FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  łże-żeberka z jabłkami
   giezik   23.03.06, 07:45 zarchiwizowany
kolejny przepis z niezle prezentujacej sie ksiazki "Smaki swiata. Francja" i tym razem wpadka na tyle duża, ze zwracam na nią uwage (juz poprzednio andzia-nie-ania sygnalizowała problemy tłumacza forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38394803&a=38404717 ale teraz to już przegięcie)

Przepis jest na "żeberka z calvadosem i jabłkami" (oryg. cotes de porc a la normande) tymczasem na zdjeciu ewidentnie widać schab z kością. Badania w sieci i konsultacje z grupą ekspertów jasno ustaliły to jest po prostu kawałek schabu z kostką.


Przepis:
pierwsze zdanie zaczyna sie tak "rozgrzac piekarnik do mozliwie najnizszej temeratury" :///// Znaczy co +1C albo jak sugeruje kikkera - zapalić światełko w piekarniku?

Na patelni rozgrzac maslo, wrzucic 2 twarde jablka (pokrojone w osemki, bez skorek), posypac lyzką cukru i smazyc 5-6 min.
Przelozyc do naczynia i trzymac w piekarniku (znaczy powinno byc wiecej niz 1 C)

Wytrzec patelnie, dodac oliwe i masło, smazyc kotlety po 5 mn z kazdej strony. Przelozyc rowniez do cieplego piekarnika
Na patelni roztopic jeszcze troche masla, dodac posiekana dymke i tymianek (1/2 lyzki swiezego, 1 lyzeczke suszonego). smazyc az
cebula bedzie miekka. Dolac calvados (6 lyzek), zagotowac. Dolac jablecznik (125 ml) i 250 ml smietany. Gotowac mieszajac, az sie
zredukuje o polowe.
Kotlety polac sosem, udekorowac jablkami

Bardzo smaczne i szybko sie robi

(ps to czerwone w przepisie na zdjeciu to czerwona cebula, bo po dymke nie chcialo mi sie już dymać)

--
„Tępy człowiek jest zawsze pewny siebie. A człowiek pewny siebie jest zawsze tępy.”



  Re: łże-żeberka z jabłkami
   jswm   23.03.06, 08:23 zarchiwizowany
dodać calvados i dodać jabłecznik?

zdjęcie jak zwykle piękne
skąd masz calvados?

  Re: łże-żeberka z jabłkami
   giezik   23.03.06, 08:40 zarchiwizowany
od eli w prezencie :)

tak. Jest taki przepis na kurczaka w cydrze, tam rowniez calvados sie zostaje. Zdaje sie ze to taka nierozlaczna trójca w sosach: cydr-calvados-jablka

--
„Tępy człowiek jest zawsze pewny siebie. A człowiek pewny siebie jest zawsze tępy.”

  Co to jest jabłecznik?
   kikkera   23.03.06, 09:15 zarchiwizowany
Przpis bardzo fajny.
Zdjęcię bardzo zachęcające:)

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Re: Co to jest jabłecznik?
   giezik   23.03.06, 09:19 zarchiwizowany
kikki to cydr jest po prostu :)

--
„Tępy człowiek jest zawsze pewny siebie. A człowiek pewny siebie jest zawsze tępy.”

  OK, cydr powiadsz... A jaki on ma być?
   kikkera   23.03.06, 09:29 zarchiwizowany
Doux, sec, demi-sec?

Jeżeli ten pierwszy, to akurat mam w lodówce, jeżeli dwa pozostałe, to muszę
wpisać na listę zakupów...

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Re: OK, cydr powiadsz... A jaki on ma być?
   giezik   23.03.06, 09:31 zarchiwizowany
w tym przepisie (do ktorego mamy troche zastrzezen) pisze, ze albo albo. Czyli nie ma bardzo znaczenia.
A za to mamy 3 mozliwosci do wypróbowania i znalezienie opcji, ktora najbardziej smakuje :)

--
„Tępy człowiek jest zawsze pewny siebie. A człowiek pewny siebie jest zawsze tępy.”

  Merci ;-) nt.
   kikkera   23.03.06, 09:37 zarchiwizowany

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Re: łże-żeberka z jabłkami
   miszam   23.03.06, 13:49 zarchiwizowany
Tak!
Musiały pysznie smakować :-)

  Re: łże-żeberka z jabłkami
   apsik1   23.03.06, 14:11 zarchiwizowany
żeberka czy schab ale ślicznie wygląca

  zrobie jak nic :) w weekend
   roseanne   23.03.06, 14:23 zarchiwizowany
podobny przepis widzialam w ksiazce z serii william-sonoma, tylko tam jablka
byly rozpieczone doslownie na papke, przez co mniej smakowicie wygladaly :)
--
Inny Swiat - Zespół Aspergera
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd