FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Re: odpowiedź :)
   pestka86   29.08.06, 16:00 zarchiwizowany
dziekuje za odpowiedź:) zaraz zabieram się za wykonanie tej pyszności:)

  pyatnie???
   niteczka51   29.08.06, 18:05 zarchiwizowany
Hm..prawde mówic nosiłam sie z tym pytaniem kilaknasie nawet miesiecy ??
czemu ..bo powiem prawde boje sie tu o co kowliek pytac ??ale trudno moze tym
razem mnie potraktuja powaznie/ chociaż kiedys na tym forum doinformowano
mnie,że "powanie wyglada sie w trumnie"/..Pytanie: czy wyzej
wymninine "ciasto'" mozna piec w prodziu..nie mam kuchenki z piekrnikeim ??
dziekuje za opdpiedz

  Re: pyatnie???
   starucha121   29.08.06, 20:30 zarchiwizowany
nie wiem czy w prodizu mozna regulowac dowolnie temperature, ale jesli po 5n
minutach mozesz ja zmniejszyc, to czemu nie, sprobuj:)
--
Anka

  Re: pyatnie???
   szellka   30.08.06, 08:18 zarchiwizowany
nie jest to ciasto z kategorii kosztownych - może po prostu spróbuj?

  Re: pytanie???
   niteczka51   30.08.06, 09:27 zarchiwizowany
Bardzo dziękuje ..za infroamcje i napewno nie omieszkam spróbowac.. upiec tego
cista w prodziżu??zobaczymy moze wyjdzie :):)
POzdrawiam serdecznie :):)

  Re: pytanie???
   sasza11   16.09.06, 18:13 zarchiwizowany
Powiedzcie prosze, czy ona ma sie wlasnie zapasc, i czemu sluzy odwracania gora
do dolu??

  Re: pytanie???
   slooneczniki   16.09.06, 22:38 zarchiwizowany
Ja robiłam już 3 razy i nie odwracałam do góry dnem. A i też mi się nie
zapadała. Może dlatego, że krąg jaki formowałam nie był zbyt wysoki. Wolę
większe i nieskie. A dodam, że to ciasto faktycznie uzależnia i wzbudza zachwyt
konsumujących:-)))

  Re: pytanie???
   szellka   16.09.06, 23:30 zarchiwizowany
zapadanie nie ma związku z odwracaniem
odwracanie służy temu, że z góry i po bokach Pavlova jest cudownie chrupiąca.
od spodu jest bardziej miękka. Zatem jak ją odwrócisz, śmietana łatwiej nawilzy
już i tak wilgotny spód (teraz wierzch) a pozostałe strony pozostają super
chrupiące.
Pavlova zapada się tym bardziej im bardziej wilgotna jest w srodku., Jeśli ją
całkiem wysuszysz nie zapadnie się, ale też nie będzie tak wspaniale ciągnąca w
wewnatrz

  Pychota
   psiola   19.07.07, 18:41 zarchiwizowany
Upiekłam , właśnie sie zjada :)
Kochana , dziękuje za przepis ! Najlepsze ciacho jakie kiedykolwiek jadłam . Następna w
kolejce jest ciemna . Niebo w buziaku ... mmm :)

  Re: biała Pavlova
   truffina   19.09.06, 19:12 zarchiwizowany
A oto moje dzieło. Jeszcze czeka na osobę, dla której to była niespodzianka
więc nie napiszę czy wyszła idealna, ale na taką wyglądała :)







  pytanie
   pestka86   19.09.06, 21:34 zarchiwizowany
CUDNA!!!
a ja mam pytanie: zrobiłam tę bezę, niestety efekt był marny- wyszła mi jakaś
gąbczasta, zupełnie nie taka jak powinna, calutka była miękka, nawet nie
ciagnąca się:( w czym tkwi błąd? Pavlova powinna być suszona w uchylonym
piekarniku, czy zamkniętym?:>

  Re: pytanie
   diegosia   24.09.06, 19:23 zarchiwizowany
Moze piana nie byla wystarczajaco sztywna?
Sama robilam pavlova juz pare razy i ostatnia tez byla miekka na gorze - przy nakladaniu na blache
zauwazylam, ze piana na dole miski, w ktorej ja ubijalam, byla 'luzniejsza' niz ta z gory (uzylam innej,
wyzszej i wezszej niz zwykle miski). Mozliwe, ze dosypywany w trakcie cukier nie doszedl az na dno i nie
'usztywnil' tej czesci piany.
Sprobu jeszcze raz. Na dowod, ze moze sie udac wklejam zdjecie:



  Re: biała Pavlova
   agatka_n   01.10.06, 17:19 zarchiwizowany
Zrobilam.
Przepyszna. Zniknela w oka mgnieniu, zostal jeden mizerny kawalek. O dziwo moj
nedzny piekarnik podolal i mimo skaczacej temperatury i lekko przeklamujacego
termometra beza wyszla pyszna - chrupiaca z zewnatrz, ciagnaca i miekka wewnatrz.







  Re: biała Pavlova
   brunia3   14.10.06, 17:54 zarchiwizowany
znów robiłam to cudo







  Re: biała Pavlova
   edlabu   26.10.06, 13:31 zarchiwizowany


  Re: biała Pavlova
   edlabu   26.10.06, 18:22 zarchiwizowany


  co za ...czułość
   sjena1   26.10.06, 20:11 zarchiwizowany
:)

  Szellko
   lunatica   27.10.06, 01:14 zarchiwizowany

  Re: Szellko
   delie   27.10.06, 08:15 zarchiwizowany
Luna, ja nie Szellka, ale robiłam tą Pavlovą ze 20 razy. Używam kremówki Łowicz-30%.
--
♥Malutki Tymonek♥

  Delie - dziękuję :-) nt.
   lunatica   27.10.06, 09:38 zarchiwizowany

  Re: Szellko
   szellka   27.10.06, 12:21 zarchiwizowany
Luna,
Odpowiem, bo ja inaczj niż Delie - Łowiczowska już mi się parę razy zważyła i od
tego czasu nie kupuję.
Mi świetnie służy Mlekowity kremowa 30% w granatowym pudełeczu. Ona ma 375 ml i
świetnie ta ilość wystarcza.

  Re: biała Pavlova
   ciociapolcia   28.01.07, 23:14 zarchiwizowany
Po przeczytaniu dokładnie całego wątku odważyłam się (mimo kiepskich doświadczeń z
bezami) wyprodukować pavlovą. :)

6 białek, mniej niż 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 szkl. cukru białego, 1 łyżeczka mąki
ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego orzechowego.
Piekłam ponad 1,5 godz. Najpierw 180st, po 6 minutach zmniejszyłam na 140.
Zostawiłam na noc w piekarniku do wystudzenia.
Śmietana (mlekowita) 375ml, z odrobiną cukru waniliowego. Niestety zaczęła się ważyć,
pierwszy raz w życiu mi się to przydarzyło. :/ Owoce - mandarynki z puszki, niesłodzone.
Zrobiłam jeszcze sos toffi - 1/2 szkl. cukru trzcinowego (light muscovado), 1 łyżka masła,
ok. 5 - 6 łyżek śmietany słodkiej. Razem do garnka, aż się rozupuści i zgęstnieje (cały
czas mieszać).
--
- Ty wiesz jak można leczyć owsiki?
- A co? kaszlą?

  Re: biała Pavlova
   ciociapolcia   28.01.07, 23:15 zarchiwizowany
I jeszcze środek. :)
--
- Ty wiesz jak można leczyć owsiki?
- A co? kaszlą?

  Re: biała Pavlova
   angelina.s   29.01.07, 05:20 zarchiwizowany
ciociapolcia napisała:

> I jeszcze środek. :)

ło matko, jestem po śniadaniu a bez sprzeciwu pochłonęłabym calutką porcję :)
piękna!

  Re: biała Pavlova
   buterfly5   19.02.07, 11:52 zarchiwizowany
a to mój debiut... zdjęcia ciut ciemne ale smak wyborny:)
--
Mała księżniczka

  Re: biała Pavlova
   judka11   19.02.07, 12:47 zarchiwizowany
gdzie można o tej porze dostać jeżyny?

  Re: biała Pavlova
   buterfly5   19.02.07, 14:13 zarchiwizowany
miałam mrożone i nawet się nie rozciapkały:)
--
Mała księżniczka

  piękna! i te jeżyny..... :0)) nt
   szellka   19.02.07, 14:14 zarchiwizowany

--
silne upośledzenie litrówkowe

  Ależ Wy kusicie.....
   brynia2   19.02.07, 23:01 zarchiwizowany
tą Pavlovą :))) Ona tak pięknie i apetycznie wygląda na Waszych zdjęciach, ech.....

Co wejdę do Galerii, to ciągnie mnie do niej. Przyznam się, że od początku
wątku przymierzam się do jej zrobienia i za każdym razem strach mnie oblatuje,
że klapa mi się przytrafi. Ale jutro pewnie upiekę. Trudno, raz kozie śmierć :(

  Słowo się rzekło wczoraj i ......
   brynia2   20.02.07, 19:08 zarchiwizowany
dzisiaj mam w lodówce tę słynną Pavlovą :)
Beza upiekła się łatwo i ładnie, bez niespodzianek (oj, jak ja się jej bałam),
od spodu jest trochę klejąca, ale tak chyba ma być? Na wierzchu brzoskwinie i
pomararańcza. Jaka jest w smaku, jeszcze nie wiem. Zgodnie z nakazem Szellki,
musi w zimnej "kozie" odsiedzieć przykazane 1,5 godziny :(
Co dzieje się w środku, dam znać później, ok? :)

  Re: Słowo się rzekło wczoraj i ......
   szellka   20.02.07, 19:19 zarchiwizowany
bardzo ładnie wygląda. To naprawde banalnie proste ciasto.
czy odwróciłaś bezę go dóry dnem? wtedy w ten miękki spód łatwo lekko przeisąga
śmietana.
Czy brzoskwinie aby nie za słodkie? Ja bym z samymi pomarańczami zostawiła.
Gratuluję - to następna musi byc czekoladowa - oj jak bardzo warto - spróbuj
koniecznie!
--
silne upośledzenie litrówkowe

  Re: Słowo się rzekło wczoraj i ......
   brynia2   20.02.07, 19:44 zarchiwizowany
Odwróciłam do góry dnem, a jakże :) Z wierzchu super chrupiąca, a spód lepiący.
Brzoskwinie (Splendor) najpierw spróbowałam, nie są tak słodkie, innych firm
bywają bardzo słodkie. Właściwie, to kupiłam kiwi, ale po obraniu okazały się
tak kiepskie, bez smaku, że wyrzuciłam je.
Dzięki za milutkie słowa, a następnym razem na pewno będzie czekoladowa :)

  Już po obżarstwie...
   brynia2   20.02.07, 21:50 zarchiwizowany
słodkim, pysznym i puszystym :)))
Ciasto-deser wybitnie dla koneserów bitej śmietany :)
Przydałaby się do niej kawka, ale pora nie ta.
Oj, oj, dzisiaj będę spać z pełnym brzuszkiem ;)
No i rentgen Pavlovej zapodaję, co by dokumentacja była pełnowartościowa :)


  Powiem Wam słówko.....
   brynia2   22.02.07, 19:45 zarchiwizowany
że b. P. lepsza była na drugi dzień, ale najbardziej smakowała mi dzisiaj czyli
dnia trzeciego. Zostawiłam kawałeczek w lodówce w celu sprawdzenia i okazało
się, że beza wogóle nie straciła na chrupkości, a środek był jak puszysta pianka
rozpływająca się w ustach, mniam...
Nie wiem, czy jedliście ją na trzeci dzień, ale jeśli nie, to koniecznie
spróbujcie.


  biała Pavlova
   wordshop   03.03.07, 17:22 zarchiwizowany
podeszłam do niej nieco sceptycznie, bo cóż może być takiego w kawałku bezy i
bitej śmietanie. zrobiłam wczoraj bezę, dziś dodałam śmietanę i jagody i...
oczywiście niebo w gębie :-)
--
Magda, mama Ani, Aniołka i Tomka

  Re: biała Pavlova
   brynia2   03.03.07, 20:06 zarchiwizowany
Noooo, pięknie to pokazałaś, pięknie :)))))
Mi też taka puszysta pianeczka rozpływająca się w ustach wyszła za drugim razem
i taką właśnie puchatą wolę, niż ciągnącą, ale to rzecz gustu :)
Aaaa, pomyślałam sobie, że ona właśnie powinna przez dobę poleżeć w lodówce z
bitą śmietaną, a owoce machnąć na nią przed podaniem.

Łatwa jest, prawda? :)

  do bryni
   wordshop   03.03.07, 22:20 zarchiwizowany
czytałam Twoje sugestie dot. leżakowania pavlovej przez jeden dzień, ale bałam
się zostawić ją tak ze śmietaną (mam uraz po tym, jak mi śmietana padła na
torcie na drugi dzień). jednak jako że pavlova nie została dziś cała zjedzona
(mimo moich usilnych starań;-), więc siłą rzeczy sprawdzę, jak przetrwa
dzisiejszą noc :-)
--
Magda, mama Ani, Aniołka i Tomka

  Re: do bryni
   brynia2   03.03.07, 22:34 zarchiwizowany
Moja śmietana świetnie się trzymała, może tylko troszkę klapła, choć były na
niej owoce. Może to od śmietany zależy? :/
Ja specjalnie dałam do jedzenia dopiero następnego dnia. Teraz już zawsze będę
tak robić, a owoce wyłożę na wierzch przed podaniem, żeby nie były takie
strasznie zimne :)


  Re: do bryni
   wordshop   03.03.07, 22:50 zarchiwizowany
możliwe, że to rzeczwyiście kwestia typu śmietany. poczekamy - zobaczymy :-)
a przepis faktycznie łatwizna. mało zachodu, a efekt porażający. tak to ja mogę
pichcić :-)
--
Magda, mama Ani, Aniołka i Tomka

  Re: biała Pavlova
   we_st   15.03.07, 13:41 zarchiwizowany
Bardzo długo się zabierałam do tej bezy. Teraz żałuję. Bardzo prosta w wykonaniu.
Najgorsze w zasadzie jest to oczekiwanie, czy już gotowa. Niebo w gębie. A moja gorsza
połówka kocha mnie jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że nie szybko wejdzie na wagę ;)
Nawet jego kumpel z pracy po skosztowaniu tego tortu poprosił o przepis. Stary kawaler
ma do wyboru albo znaleźć sobie żonę Polkę, albo zrobić sobie samemu hahaha
Myślę, że Pavlova będzie często gościć w moim domu

  Re: biała Pavlova
   brynia2   15.03.07, 17:46 zarchiwizowany
Ładna ta Twoja Pavlova, taka czerwono-zielona, typowo wiosenna :)

  Re: biała Pavlova
   we_st   15.03.07, 18:44 zarchiwizowany
mmmmmm, a jaka była dobra....

  Re: biała Pavlova
   mks210   05.04.07, 20:36 zarchiwizowany
Moja prima-aprilisowa Pavlova, na urodziny syna. Bałam się przeokrutnie, że nie
wyjdzie:) Ale jest genialna.

  Re: biała Pavlova
   brynia2   06.04.07, 16:49 zarchiwizowany
mks210 napisała:

> Moja prima-aprilisowa Pavlova, na urodziny syna. Bałam się przeokrutnie, że nie
>
> wyjdzie:) Ale jest genialna.

Jest piękna :)))

  Re: biała Pavlova
   g.b.d   16.03.07, 22:02 zarchiwizowany
Musze i w koncu ja wkleic moje zdjecia:-)
Robione jeszcze latem.
Pavlowa okazala sie wielkim sukcesem, smakowala nawet mojemu wybrednemu bratu.

  Re: biała Pavlova
   dorotus76   16.03.07, 23:27 zarchiwizowany
O rany! Kusicielki!
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: biała Pavlova
   asiarol   17.03.07, 16:04 zarchiwizowany
robiłam zarówno białą jak i czekoladową Pavlovą, ale w jednym jak i drugim
przypadku spód bezowy rozjechał mi się nadmiernie podczas pieczenia, wasze są
takie piękne wysokie, co zrobiłam nie tak?


--
JEŚLI KTOŚ CHCE, SZUKA SPOSOBU
JESLI NIE CHCE, SZUKA POWODU....

  Re: biała Pavlova
   brynia2   17.03.07, 20:50 zarchiwizowany
asiarol napisała:

> ... co zrobiłam nie tak?

Może pianę za krótko ubijałaś. Ona musi być sztywna fest, żeby można w niej było
rzeźbić.


  Re: biała Pavlova
   i.nes   07.04.07, 15:38 zarchiwizowany
A czy jakoś maskujecie ubytki po bokach? Bo moja wyszła cudna, ale po
przewróceniu jej do góry nogami, część "skorupki" z boku odpadła :((( I nie
wiem, czy jakoś to zamaskować, czy upiec raz jeszcze...

--
Life's a journey, not a destination.

  Re: biała Pavlova
   dorotus76   24.04.07, 22:21 zarchiwizowany
Szczerze mówiąc podeszłam do niej sceptycznie, bo wszystkich tych nieudanych
podejściach z bezami...:)
A tu niespodzianka, efekt przerósł moje oczekiwania, piekna, smaczna i mało przy
niej pracy :)
Zawsze bede ja robić z białek, które mi zostaną.
Szellko dziekuję, świetny przepis :)
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: biała Pavlova
   mponia   03.05.07, 12:35 zarchiwizowany
ja mam pytanie czy tutaj moge dac zamiast łyżeczki octu vinegret łyżeczke octu
balsamicznego? czy ten ocet nadaje sie tylko do czekoladowej pavlovej?czy
zepsuje biała pavlova jesli nie dodam wogole tego octu vinegret?(bo nie mam akurat)

  Możesz ocet pominąć.
   cipcipkurka   03.05.07, 12:53 zarchiwizowany
Przez pierwsze pięć lat robiłam Pavlovą weg przepisu z Deserów Koenemanna, tam nie
ma octu. A też pysznie :-)
--
Przyjdzie walec i wyrówna...

  Re: biała Pavlova
   pinos   06.05.07, 19:40 zarchiwizowany
nie chodzi o ocet vinegret a o vinegar po angielsku - ocet winny, tlumaczony na
TVN Style uparcie jako vinegret.

Dodaj po prostu łyżeczkę octu winnego
--
Jonas Blake was single.

  Re: biała Pavlova
   nnalgosia   25.04.07, 20:58 zarchiwizowany
niewytrzyam dlużej i robie w piatek...
troche się boje... pomimo lektury całego wątku mam pytanie lepiej uzyc mąke
kukurydzianą czy ziemniaczaną? ocet czy sok z cytryny? jaka jest róznica? do
bitej smietany NIC nie dodawać?
--
SMILE:)

  imo
   szellka   25.04.07, 22:29 zarchiwizowany
ziemniaczana będzie ok, ocet winny jak najbardziej - sok z cytryny imo może
zmienić smak ciasta
do bitej śmietany NIC
na górę raczej jeden rodzaj owoców, bo jak mawiała Nigella - "nie ma byc to
sałatka owocowa, ale jeden owoc"
--
silne upośledzenie litrówkowe

  moja pavlova
   dolores12   29.04.07, 19:01 zarchiwizowany
Mi bezy przeważnie nie wychodzą, a tu niespodzianka. Użyłam mąki ziemniaczanej, zero
octu. Pavlova pięknie wyrosła, potem opadła. Na wierzchu jest pyszna i chrupiąca, tylko
chyba delikatnie się przypaliła od spodu, ale mój piekarnik tak ma, bo jest stary i gazowy.
Pavlova na pewno wejdzie do mojego stałego repertuaru wypieków, następna będzie z
poziomkami.

  Super zdjęcie Dolores ;-) nt
   wanilka77   29.04.07, 21:39 zarchiwizowany

  Re: biała Pavlova
   ami34   30.04.07, 16:25 zarchiwizowany
Ja tez zaryzykowalam i udalo sie z jakim efektem uwidaczniam to na zdjeciach.
Goscie wczoraj byli zachwyceni i spalaszowali cala. Beze pieklam w sobote ,a w
niedziele nalozylam na nia smietane i truskawki. Wyszla przepysznie. Dziekuje
za znakomity przepis.
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  jeszcze jedna pavlova
   jo.hanna   30.04.07, 20:46 zarchiwizowany
z kronikarskiego obowiazku odnotowuje pavlova bozonarodzeniowa (pod takim
tytulem jest w ksiazce Nigelli). Mysmy robili w kwietniu. I smakowala doskonale.
Przepis wlasciwie prawie taki sam, tzn. zamiast 6 bialek jest 9; cukier
zwiekszony do 45 dag. I jest dodana lyzka wody rozanej. A pavlova polana jest
sokiem z granata i posypana jego owockami. Nigella pisze o gotowaniu soku z
granata z cukrem, ale oszczedzilam sobie tego zajecia i wycisnelam jedynie sok
bez mieszania z cukrem i bez gotowania.

  moja! :P
   olgusia15   02.05.07, 13:12 zarchiwizowany


  moja! :P
   olgusia15   02.05.07, 13:24 zarchiwizowany
za szybko nacisnełam :(
no ale teraz juz normalnie ze zdjeciami.

beze zrobilam wczoraj na przywitanie mojej siostry wracajacej z wycieczki :P
wyszla pyszna, chrupiaca i dokladnie taka jak myslalam.
czyli cudowna xD
nie mialam w domu skrobi ani maczki kukurydzianej wiec dalam skrobie ziemnaczana
wyszlo ok :P
u gry bita smietana, truskawki i brzoskwinie z puszki.

zreszta sami ocencie:





  Re: biała Pavlova
   bajmbj.2   02.05.07, 14:25 zarchiwizowany
To może jeszcze moja - wmawiam sobie, że dietetyczna - bo bez bitej śmietany i cukru
malutko ( 1/3 szklanki), ale z budyniem czekoladowym i mocniej podsuszona (środek
zwarty) i dla dekoracji trochę czekolady i kiwi. Może powinnam napisać...pomyłka a nie
Pavlowa, ale została zjedzona w 20 minut przez dwie osoby. Pozdrawiam!

  Re: biała Pavlova
   realka   06.05.07, 19:22 zarchiwizowany
Odważyłam się zrobiłam i wyszło!!! Dumna jestem strasznie i muszę się pochwalić,
choć zdjęcia nie ma - zanim się opamiętałam zostały resztki śmietany. Zrobiłam z
truskawkami i kiwi. Beza opadła trochę ale równo więc nie odwracałam. Jest tylko
jedno ale - śmietana. Ubiłam na sztywno 30% z kubeczka na jakieś 1,5 godziny
przed podaniem. Wyłożyłam na bezę i umieściłam w lodówce. Niestety "puściła"
wodę. Nie wpłynęło to ani na wygląd śmietany ani na smak całości ale przy
krojeniu ubabrałam cały obrus. No i najważniesze - nie wiem co zrobić żeby tak
się nie powtarzało.
Bo Pavlową zamierzam robić :)

  Re: biała Pavlova
   kasiulka32   10.05.07, 20:43 zarchiwizowany
I ja zrobiłam! wyrosła pięknie, nie opadła, no i była bardzo smaczna. Słowem rozpływała
się w ustach. W niedzielę będzie powtórka tylko tym razem dla odmiany zrobię
czekoladową pavlowe :)
--
"Myśli o przyszłości, choć pełne niepokoju, budzą wielkie nadzieje..."

"Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć ale nie pokonać..."

  Realko
   szellka   10.05.07, 21:18 zarchiwizowany
Bęzę odwraca się nie dlatego, ze tak czy inaczje opadła, ale datego, że skórka
od spodu jest cieńsza, delikatniejsza i po wyłożeniu śmietana nieco w bezę
wsiąka właśnie.
Imho śmietanę należy wykładać na bezę najdalej godzinę przed podaniem i nie
trzeba jej wstawiac do lodówki - jeśli była ubijana mocno schłodzona śmietana,
nie powinna popłynąć (no chyba, ze jest bardzo ciepło) - wystarczy trzymać w
chłodniejszym pomieszczeniu.
Ja z kiwi nigdy nie robiłam, ale gdzieś mi się obiło, ze kiwi ma jakieś
właściwości, że gorzej zastygają galaretki i coś tam jeszcze - kto wie, czy nie
ma również wpływu na śmietanę.
Imho najlepiej podawać pavlovą z jednym tylko rodzajem owoców i to raczej
kwaskowatych, soczystych - truskawki, maliny są super! lub filety z pomarańczy,
lub wiśnie świeże
spróbuj zrobic czekoladową - jest przecudowna!
--
silne upośledzenie litrówkowe

  Biala Pavlowa
   jovanna3   13.05.07, 12:45 zarchiwizowany
Zrobilam wczoraj po raz pierwszy.I udalo sie ;)
Jest pyszna,nastepnym razem zrobie czekoladowa.

  Re: Realko
   realka   15.05.07, 09:08 zarchiwizowany
Czekoladową spróbuje na pewno :)
Przyznam się że nie przewróciłam bezy bo się bałam że się pokruszy czy złamie.
Wyglądała ok więc machnęłam ręką ale następnym razem zaryzykuję.


  Re: biała Pavlova
   hela6   15.05.07, 09:41 zarchiwizowany
A mnie nikt nie powiedział, że pavlova rośnie również w szerz, a wyobraźni zabrakło.
Rozsmarowałam koło na całą szerokość blaszki, zaglądam do piecyka a beza opiera się o
brzegi piecyka :)
Nie rozpłynęła sie i nie wyciekła, tylo napęczniała również na boki.
Wyszła piekna i wielka, tylko wzięcia nie miała, za dużo cukru w cukrze, nawet ze
"śmietaną lajt"-z proszku na wodzie.


  Re: biała Pavlova
   angelina.s   20.05.07, 15:19 zarchiwizowany
jak smakuje jeszcze nie wiem ale wygląda wspaniale :)

  Re: biała Pavlova
   angelina.s   20.05.07, 20:24 zarchiwizowany
i zdjecie środka :) jest pyszna!

  Re: biała Pavlova
   magdalenka38   27.05.07, 14:26 zarchiwizowany
Witam wszystkich miłośników gotowania. O tego forum uzależniłam się jakieś 3
miesiące temu. Niektóre przepisy już wypróbowałam ale dopiero z bezą
postanowiłam się ujawnić;)

Pierwszą zrobiłam kilka dni temu i niestety nie doczekała się zdjęcia ale byłam
dumna, że wyszła:) Zachęcona sukcesem postanowiłam zrobić "lekki" deser na
niedzielny dzień.

Bezę zrobiłam z połowy składników, do bitej śmietany dodałam pokruszone
podprażone płatki migdałowe i kawałeczki czekolady, u góry papaja.

Beza jest przepyszna, po prostu rozpływa się w ustach:)


src="fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fg/fg/0fvl/zCOX0rQ3YQPSCAG5FX.jpg"
alt="Beza Pavlova2" title="Beza Pavlova2" /></a>


src="fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fg/fg/0fvl/hdukUb2aCXwb6Mvy1X.jpg"
alt="Beza Pavlova 3" title="Beza Pavlova 3" /></a>


src="fotoforum.gazeta.pl/photo/2/fg/fg/0fvl/uCCZrpUpcY8xUXcdTX.jpg"
alt="Beza Pavlova" title="Beza Pavlova" /></a>

  Re: biała Pavlova
   angelina.s   27.05.07, 15:34 zarchiwizowany
Magdalenko Twoja Pavlova wygląda wspaniale! świetny debiut :)

P.S.
Postaraj się wstawić zdjecia w załącznikach, wtedy będzie je widać :)

  Re: biała Pavlova
   magdalenka38   27.05.07, 14:32 zarchiwizowany
Dobra już widzę że coś pokopałam:( mam nadzieję że teraz się uda :)

  Re: biała Pavlova
   tess16   27.05.07, 21:26 zarchiwizowany
A oto moja "Pavlova". Zdjęcia z komórki więc jakość raczej kiepska

  Re: biała Pavlova
   issys   28.05.07, 10:40 zarchiwizowany
i ja tez wkońcu ja zrobiłam jest poprostu pyyyyysznaaaaaaa!!!!
Tylko chyba wyszła mi troche za duza i płaska no ale następnym razem uformuje
mniejsze kółko
--
Iza i Natalka

  Re: biała Pavlova
   gryczana   01.06.07, 19:26 zarchiwizowany
Zrobiłam. I muszę przyznać, że wredniejszego ciasta jeszcze nie jadłam... Każde inne
robię i stwierdzam, ok. kiedyś jeszcze powtórzę, a tu... Następnego dnia człowiek leci do
lodówki, sprawdzić, czy ma jajka i śmietanę...

  Re: biała Pavlova
   an_ni   03.06.07, 21:40 zarchiwizowany
zrobilam mix bialej i czekoladowej, tzn pol na pol poniewaz nie moglam sie zdecydowac
ktora wybrac a chcialo mi sie obu na raz
obie sa pyszne
a oto efekt

--
Noworoczny prezent jest juz z nami
Drugie okrazenie

  Re: biała Pavlova
   an_ni   03.06.07, 21:40 zarchiwizowany
i jeszcze dwa zdjecia
--
Noworoczny prezent jest juz z nami
Drugie okrazenie

  zrobilam czekoladowa...
   kenarabek   07.06.07, 16:47 zarchiwizowany


  zrobilam czekoladowa...
   kenarabek   07.06.07, 16:50 zarchiwizowany
...studzi sie w piekarniku...
powiedzcie mi prosze gdzie tkwi sekret chrupkiej bezy?
bo ta moja ma cieniutka skorupke... nie w pelni mnie zadowalajaca.
co zrobilam nie tak?
dodam, ze czekoladowa wg oryginalnego przepisu nie jest z maka tylko z kakao i czekolada.
z gory dziekuje za wskazowki!

pozdrawiam!

  Re: biała Pavlova
   qbaga   10.06.07, 22:14 zarchiwizowany
To dla tych, którzy nie wierzą we własne siły. Jestem totalne beztalencie jeśli chodzi o
pieczenie ciast- jak widać do dzisiaj. Polecam!

  Re: biała Pavlova
   vanilia81   14.06.07, 13:33 zarchiwizowany
a to moja :) Niech żyja truskawki!!!

  Zrobilam
   lamatha   14.06.07, 14:20 zarchiwizowany
pierwszy raz w zyciu wyszla mi beza :)

Zaprosilam forumowe kolezanki Agus05 i Parole-Parole, smakowalo nam :)

Szelka dzieki za przepis.


  Re: Zrobilam
   parole_parole   16.06.07, 22:46 zarchiwizowany
A ja mialam okazje to ciasto wlasnie zjesc i zazdrosccie mi wszyscy! :P Mmmmmm...

  reeeeee Zrobilam
   kenarabek   17.06.07, 01:31 zarchiwizowany
nie zazdroscilam bo i ja dzis takowe cudenko wcinalam :)
i szczerze mowiac... przejadlam sie! wciagnelismy w trojke calosc... ufff... hehe

  Re: biała Pavlova
   bajgla   25.06.07, 00:15 zarchiwizowany
Tutaj moja :)

  Re: biała Pavlova
   melua   04.07.07, 11:14 zarchiwizowany
moje małe pavlovy z truskawkami i miętową galeretką oraz deser z tych bez, które mi
się pokruszyły, zrobiłam więc mix w misie :)

  Re: biała Pavlova
   angelina.s   06.07.07, 16:06 zarchiwizowany
dzisiaj wersja z czereśniami i startą gorzką czekoladą :)

  Re: biała Pavlova
   realka   08.07.07, 19:32 zarchiwizowany
Wczorajsza :) Zniknęła błyskawicznie. Zdjęcia robione w pospiechu - na oczach
łakomie patrzących gości.

  Re: biała Pavlova-pytanie
   marianna73   08.07.07, 22:03 zarchiwizowany
w przepisie jest mowa o miałkim cukrze, czy chodzi o cukier kryształ czy cukier
puder?

moja pavlova zarówna biała jaki i czekoladowa wychodzi płaska, rosnie w czasie
pieczenia, a potem mocno opada i w środku nie ma tej charakterystycznej
przestrzennej pianki jak u Was, tzn. jest mokra w środku ,ale mocno zbita,
płaska:-(
co robię nie tak?



--
"Bez twojego przyzwolenia nikt nie może sprawić, że poczujesz się gorszy."

  Re: biała Pavlova
   vanilia81   18.07.07, 11:46 zarchiwizowany
no to jeszcze moja :)

www.ciasteczkolandia.blox.pl



  Re: biała Pavlova
   gmo77   23.07.07, 20:28 zarchiwizowany
i ja taka posiadam w swojej kolekcji:

Grazi

  Re: biała Pavlova
   staua   23.07.07, 22:27 zarchiwizowany
Dodaje moja, z malinami
--
Boston

  Re: biała Pavlova
   s.dominika   31.07.07, 19:47 zarchiwizowany
Przeczytałam cały wątek (dzięki Fetti za podesłanie) (192 posty). Mam zasadniczo
kilka pytań technicznych. Mam żółtą mąkę kukurydzianą i zwykłą mąkę ziemniaczaną
- którą lepiej użyć?
Nie mam octu. Czy użyć wobec tego cytryny, czy w ogóle pominąć?
No i piec lepiej w termoobiegu,czy bez? (jeżeli z termoobiegiem - to jaką
temperatura?)
Teraz pytanie z serii infantylnych - jak dam folię aluminiową zamiast papieru do
pieczenia - to coś się stanie?

Zbieram siły na jutro - na pieczenie. Nigdy mi beza jeszcze nie wyszła.
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski (...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  Dominikio-ja nie Szellka:)
   fettinia   31.07.07, 21:01 zarchiwizowany
podrzuce ci jeszcze jeden watek:)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,32436389.html
tam napisalo,ze chyba kukurydziana.No i lepiej na papierze niz na folii:)
W koncu musi ci wyjsc:)
--
la donna e mobile :)
no i jeszcze Pinezka

  Pytania techniczne, ciacho siedzi już w piekarniku
   s.dominika   01.08.07, 12:07 zarchiwizowany
Pieczemy 1,5 godziny w temp 150 stopni - z zamkniętymi drzwiczkami?
Suszymy z otwartymi - ile czasu? - od razu po tej półtorej godzinie otwieramy
drzwiczki?
Jak się zacznie za szybko rumienić, to zmniejszyć temperaturę, czy czekać na
rozwój wypadków?
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski (...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  Re: Pytania techniczne, ciacho siedzi już w pieka
   szellka   03.08.07, 13:30 zarchiwizowany
Ja po wielu wielu wypiekach robię tak:
- 15 min w 180zt góra+dół +termoobieg
-1h i 15 min w 150st - piekarnik jak wyżej
- potem otwieram nieco drzwiczki, nieco tylko i po jakichś 30-40 min wyjmuję
bezę z pieca lub szeroko otwieram drzwiczki
- jak wystygnie obracam do góry dnem
- nigdy mi się nie rumieniła za szybko, ale jakby co możesz nieco zmniejszyć
temp i wydłużyć czas suszenia
- jak nie miałam kukurydzianej dodawałam ziemniaczaną - zamiennie
- albo ocet winny albo nic, ale ja zawsze miałam ocet

Powodzenia!

--
silne upośledzenie litrówkowe

  Re: biała Pavlova
   vanilia81   02.08.07, 09:25 zarchiwizowany
--
Za dużo dobrych rzeczy może być tylko wspaniałe...
Ciasteczkolandia

  Re: biała Pavlova
   katimai   04.08.07, 11:55 zarchiwizowany
to jeszcze moja,

faktycznie pycha :)

  Re: biała Pavlova
   mari06   04.08.07, 18:23 zarchiwizowany
a oto moja pychotkaaaa - rozkosznie słodkaaaa

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd