FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Babka herbaciana

25 dag mąki,
10 dag cukru,
8 dag masła lub
margaryny
2 żółtka,
szklanka mocnej herbaty,
8 dag rodzynek,
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki skórki otartej
z cytryny,
szczypta soli,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Rodzynki zalać herbatą i gotować 5 min. Osaczyć, napar zachować.
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Dodać rodzynki
i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy posmarowanej KASIĄ i wysypanej tartą bułką. Piec
50-60 minut w temperaturze 170-180°C.
Wystudzoną babkę pokryć lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Robiłam po raz pierwszy.Na szczęście super się udała.
--
moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...



Babka herbaciana - ag.gu 18.04.06, 10:39    
Re: Babka herbaciana - nobullshit 19.04.06, 00:13    
Re:Przepis i smak babki świetny!!!!! - ba_nita 22.04.06, 15:09    
Re:Przepis i smak babki świetny!!!!! - Gość: alina 22.04.06, 23:56    
Re: Pomyślałem sobie a w zasadzie to pomysł - ba_nita 23.04.06, 00:12    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd