 20:43 zarchiwizowany
kajamama, moj maz sobie zazyczyl taki sam przysmak, mam czas do niedzieli:-),i
zmieniona tapete w kompie:-)
--
Życie na poczekaniu./Przedstawienie bez próby./Ciało bez przymiarki./Głowa bez
namysłu. Nie znam roli którą gram.Wiem tylko,że jest moja, niewymienna.(W.Sz)

  Re: do tych, co im nie wychodzi
   magosimi   24.06.06, 19:52 zarchiwizowany
słuchajcie, beza na Pavlową wg przpeisu Nigelli wcale nei ma być cała
chrupiąca. Ona wyraźnie pisze, ze beza wrecz ma sie zlac z bita smietana - i
IMHO daje to bardzo ciekawy efekt.

natomiat wczesniej o tym nei pisalam, ale skoro kilku osobomnie wychodzi to
napisze. Nie mam pojecia, czemu skrobie kukurydziana (o ktora chodzi w bezie)
przetlumaczono w tej wersji na make kukurydziana. Maka kuku jest po pierwsze
biala, a po drugie nei ma tych wlasciwosci stabilizujacych beze, ktore ma
skrobia (wiazanie wody). Byc moze nikt nie dawal bezy - i zreszta sama
podejrzewam, ze przyczyna jej ,,neiwychodzenia" jest inna - ale mimo wszytsko
warto pamietac, ze nie chodzi o zolta make kuku.

  Re: do tych, co im nie wychodzi
   magosimi   25.06.06, 00:15 zarchiwizowany
oczywiscie mialo byc: żółta :))) maka kuku jest żółta, a skrobia biała (jak
skrobia ziemniaczana czy pszenna). I to ta biała powinna być uzyta.

  A jesteś pewna, że temperatura też była
   cipcipkurka   15.06.06, 20:51 zarchiwizowany
wg przepisu?

  Re: A jesteś pewna, że temperatura też była
   wikea   16.06.06, 10:52 zarchiwizowany
cipcipkurko to bylo do mnie?temperatura byla dobra! ktos mi juz na forum
odpowiedzial ze pewnie "przemixowalam" jajka.no nie wiem.proba nr 2 jutro!

  Re: biała Pavlova
   awok   24.06.06, 11:14 zarchiwizowany
mam problem:
jakiś tydzień temu zrobiłam moją pierwszą Pavlovę - w wersji truskawkowej
Co ciekawe - zrobiłam "na oko" proporcję na 5 jajek.
Wczoraj piekłam zgodnie z przepisem i po dwóch godzinach w piekarniku wciąż
była miękka i nie przypominała bezy :-( wywaliłam to dzieło :-(
co jest sekretem fajnej, chrupiącej bezy???

  Re: nie udała się;(
   mycha.76   24.06.06, 19:37 zarchiwizowany
Dziś zrobiłam, bo skusiły mnie te cudne foteczki...
Niestety, nie wyszła. Piekłam w temperturze 160 ok.1,5 h,
ale gdy wyjęłam była na wierzchu brązowa, a w środku
jakaś taka surowa...
I obeszłam się smakiem, a chciałam zrobić frajdę mężowi:)
Ale Wasze są cudne na zdjęciach....Gratuluję!!!!
Następnym razem chyba po prostu kupię gotowy spód bezowy i przystroję...
bo coś marna ze mnie piekarka...;)


  Re: nie udała się;(
   euna   24.06.06, 20:05 zarchiwizowany
zastanawia mnie dlaczego wam ta pavlova nie wychodzi (robiłam tę czekoladową
Nichelli z 10 razy i zawsze wychodział...). Otóż ona w swojej książce pisze, że
octu dodaje się do bezy wtedy, kiedy chce się ją mieć bardziej wilgotną. Bez
octuwyjdzie bardziej sucha, chrupiąca. Może więc za dużo tego octu dajecie ?
Albo za bardzo stężonego ?

Nota bene przeczytałam ten przepis Pascala i on z kolei tweirdzi że od octu
beza rośnie, no nie wiem...

  Re: nie udała się;(
   mycha.76   24.06.06, 20:18 zarchiwizowany
Dzięki za podpowiedź...Prawdę mówiąc - ja octu nie dodałam w ogóle,
bo nie miałam tzn. mam ocet winny ziołowo - czosnkowy, więc nie skorzystałam
z niego;) i zrobiłam bez octu...
Może to jest przyczyną?
Ale choć taka mokrawa ta pavlova, to jemy...
Ale fotki nie przyślę;)))))

  a mi sie wrezcie udalo....
   wikea   25.06.06, 23:49 zarchiwizowany
...i rzeczywiscie-to uzaleznia :)
juz wiem co robilam zle.postanowilam sie z wami podzielic wnioskami:
1-myslalam ze jesli chodzi o mialki cukier to idealem bylby cukier puder-i to
byl blad chyba najwiekszy,bo beza wychodzila mi przynajmniej z opisu jak u
ciebie.
2-nie dodalam winnego bo..nie mialam-dalam balsamiczny z czerwonego wina(wiec
juz maxymalnie pomieszalam) i wyszlo.
3-wszyscy pisza glownie o temperaturze-ja przykrecam po 5 ,ostatnio zapomnialam
i wzielam po 8 minutach i i tak wyszla pycha
4-i nagorsze jajka.-w tym tkwi tajemnica.pare razy mi sie wyszla bo jednak ich
nie dokrecilam.musza byc rzeczywiscie baardzo sztywne-wtedy jest chrupiaca
pozdrawiam
i probuj dalej-warto
mi wyszla za 4 razem ale teraz szaleje:)
acha i do nauki wez po polowie skladnikow-mniejsza strata :)




  Re: nie udała się;(
   jswm   05.07.06, 08:10 zarchiwizowany
ocet można zastąpić sokiem z cytryny

  Re: nie udała się;(
   lukiszymi   05.07.06, 09:05 zarchiwizowany
Tak wlasnie zrobilam, ocet zastapilam sokiem z cytryny. Pieklam, suszylam
zgodnie z przepisem 1,5 godziny w 150 st.C Poniewaz bialek mialam sztuk 10 to
dodalam 2 lyzki maki ziemniaczanej, 1 lyzke soku z cytryny i 30 dag cukru-
krysztal, ktory dodalam od razu do bialek, ubijajac na sztywna mase.
--
PINEZKA ciekawość pożądana
Podróż Mateusza

  W wersji lipcowej
   lukiszymi   04.07.06, 20:37 zarchiwizowany
z jagodami.
Powiem krotko, ten deser jest wyjatkowy. Robilam go pierwszy raz i udalo sie:)
Poniewaz w tym samym dniu robilam lody w/d Nigeli zostalo mi 10 bialek i wyszla
mi beza gigant, co niestety nieodzwierciedla zdjecia. Tesciowa byla
zachwycona :P
--
PINEZKA ciekawość pożądana
Podróż Mateusza



  cudne zdjęcie :-) pełnia lata! n/txt
   jasminova   04.07.06, 22:51 zarchiwizowany


  Re: W wersji lipcowej
   betsypetsy   05.07.06, 20:09 zarchiwizowany
ale piękne zdjęcie!
--
Uczniem poprzedniego jest następny dzień

  Moja Pavlova wyglądała podobnie :)
   quara   31.07.07, 20:16 zarchiwizowany
Małżonkowi bardzo smakowała, w związku z tym, jak już uzbieram odpowiednią ilość
białek, to zrobię tą czekoladową wersję.
--
mammaći i pappaći

  Re: biała Pavlova
   lis_ka   05.07.06, 01:04 zarchiwizowany
Po prostu Przepiękna!
--
Forum Zdrowe życie

  Re: biała Pavlova
   zielonka16   07.07.06, 10:14 zarchiwizowany
dzisiaj robie,ciekawe co mi wyjdzie

  Re: biała Pavlova
   zielonka16   07.07.06, 16:23 zarchiwizowany
...i niewyszła mi,na początku była taka fajna grubiutka, a potem klapła

  Re: biała Pavlova
   szellka   07.07.06, 16:29 zarchiwizowany
alez ona zawsze nieco klapie! nakważniejsze czy z zewnątrz jest chrupiąca i
suchutka a wewnątrz wilgotna i nieco ciągnąca
Nigella przed wyłożeniem śmietany odwracała ją do góry dnem i na "spód" kładła
śmietanę, która nieco jeszcze przenikała do środka.
Ja nie wiem jak to może nie wyjść? dla mnie to ciasto pewniak!
Ono nigdy nie ma taiego kształtu jakie mu się nadaje na początku, dlatego
zalecenia sa by piec na dużej płaskiej blasze, by miało gdzie się "rozejśc" na
boki



  Re: biała Pavlova
   zielonka16   07.07.06, 17:20 zarchiwizowany
wieczorem jeśli można zamieszczać zdjęcia potraw nieudanych to
zamieszczę,niewiwm może za cięko rozsmarowałam może piekarnik do tego typu
ciasta się nienadaje no trudno,nigdy mi bezowate niewychodzą

  Jaką średnicę ma ta beza ?
   pianome   08.07.06, 09:10 zarchiwizowany
Chcę ją dziś zrobić i nie jestem pewna, czy beza z 6 białek nie będzie zbyt
duża na raptem 2 osoby (owszem, łakome, ale zdrowy rozsądek nakazuje... ).
Jak duży placek mam zakreślić nakładając białka na papier ?

Kto już robił- proszę o odpowiedź, bo zamierzam przed południem zacząć dzieło :)
--
*-*-*-*-*

Gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy,to od tego mnóstwa rozumu co drugi człowiek by
zwariował.

  Re: Jaką średnicę ma ta beza ?
   szellka   08.07.06, 09:46 zarchiwizowany
ok 22 cm rysujesz, ale ona się rospłaszcza sama w trakcie pieczenia
w lodówce spokojnie może być 2 dni.
ta porcja raczej na 4-6 osób
powodzenia (właśnie czekoladowe dwie zrobiłam :0))

  Pożądam tej bezy...
   pianome   08.07.06, 10:38 zarchiwizowany
...ale jeśli ona taka spora, to zrobię z połowy porcji.
Dzięki za szybką odpowiedź :)
--
*-*-*-*-*

Gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy,to od tego mnóstwa rozumu co drugi człowiek by
zwariował.

  Re: Pożądam tej bezy...
   mopek1   08.07.06, 12:04 zarchiwizowany
Robię ją bardzo często, dla mnie to też deser-pewniak. U nas z 6 białek to tak
w sam raz na 4 osoby.

  Re: Pożądam tej bezy...
   pianome   08.07.06, 12:07 zarchiwizowany
Siedzi w piekrniku, jest na etapie zaprzestania rozrostu, za to rumieni się
powoli...
I w związku z tym jakoś nie mogę uwierzyć, że ona ma się tak rumienić jeszcze
50 minut...
Przykręciłam temperatturę na 130, bo się boję,że mi się zwęgli...

Cdn... :)
--
*-*-*-*-*

Gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy,to od tego mnóstwa rozumu co drugi człowiek by
zwariował.

  Re: Pożądam tej bezy...
   zielonka16   08.07.06, 13:22 zarchiwizowany
czy piekarnik gdzie temperatura jest stała się do tego wypieku nadaje,bo ja mam
tylko taki i na jaką grubość ona ma być wsadzona do tego
piekarnika.Nieodpuszcze.Pozdrawiam

  Re: Pożądam tej bezy...
   pianome   08.07.06, 14:09 zarchiwizowany
Ja Ci dokładnie nie odpowiem, bo robiłam ją pierwszy raz, właśnie dokończyłam...
Piekłam w teroobiegu, w 150 st., na moment trochę mniej.
Wyszła płaska, niestety, bardziej płaska niż u Szelki, ale chyba dobra będze...

Zdjęcia nie mogę zamieścić, bo aparat odmówił pracy ;(

Natomiast moje pytanie brzmi : dlaczego taka płaska ?...- jakieś 1/2 cm, na
brzegach wyższa, w środku płaska...
*-*-*-*-*

Gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy,to od tego mnóstwa rozumu co drugi człowiek by
zwariował.

  Re: Pożądam tej bezy...
   szellka   08.07.06, 16:24 zarchiwizowany
Uwierz mi - jest dobrze :0))
jej się środek zawsze załamuje i śmietaną się wyrównuje, ale i tak będzie
pyszna pewnie

  Re: Pożądam tej bezy...
   pianome   09.07.06, 09:59 zarchiwizowany
Jest genialna...
Zrobiłam z polowy porcji, a i tak wyszła na tyle duża, że kawałek zaniosłam
sąsiadce (żeby nie zeżreć łakomie całości...)

Polecam wszystkim :)
--
*-*-*-*-*

Gdyby wszyscy ludzie byli mądrzy,to od tego mnóstwa rozumu co drugi człowiek by
zwariował.

  Re: Jaką średnicę ma ta beza ?
   kenarabek   06.06.07, 11:22 zarchiwizowany
zdrowemu rozsadkowi mowiny NIE!

zamierzam zrobic to ciacho w sobote...
na dwie osoby...
i zastaniawiam sie czy nie zrobic z wiekszej ilosci jajek hehe
:)

  Re: Jaką średnicę ma ta beza ?
   kenarabek   06.06.07, 11:22 zarchiwizowany
zdrowemu rozsadkowi mowiny NIE!

zamierzam zrobic to ciacho w sobote...
na dwie osoby...
i zastaniawiam sie czy nie zrobic z wiekszej ilosci jajek hehe
:)

  No i klops :-(
   ponytail   09.07.06, 10:55 zarchiwizowany
Beza niesamowicie mi wyrosła - jakieś 9-10cm (robiłam według przepisu Nigelli -
bo chciałam aby była nieco mniejsza ). Jak ja zobaczyłam w piekarniku, to
cieszyłam się że taka piękna mi wyszła, do czasu ...
Gdy ją przewracałam (po ostudzeniu) zaczęła pękać. Okazało się że jest prawie
pusta w środu :-( Pianki praktycznie nic! Ot taki bezowy balon - który się mocno
zaczął kruszyć.
Co mogłam zrobić źle?
Cukier był miałki
Ocet winny biały był
Mąka kukurydziana była (ta żółta - może faktycznie powinna byc to skrobia - jak
ktoś pisał wcześniej)

Będę wdzięczna za pomoc

Pozdrawiam

Ps: Szkoda że niedziela będzie bez Pavlowej :-(
Pozostaje zadowolić się bitą śmietaną z malinami





  Żaden klops!
   szellka   09.07.06, 11:06 zarchiwizowany
Ta beza tak ma!
ja tez używam tez żółtej mąki
u mnie też ona puchnie i potem albo zapada się, albo nieco pusta jest w środku.
Najważniejsze, żeby po ok 50 minutach już pilnoważ tego środka, żeby jeszcze
nieco wilgotnawy byl.
Potem po wystudzeniu w uchylonym piekarniku, zanim całkiem zimna obracam do
góry dnem i wręcz ugniatam na środku, żeby tę pustkę zlikwidować. W tomiejsce
pięknie śmietana potem się wsącza.
Po prostu połóż na to śmietanę i spróbuj zjeśc i zobacz, czy aby na pewno
klops. Jesli dla Ciebie za bardzo wysuszona, postaraj się trochę krócej piec
następnym razem.
Aha - ja na pierwsze 15 min w 180 st, potem w 150 st.
Zawsze wychodzi

  Re: Żaden klops!
   ponytail   09.07.06, 11:11 zarchiwizowany
Dziekuje Ci szellko za szybką odpowiedź.
Sądziłam że Wam wychodzą bezy równomiernie wypełnione pianką, równiutkie (tym
bardziej ze na zdjeciu Nigelli wlasnie tak jest)i tylko mi taki balonowy cudak
wyszedł.
No to nie wszystko stracone :-))


  Re: Żaden klops!
   szellka   09.07.06, 11:25 zarchiwizowany
jeśli mamy na mysli to samo zdjęcie, to jej beza jest równiutka, bo ... ma
równą warstwę śmietany na wierzchu!
zresztą nawet jak masz za suchą bezę, to po prostu półtorej godziny przed
jedzeniem wyłóż śmietanę i nasiąknie nieco
Sucha beza też jest pyszna! a ze śmietaną extra
Nie wyrzucaj, tylko zjedzcie ją, bo szkoda by było tylko na podstawie jej
wyglądu się poddawać.
Ja jednak już od dłuższego czasu piekę tylko czekoladowe - są mniej słodkie
imho i zawsze pilnuję tej końcówki wysychania. Cyciągam ja środek jeszcze
trochę się klei - wtedy jest najsmaczniejsza
na wczorajszym grill-party meczowym zrobiła furorę
chociaż w trakcie krojenia była klasyczną paciają

  Szellko Dziekuję :-)
   ponytail   09.07.06, 15:45 zarchiwizowany
Za podtrzymanie na duchu w chwili zwątpienia.
Za przepis.
Po pewnych trudnościach ( zważyła mi się jeszcze śmietana, na szczęscie miałąm
drugą) wyszła powalająco PYSZNA!.
Z malinami, oproszona kakao.

Az żal że nie mogę zdjęcia wkleić

  Re: Szellko Dziekuję :-)
   szellka   09.07.06, 19:54 zarchiwizowany
uprzejmie proszę i pozdrawiam


  Re: Szellko Dziekuję :-)
   lukiszymi   09.07.06, 20:21 zarchiwizowany
Ciesze sie ze wyszla i co najwazniejsze, smakowala:o) Ja sobie przyrzeklam
zrobic czekoladowa, ten deser uzaleznia:o))
--
PINEZKA ciekawość pożądana
Podróż Mateusza
40 DSH

  maka kukurydziana-mam pytanie
   aniesa   20.07.06, 00:40 zarchiwizowany
nastawilam sie ze jutro robie Pavlove tylko ze nie mam w domu m.kukurydzianej. nie za bardzo mi sie chce specjalnie po nia leciec do sklepu, bo nigdzie blisko domu jej nie ma. zastanawiam sie wiec czy nie mozna by jej czyms zastapic, jakie jest w ogole jej zadanie w pavlovej?

--
Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą, a mężczyźni i psy powinni się
zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą.

  Re: maka kukurydziana-mam pytanie
   szellka   20.07.06, 07:47 zarchiwizowany
zazwyczaj wber ponoc zaleceniom używałam żółtej (nie białej) mąki
kukurydzianej. Ostatnio robiłam na wyjeździe i zastąpiłam ją mąką ziemniaczaną
i wszystko było ok
myślę, ze jej zadaniem jest nie dopuszczenie do całkowitego wyschnięcia środka
bezy, ale... ja się nei znam
z ziemniaczaną będzie ok
pozdawiam

  Re: maka kukurydziana-mam pytanie
   linn_linn   20.07.06, 08:29 zarchiwizowany
Moim zdaniem chodzi o skrobie kukurydziana / biala /, a nie make. Skrobie
kukurydziana mozna zastapic maka ziemniaczana lub skrobia pszenna / we Wloszech
Frumina /.

  zrobilam...
   paty_mama_olenki   02.08.06, 14:59 zarchiwizowany
...i oto efekt.
Alez to pyszne jest! Wsród gości zrobiła furorę. Teraz szukam pretekstu aby
zrobić czekoladową.
--
Paty





  Re: zrobilam...
   szellka   03.08.06, 07:37 zarchiwizowany
super!
jak srobisz czekoladową, to się przestawisz na nią właśnie - u mnie znów
wczoraj czkoladowa była

  moja Pavlova
   anita_2006   03.08.06, 19:57 zarchiwizowany
jeszcze nie wiem, jak smakuje - będzie jedzona na damskim sabacie na 10 minut;
wygląda przepieknie....
Szellko dziękuję bardzo za podsunięcie pomysłu.
ps. to mój debiut w Galerii





  Re: moja Pavlova
   szellka   03.08.06, 22:08 zarchiwizowany
no to mam nadzieję, że smakowało, następna musi być czekoladowa

  Re: moja Pavlova
   sasza11   03.08.06, 22:16 zarchiwizowany
A jak to sprawdic ze ten srodek jest taki lekko ciagnacy to widac jakos przez
skorupke?

  Re: moja Pavlova
   szellka   05.08.06, 07:08 zarchiwizowany
w trakcie pieczenia ona pęka i przez te popękane kratery można włożyć patyczek
do sprawdzania
uwaga - jak ma być bardzo wilgotna w środku (taką uwielbiam) to p wyjęciu z
pieca się czasem mocno zapada, co niczemu w smaku jej nie ujmuje, ale wtedy
jeszcze na ciepło trzeba ją nieco uformować do pionu

  Re: biała Pavlova
   zielonka16   04.08.06, 22:20 zarchiwizowany
ludzie,ludzie jest udało sie,o jejuniu jeszcze się suszy jutro będzie dekoracja
mam nadzieje ze aparat już naprawili ,o jejku jak się cieszę.Pozdrawiam

  Re: biała Pavlova
   zielonka16   05.08.06, 23:57 zarchiwizowany
zdjęcia z telefonu więc wyglada tak sobie alesmak wyborny,przepuszna bardzo
dziekuję za przepis.Pozdrawiam







  Re: biała Pavlova
   paty_mama_olenki   06.08.06, 17:18 zarchiwizowany
Szelko zrobilam czekoladową i powiem, ze wole białą :)
--
Paty

  teraz moja kolej!
   spejsik2   07.08.06, 07:44 zarchiwizowany
moja wygladala tak
szybko zostala zjedzona!







  Re: biała Pavlova
   krasnoludka   07.08.06, 16:25 zarchiwizowany
czy pavlova ma szanse sie udac, jesli zastapie cukier slodzikiem?
jestem na south beach i marze o bezie ;)

  Re: biała Pavlova
   agus7   20.08.06, 20:10 zarchiwizowany
mieliscie racje - pavlova to mistrzostwo swiata!
niewielkim wysilkiem mozna zasluzyc sobie na mlaski i komplementy calej
rodziny :)

zrobilam z malinami i czerwonymi porzeczkami. poniewaza rowniutko sie zapadla
(co uwiecznilam na pierwszym zdjeciu) wiec nie odwracalam jej do gory nogami.
dzieki za kolejne kulinarne natchnienie!







  Re: biała Pavlova
   lejdik   20.08.06, 22:47 zarchiwizowany
faktycznie pyszny przepis:))!!Na dowód tego, ze tez potrafie - wklejam
swoją "Pavlową" ... i wertuje forum w poszukiwaniu przepisu z użyciem 6
żółtek;))



  Re: biała Pavlova
   brunia3   16.09.06, 10:41 zarchiwizowany
zrobiłam i powiem tak: pyyycha , mało pracy a efekt ..... .Delikatna ,chrupiąca
beza z bitą śmietaną i jeżynami , obłęd .Czuję że się uzależnię







  Re: biała Pavlova
   jastii   16.09.06, 17:30 zarchiwizowany
O tak :) Właśnie się przymierzam po raz 2 i jeżyny to jest to!

  czy można to upiec w tortownicy 28cm? n/t
   betsypetsy   27.08.06, 12:31 zarchiwizowany

--
"Po to człowiek odkrył słowo, by przemilczeć to i owo" /S.J.Lec/

  Re: czy można to upiec w tortownicy 28cm? n/t
   agus7   28.08.06, 10:20 zarchiwizowany
betsy, a czemu nie chcesz "jak wszyscy" uformowac na papierze? :)

we wszystkich przepisach na pavlova powtarza sie zalecenie uformowania okregu
bezposrednio na papierze i ja nie odwazylam sie sprobowac inaczej, nie
znalazlam tez w internecie informacji zeby ktos inny piekl w formie.
jesli zdecydujesz sie zostac smialkiem i uda sie w tortownicy, daj znac!

  Re: czy można to upiec w tortownicy 28cm? n/t
   szellka   28.08.06, 13:23 zarchiwizowany
raz piekłam w tortownicy i wage miała taką, ze miała nieporównywalnie mniej
chrupiące brzegi niż na formowana na papierze. Poza tym Pavlova formowana sama
smienia swój rozmiar w miarę rośnięcia bezy. Ta w tortownicy wyszła zatem nieco
wyższa (miałam chyba śr. 24 lub 26 cm). Bardziej efektowna jest ta bez
tortownicy

  Re: czy można to upiec w tortownicy 28cm? n/t
   anella   28.08.06, 12:00 zarchiwizowany
Ja robilam z tego przepisu i piekłam ją w tortownicy,właśnie o takim
wymiarze.Formę wyłozyłam papierem-samo dno.
Masa z białek wypełniła mi prawie całą formę i wysszła rewelacja.Delikatna i
ciągnąca w środku.Pycha !!!!

  Re: biała Pavlova
   jastii   27.08.06, 19:51 zarchiwizowany
Właśnie zrobiłam. To jest po prostu pyyyszne! Jest taka delikatna, dosłownie
rozpływa się w ustach :-) Na wierzchu chrupiąca, po bokach elegancko ;-)
popękała, w środku miękkawa. Podsumowując, chyba mi wyszła! :-) TŻ patrzył z
powątpiewaniem widząc, że robię bitą śmietanę bez cukru ale idealnie łagodzi
ona słodycz bezy (właśnie nałożył sobie drugi kawałek ;-D ) Na wierzchu
borówki.



  Re: biała
   starucha121   28.08.06, 20:38 zarchiwizowany
zrobiłam i ja:) pychota, ale nastepnym razem wezme kwaśne owoce dla równowagi:)
--
Anka







  pytanie:)
   pestka86   28.08.06, 23:43 zarchiwizowany
Przymierzam się do zrobienia tej pyszności:) nie posiadam piekarnika z
termobiegiem, w związku z tym mam pytanie... w jakiej temperaturze i jak długo
powinnam piec aby nie spalił mi się spód?
Pozdrawiam!

  Re: odpowiedź :)
   jastii   29.08.06, 08:50 zarchiwizowany
Ja piekłam bez termoobiegu, bo tak wyczytałam. Także było opiekanie góra-dół.
Temperaturę podała autorka wątku: 5 min w 180 st., 1,5 godz. 150 st.

  Re: odpowiedź :)
   starucha121   29.08.06, 10:10 zarchiwizowany
zgadza się, ja tez nie mam termoobiegu:)
--
Anka

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd