FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

No te placki mexico co to jakieś burito i inne

Zaznaczam, że na razie eksperymet, który wg mojej połówki się udał. A ja i
tak następne zrobię z mąki kukurydzianej.
320 ml (miarki takiej użyłem) mąki pszennej;
80 ml pszennej razowej t.2000
2 łyżeczki soli
150 ml gorącej wody, 75 ml oleju
Z olejem i wodą warto jeszcze poćwiczyć
Z całości wyrabia się ciasto, po wyrobieniu bardzo cienko wałkuje, wykrawa
się placuszki i wrzuca pojedyńczo (inaczej się nie da bo trzeba baaaaardzo
pilnować aby tylko się podpiekły a nie wyszły z nich podpłomyki)
Przed wrzuceniem na patelnię jedną stronę placka trzema posmarować wodą.
Bez tego nie wyjdą. Na patelnię się wrzuca stroną suchą (odwrotnie -
bryndza). Kiedy zaczynają puchnąć trzeba nacisnąć łopatką. No i dobra
patelnia. Prawdopodobnie teflonówka do tego też będzie znakomita.
Warunek: jeśli zostają "fafrocle" trzeba je wytrzeć.
Więcej grzechów nie pamietam. Jak na razie fotki:
1 - średnica jak na eksperymet przystało - 12 cm;
2 - po usmażeniu/uprażeniu??????
3 No tak...sorki za nie najlepszą jakość fotek ale to naprawdę idzie
błyskawicznie.

--
Est modus in rebus.







No te placki mexico co to jakieś burito i inne - ba_nita 18.03.06, 21:58    
Fajnie... ale ja zaczekam jak zrobisz z maki ... - krzysztof_wandelt 18.03.06, 23:47    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd