FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  truskawkowy las
   frapuczino   23.04.06, 15:16 zarchiwizowany
Essentials of baking (Williams-Sonoma)

podaje przepis na kruchy spod , bo wyszedl rewelacyjny

200 gram maki
60 gram cukru pudru (dalam troche mniej)
2 zoltka
lyczka kremowki
125 gram masla

ciasto ja zwykle zagniesc, schlodzic godzine, rozwalkowac, wylozyc nim
naczynie, piec z obciazeniem 15 minut (200 stopni), zmniejszyc temp do 180,
pozbyc sie obciazenia i piec kolejne 10 min

srodek:
250 gram mascarpone
3/4 szkl kremowki
30 gram cukru pudru (jak zwykle troche mniej dalam)
lyzeczka ekstraktu waniliowego
20 truskawek
3 lyzki dzemu malinowego (bez pestek) lub truskawkowego

cukier, kremowke, serek i wanilie zmiksowac, wylozyc na upieczony ostudzony
spod, na gorze ulozyc oczyszczone truskawki, dzem podgrzac chwile i
posmarowac nim truskawki, schlodzic







  Eeee tam las...
   kikkera   23.04.06, 15:41 zarchiwizowany
to sa truskawkowe megality:)
Ale musialo byc dobre... Mmiam, mniam
--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  jak ja bym zjadła takie ciacho...
   kajamama   23.04.06, 17:13 zarchiwizowany
nawet mam w domu mascarpone i kremówkę, tylko tych truskawek brak:(

a poza tym podobno się odchudzam, więc poprzestać muszę na obejrzeniu zdjęć...
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: truskawkowy las
   nobullshit   23.04.06, 23:29 zarchiwizowany
Przepis mnie nie podnieca - chyba nie przepadam za mascarpone - ale zdjęcie
cudne: ten obrus i truskawki! Bomba, nie tylko kaloryczna.

  NB
   frapuczino   24.04.06, 02:52 zarchiwizowany

kochana, nie ma ze nie lubie, musisz skosztowac, zapraszam, zrobilam wczoraj,
ale bylo sporo gosci, rozeszlo sie blyskawicznie, tyko dzikie odglosy mmmmm z
kuchni dochodzily (szanowny stwierdzil, ze moze by je tak gdzies ukryc i sie
nie podzielic ;))))

zostalo mi pol mascarpone, robie jutro z malinami ;))))



  Re: NB
   jswm   24.04.06, 08:03 zarchiwizowany
jak dla mnie bardzo zachęcające

  Fap, a ja o czymś innym
   sinistra80   24.04.06, 11:04 zarchiwizowany
O ksiażce. Dobra?
--
X= =X dla Dziuni
mocno, mocniej, najmocniej

  Re: truskawkowy las
   anna.belle   24.04.06, 12:08 zarchiwizowany
wyrzucą mnie z pracy, siedzę i gapię się w monitor na jedno zdjęcie :))))) to
juz nawet nie wiosna. to lato!!!! a jutro imieniny Taty, gdzie ja znajdę takie
truskawki, żeby jeszcze smakowały truskawkami...

  Sini, ksiazka jest rewelacyjna IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com
   Gość: frapuczino   24.04.06, 15:01 zarchiwizowany

pierwszy raz spod wyszedl mi taki, ja trzeba, wszystko krok po kroku pokazane
bylo, co ma dla mnie spore znaczenie, bo pieczeniem dosc niedawno sie
zajelam ;0)
przepieken fotografie, ilosc skladniko w podana i w uncjach i w gramach, a jak
sie da, to nawet w szklankach, a do tego wykonanie, reczne, recznym mikserem,
stojacaym robotem, jak kto chce ;)))

wydaje mi sie, ze Szellka tez ta ksiazke ma w sojej ogromnej kolekcji, sa tam
np. jej ciasteczka w czekoladowej skorce, w ogole jak sie ksiazke oglada, chce
sie wszystko zrobic, ja tymczasem robilam jesinne muffiny i to ciasto z
mascarpone, ktore jest naprawde bardzo, bardzo dobre, polecialam ja znajomej, z
tego co mowila tez jest zadowolona

ps. nie, nie pracuje dla nich, jestem tyko ich dobrym przyjacielem ;DDD, i chce
zostac Twoim ;)






  Też mi się podoba
   sinistra80   24.04.06, 15:10 zarchiwizowany
jak ją "oglądam" na Amazonie. Nic to. Zamówię sobie na Gwiazdkę.
A ich stronę uwielbiam oglądać.
--
X= =X dla Dziuni
mocno, mocniej, najmocniej

  Re: NB IP: *.spray.net.pl
   Gość: Nobulllshit   24.04.06, 17:10 zarchiwizowany
frapuczino napisała:
> kochana, nie ma ze nie lubie, musisz skosztowac.

No nie, staropolska gościnność kwitnie nawet w przestrzeni wirtualnej.
Dobrze, już dobrze, ukrój mi mały kawałek. :)



  rewelacja!
   styska5   24.04.06, 18:06 zarchiwizowany
nic dodac, nic ujac :)

  Re: NB
   frapuczino   24.04.06, 20:14 zarchiwizowany

niesty bedziesz musiala jeszcze kilka godzin poczekac, tamto poszlo
blyskawicznie, robie wieczorem ponownie, moze skusisz sie na wiekszy kawalek,
bedzie z malinami ;)))



  seria Willams Sonoma
   roseanne   24.04.06, 23:32 zarchiwizowany
mam kilka, tak z 14 roznych pozycji z tej serii
lubie, ogolnie mowiac, bo przepisy dosc proste, albo bardzo dobrze opisane


ale serka na slodko to ja raczje nie...
--
Inny Swiat - Zespół Aspergera

  no ta fotka to tylko na tapete:)
   bir.ke   25.04.06, 22:10 zarchiwizowany
tudziez w powiekszeniu do antyramy i do kuchni oczy cieszyc:)
--
Co Bóg powiedział po stworzeniu mężczyzny ?
Pierwsze sliwki robaczywki:)

  Re: jakie olbrzymie
   wiosnamaj   25.04.06, 23:13 zarchiwizowany
jezeli 5 wchodzi w srednice zalozmy 25 cm foremki odejmujac odstepy 4 cm jedna

  w kamiennym kregu.... IP: *.ny325.east.verizon.net
   Gość: frapuczino   26.04.06, 03:23 zarchiwizowany






  kap, kap, kap...:)
   bir.ke   26.04.06, 12:30 zarchiwizowany

--
Co Bóg powiedział po stworzeniu mężczyzny ?
Pierwsze sliwki robaczywki:)

  obledne!!!
   roggie   26.04.06, 12:53 zarchiwizowany
<brawo>

  Oto wersja dla archeologa :-)
   kikkera   26.04.06, 17:10 zarchiwizowany
No coż nic innego mi nie pozostaje, jak mu je przygotować ;-)
--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Truskawkowy pagórek :-)
   kikkera   30.04.06, 19:01 zarchiwizowany
u mnie w wersji indywidualnej.
Przepis świetny, krem mascarpone rewelacyjny (dodałam świeżo startej skórki
cytrynowej) i wszystko posypałam mielonymi pistacjami.

Pycha. Dziękuję Fra :)
--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Poszło bez zdjęcia... nt.
   kikkera   30.04.06, 19:03 zarchiwizowany

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.



  Re: Oto wersja dla archeologa :-)
   myshen82   13.06.06, 11:39 zarchiwizowany
ach ach, to moje ukochane ciasto w galerii i postanowiłam je zrobić...

mam tylko pytanie odnośnie blaszki - mam taka do tarty ale ma niskie scianki
(dwa centymetry chyba) czy nie wyleje mi się ta masa mascarponowa :) potem?
wydaje mi się że ona jest w miarę gęsta więc nie powinna ale proszę o rady :)
idę gnieść ciasto :D
--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

takie tam zapiski wloskie

  nie wyleje sie, mozesz spokojnie robic, 2 cm
   frapuczino   13.06.06, 15:00 zarchiwizowany

to raczej normalna wysokosc scianek, tak sie zastanawialam, co zrobic na
urodziny mamy, moze wlasnie to....



  Kik, zatkalo mnie, myslalam, że to szczypiorek :))
   jollka2   13.06.06, 16:26 zarchiwizowany
potem doczytalam, że pistacje, hehe

  Super, Frap
   jollka2   13.06.06, 16:28 zarchiwizowany
toż to Skalne Miasto z Czech :))
Tak sie pechowo sklada, że mam wiekszość skladnikow, ale we dwójke to chyba nie
pożremy takiej blaszki. Na gości trzeba poczekać jakichś :)

  pamietam, ze bardzo szybko poszlo
   frapuczino   13.06.06, 16:32 zarchiwizowany

gora 3 dni w 2 osoby, nie ma co czekac na gosci ;)

ja zrobilam najpierw dla gosci, ale ze tylko po jednym kawaleczku zjedlismy,
trzeba bylo kolejne upiec w trybie natychmiastowym ;)



  Re: pamietam, ze bardzo szybko poszlo
   berenia   14.06.06, 10:05 zarchiwizowany
Frapuczino, napisz, prosze, czy ta kremowka to taka rzadka z kubeczka albo z
torebki czy taka gesciejsza z kartonika? I do ciasta to lyzke tej kremowki czy
lyzeczke? Ciasto wyglada rewelacyjnie, a ja mam okazje, zeby je upiec.

  Re: truskawkowy las
   myshen82   14.06.06, 16:04 zarchiwizowany
zrobiłam, ale miałam wczoraj dwie lewe ręce w kuchni i nie wyszła mi ani masa z
mascarpone ani bita śmietana i zrobiłam z kremem z torebki (krem karpatkowy, nie
krzyczcie, wyszedł pyszny i nie czuć że to z torebki)...

a ciasto kruche faktycznie rewelacyjne!!!
--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

takie tam zapiski wloskie





  Re: pamietam, ze bardzo szybko poszlo
   frapuczino   14.06.06, 18:13 zarchiwizowany

do ciasta idzie lyzeczka kremowki, a jaka ona jest to za bardzo nie wiem, bo
tutaj jest tylko jeden rodzaj, taka, ktora da sie ubic ;)
powodzenia

  Re: truskawkowy las
   frapuczino   14.06.06, 18:15 zarchiwizowany

szkoda....ale komu takie dni sie nie zdarzaja, zwlaszcza jak sie cos dla kogos
robi, nie dla siebie....
nastepnym razem bedzie lepiej, moze kremowke nie taka mialas????

  Re: truskawkowy las
   myshen82   14.06.06, 18:45 zarchiwizowany
no właśnie nie wiem gdzie zrobiłam błąd :) może za długo ubijałam? z mascarpone
mi sie masło zrobiło... :( albo może było za gorąco?
w każdym bądź razie wyszło pyszne i jeszcze na pewno upiekę :)
--
"Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
do domuuuuuuu!!!!!!!"

takie tam zapiski wloskie

  Re: truskawkowy las
   andzia_0   14.06.06, 21:05 zarchiwizowany
Mi też nie wyszło. :( Też się zrobiło masło.

I wydaje mi sie, że właśnie przez długie ubijanie. Bo jak w pewnym momencie
przerwałam żeby wyskrobać cukier z narożników to było idealne, a potem po
dobiciu zaczęło się kiepścić.

Poratowałam się starym sposobem budyniem i galaretką i jak zawsze wyszła
rewelacyjna tarta. :)

  Biało-czerwoni w ataku!!!
   cipcipkurka   15.06.06, 20:50 zarchiwizowany





  U mnie też wyrósł...
   nobullshit   18.06.06, 23:34 zarchiwizowany








  NB, piękne
   sinistra80   19.06.06, 14:15 zarchiwizowany
Widzę, że sezon balkonowy otwarto
:)
--
A podobno nie ma pigułki szczęścia.........

Tylko dlaczego mają powodować ziewanie?

  Re: NB, piękne
   berenia   20.06.06, 21:33 zarchiwizowany
JEszcze jedno pytanie: czy kremowke ubijac przed polaczeniem z mascarpone czy
miksowac wszystko razem?

  Ja ubiajalam przed nt.
   kikkera   20.06.06, 21:40 zarchiwizowany

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Przed. I delikatnie wmieszać do mascarpone. nt.
   nobullshit   20.06.06, 23:32 zarchiwizowany


  A ja zastosowałam się do przepisu,
   cipcipkurka   21.06.06, 07:34 zarchiwizowany
gdzie stoi: "cukier, kremowke, serek i wanilie zmiksowac"---zmiksowałam
wszystko razem.

  Re: A ja zastosowałam się do przepisu,
   berenia   21.06.06, 11:46 zarchiwizowany
Widze, ze oba sposoby sa sluszne. Mhm, chyba jednak leciutko ubije przed
polaczeniem z mascarpone.

  Dziś przetestowałam ponownie:
   cipcipkurka   21.06.06, 17:29 zarchiwizowany
spokojnie możesz odpuścić sobie to wstępne ubijanie---imho.
Ale nie odpuszczaj sobie studzenia spodu przed nałożeniem kremu---klapa, klapa
na całej linii.

  Kurko, NB, no i jak smakowalo????
   frapuczino   21.06.06, 19:53 zarchiwizowany

piekne zdjecia, NB strzal w dziesiatke z ta skorka!!!!

alez bym zjadla, choc nie nazekam, wlasnie wcielam kawalek drozdzowego z
rabarbarem i kruszonka, czekalam na ten smak 4 lata, co za rozkosz.....

  Re: A ja zastosowałam się do przepisu,
   jswm   21.06.06, 19:56 zarchiwizowany
ja też ubijałam wszystko razem. pycha!

  ciesze sie bardzo :)))) nt.
   frapuczino   21.06.06, 19:58 zarchiwizowany


  Zrobiłam i ja
   barba50   25.06.06, 19:02 zarchiwizowany
Właściwie dokładnie wg przepisu /miksowałam wszystko razem:)/ z jedną malutką
różnicą, a w zasadzie dwiema. Po pierwsze coś mi się pozajączkowało i wstawiłam
spód na 180 st. na początek, a potem temperaturę zwiększyłam do 210 st. /coś mi
się mało dopieczony wydawał.../. PO upieczeniu zajrzałam do przepisu, ale było
po ptokach. Tak więc spód w smaku dobry tylko taki łamliwy i w niektórych
miejscach przywarł do foremki. Ale to nic - mój błąd myślę, że w tym tkwi
przyczyna. Po drugie to co sterczy na truskawkach to konfitura brzoskwiniowa,
po prostu nic bardziej podchodzącego w domu nie miałam. Bardzo smakowite,
prosto z lodówki, chyba najlepsze ciasto na dzisiejszy upał.



Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd