FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

łże-żeberka z jabłkami

kolejny przepis z niezle prezentujacej sie ksiazki "Smaki swiata. Francja" i tym razem wpadka na tyle duża, ze zwracam na nią uwage (juz poprzednio andzia-nie-ania sygnalizowała problemy tłumacza forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38394803&a=38404717 ale teraz to już przegięcie)

Przepis jest na "żeberka z calvadosem i jabłkami" (oryg. cotes de porc a la normande) tymczasem na zdjeciu ewidentnie widać schab z kością. Badania w sieci i konsultacje z grupą ekspertów jasno ustaliły to jest po prostu kawałek schabu z kostką.


Przepis:
pierwsze zdanie zaczyna sie tak "rozgrzac piekarnik do mozliwie najnizszej temeratury" :///// Znaczy co +1C albo jak sugeruje kikkera - zapalić światełko w piekarniku?

Na patelni rozgrzac maslo, wrzucic 2 twarde jablka (pokrojone w osemki, bez skorek), posypac lyzką cukru i smazyc 5-6 min.
Przelozyc do naczynia i trzymac w piekarniku (znaczy powinno byc wiecej niz 1 C)

Wytrzec patelnie, dodac oliwe i masło, smazyc kotlety po 5 mn z kazdej strony. Przelozyc rowniez do cieplego piekarnika
Na patelni roztopic jeszcze troche masla, dodac posiekana dymke i tymianek (1/2 lyzki swiezego, 1 lyzeczke suszonego). smazyc az
cebula bedzie miekka. Dolac calvados (6 lyzek), zagotowac. Dolac jablecznik (125 ml) i 250 ml smietany. Gotowac mieszajac, az sie
zredukuje o polowe.
Kotlety polac sosem, udekorowac jablkami

Bardzo smaczne i szybko sie robi

(ps to czerwone w przepisie na zdjeciu to czerwona cebula, bo po dymke nie chcialo mi sie już dymać)

--
„Tępy człowiek jest zawsze pewny siebie. A człowiek pewny siebie jest zawsze tępy.”



łże-żeberka z jabłkami - giezik 23.03.06, 07:45    
Re: łże-żeberka z jabłkami - jswm 23.03.06, 08:23    
Re: łże-żeberka z jabłkami - giezik 23.03.06, 08:40    
Co to jest jabłecznik? - kikkera 23.03.06, 09:15    
Re: Co to jest jabłecznik? - giezik 23.03.06, 09:19    
OK, cydr powiadsz... A jaki on ma być? - kikkera 23.03.06, 09:29    
Re: OK, cydr powiadsz... A jaki on ma być? - giezik 23.03.06, 09:31    
Merci ;-) nt. - kikkera 23.03.06, 09:37    
Re: łże-żeberka z jabłkami - miszam 23.03.06, 13:49    
Re: łże-żeberka z jabłkami - apsik1 23.03.06, 14:11    
zrobie jak nic :) w weekend - roseanne 23.03.06, 14:23    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd