FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   kikkera   07.05.06, 12:04 zarchiwizowany
180gr mąki
opakowanie suchych drożdży
3 jajka
80gr tartego gruyère’a
20gr parmezanu
50 ml oliwy
100 ml mleka
200gr pokrojonej w paseczki szynki parmeńskiej
garść posiekanego rozmarynu
sól
pieprz

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jaja ubić z mlekiem i oliwą, połączyć z
mąką, wymieszać. Dodać gruyère, parmezan, szynkę parmeńską oraz rozmaryn.
Ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Przełożyć do nasmarowanej masłem i
oprószonej mąką keksówki. Piec około 50 min w nagrzanym do 180°C piekarniku
(do suchego noża).

Według Ptit Suissea jest to najlepszy słony keks, jaki do tej pory udało mi
się wyprodukować.Zgadzam się z nim w 100%

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.



  kikki, czy mozesz sprecyzowac
   bir.ke   07.05.06, 16:01 zarchiwizowany
'opakowanie suchych drozdzy' - ile to jest dokladnie? ja mam drozdze w duzej
puszce:)
poza tym wyglada smakowicie:)
--
Co Bóg powiedział po stworzeniu mężczyzny ?
Pierwsze sliwki robaczywki:)

  i gdzie ty bylas, gdy bylas potrzebna?
   jo.hanna   07.05.06, 19:29 zarchiwizowany
teraz jak goscie odjechali to ja sobie moge...tym bardziej ze od jutra na diete
ide. Przepis bedzie jednak na zas...

  Bir.ke
   kikkera   07.05.06, 20:09 zarchiwizowany
Używam suchych drożdży Dr Oetkera - opakowanie 7gr.
--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Re: Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   makoz14   07.05.06, 22:00 zarchiwizowany
Swietnie wygląda i na pewno pyszny.:)

  Re: Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   siostraheli   08.05.06, 10:29 zarchiwizowany
piękne te twoje keksy zawsze.

  mmm, to sie wymienimy - ja ten zrobie
   jacek1f   08.05.06, 10:31 zarchiwizowany

  OK, wymiana zaakceptowana :-) nt.
   kikkera   08.05.06, 11:35 zarchiwizowany

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  He, u nas wlasnie dzis...
   andzia-nie-ania   08.05.06, 22:27 zarchiwizowany
...byl niesmiertelny cake aux olives na apero :) Nawiasem mowiac boski z
banyulsem.
Ale nastepnym razem bedzie ten :)
--
Spiew. Radość. Jumpa - jumpa - jumpa-pa. Oto idziemy zbierając orzeszki i
ciesząc się majem...

  Re: Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   jojo58   08.05.06, 11:19 zarchiwizowany
Ja mam pytanie: czy czekałaś jak urosną Ci drożdze? I jak długo ubijałaś to
mleko jaja i oliwę? Keks wygląda super i mam ochote zrobić na weekend. A z czym
podawalaś sam keks czy z czymś jeszcze?

  Re: Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   kikkera   08.05.06, 11:34 zarchiwizowany
jojo58 napisała:

> Ja mam pytanie: czy czekałaś jak urosną Ci drożdze?

Nie czekałam ani chwili. Po prostu wymieszałam z mąką i następnie z jajkami.
Kesk wyrasta bez najmniejszego problemu w piekarniku.

> I jak długo ubijałaś to mleko jaja i oliwę?
Hmmm... trudne pytanie. Nie mam pojęcia. Wszystko się ubijało w mikserze, a ja
w tym czasie kroiłam szynkę... :-) Powinna z tego powstać jednolita masa (5-7
min)

> Keks wygląda super i mam ochote zrobić na weekend. A z czym podawalaś sam
keks czy z czymś jeszcze?

Może być podany zamiast chleba do sałaty. U nas występuje często jako przekąska
do aperitifu.



--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Szapoba! nt.
   e_katt   08.05.06, 12:52 zarchiwizowany


  nadszedl czas keksowej inicjacji, tylko tego sera
   frapuczino   08.05.06, 19:04 zarchiwizowany

musze poszukac, gdyby sie nie udalo znalezc, mozna jakims innym zastapic???

a Pan Keks piekny jak wszytsko u Ciebie!


  Re: nadszedl czas keksowej inicjacji, tylko tego
   mysiulek08   09.05.06, 00:41 zarchiwizowany
Frap, gruyera dostaniesz napewno, skoro u mnie jest bezproblemowo :)
Chetka mnie naszla, wlasnie do sobotniej salaty, ale szynke parmenska bede
zmuszona zamienic na chorizo :( Budzet nie wytrzyma 20dkg parmenskiej...

--
www.polcom.cl/patagonia
www.fundacionotway.cl
volvina.blog.onet.pl

  Misiulku
   kikkera   09.05.06, 07:46 zarchiwizowany
z chorizo (imho zdecydowanie za ostre) zrezygnuj na rzecz jakiejś innej
suszonej krowy. Może maja tam u Ciebie ichnią odmianę szynki parmeńskiej?

--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Re: Misiulku
   mysiulek08   10.05.06, 23:24 zarchiwizowany
Jest jeszcze serrano, ale sprzedaja tylko cala wielka szynke, na plasterki nie
ma. Tutejszemu chorizo daleko do oryginalu, jest mniej zwarte, o wiele mniej
aromatyczne. Sprobuje.
--
www.polcom.cl/patagonia
www.fundacionotway.cl
volvina.blog.onet.pl

  Re: Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   jean70   10.05.06, 07:35 zarchiwizowany
Świetny pomysł na smaczną kolację.
Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Dodałam garść pokrojonych oliwek,odrobine czosnku, rozmaryn suszony.
Super jedzonko - dziękuję!
--
"Mów zawsze, co czujesz, i czyń, co myślisz."

  Keks z szynką parmeńską i tymiankiem,
   cipcipkurka   13.05.06, 18:50 zarchiwizowany
a rozmaryn się rozwija (do dekoracji).




  Re: Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   jean70   19.05.06, 12:34 zarchiwizowany
Ten keks uzależnia, robiłam już dwa razy i dzis znów zrobię!
--
"Mów zawsze, co czujesz, i czyń, co myślisz."

  Re: Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   annar6   24.05.06, 17:31 zarchiwizowany
Super przepis!!! Dodałam oliwek i pomidorów suszonych...mmmm...pyszny!!
Dziękuję za przepis!!

  ja też: oliwki ziel i czar i pom susz i zioła... m
   jacek1f   25.05.06, 21:41 zarchiwizowany
mmmmmmm





  ależ nakeksiliście pięknie!!!!!!!!!!!!!!!!!! nt.
   kajamama   27.05.06, 09:47 zarchiwizowany

--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Dobre, nie powiem,
   nobullshit   29.05.06, 20:28 zarchiwizowany
zresztą nie miało prawa być złe, z takimi składnikami i jako przepis od Kikki.
Ale zielonego keksu z pesto nie przebiło. Tamten jadłam z ekstazą,
ten "tylko" ze smakiem :)





  mnie też smakowały
   kajamama   09.06.06, 10:47 zarchiwizowany
jeden z surowym, wędzonym boczkiem i rozmarynem, drugi z pesto i orzeszkami
ziemnymi
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek



  Re: Keks z szynką parmeńską i rozmarynem
   kasienka80   16.08.06, 10:38 zarchiwizowany
Zrobione jako przekaska do aperitifu...juz drugi raz. W formie do tarty.
Mniam !!!
--
Oui, je le veux...
Biorę sobie Ciebie...



  Keks z oliwkami, emmentalerem i szałwią
   schaetzchen   02.09.06, 14:08 zarchiwizowany
Kikkero, wielkie dzięki za przepis - genialny!!!

U mnie z dodatków czarne oliwki, emmentaler i szałwia. Coś czuję, że będę to
częściej robić :) I następnym razem dodam suszonych pomidorów.







  Re: Keks z oliwkami, emmentalerem i szałwią
   nobullshit   03.09.06, 13:02 zarchiwizowany
Fajna wariacja. I super pomysł z tymi pomidorami.
Osobiście wolę keks Kikkery z pesto, ale ten też jest smakowity.

  Re: Keks z oliwkami, emmentalerem i szałwią
   nata136   25.09.06, 19:59 zarchiwizowany
Muszę go zrobić, ale..
nie mam mleka i nie mogę wyjśc z domu. Czy dodałybyście śmietany 12% w zamian.
Ile? Czy wyjdzie?

  Ja bym dodała wody i ew. trochę mleka
   cipcipkurka   25.09.06, 21:08 zarchiwizowany
w proszku.

  Ja tez bym nie doddawala.
   kikkera   26.09.06, 08:55 zarchiwizowany
ZAstapilabym raczej sama woda.
Smieta mi jakos nie lezy.
--
Afryka Dzika

  Re: Ja tez bym nie doddawala.
   karmilla   05.10.06, 15:38 zarchiwizowany
a to mój zielony keks - z pesto (własnej twórczości) i orzechami pistacjowymi.
--
www.horror.com.pl/



Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd