FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Omlet z wkładką smardzowo-szparagową

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, zrumienić szalotkę, dodać
pokrojone świeże smardze oraz uprzednio namoczone i osuszone smardze suszone
(3-4 sztuki). Podsmażyć. Po około 5 min. dodać główki zielonych szparagów.
Smażyć następne 2-3 min. Podlać białym, wytrawnym winem i dwoma łyżkami
śmietany. Smażyć na silnym ogniu aż sos odparuje (nie dłużej jednak niż 5
min) Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Przygotować omlet, który ja robię tak: po dwa jajka na osobę. Żółtka z 2-3
łyżkami śmietany ubijam w wysmarowanej czosnkiem misce. Białka ze szczyptą
soli ubijam na sztywno. Wszystko delikatnie mieszam i wylewam na bardzo
gorącą patelnię wysmarowaną masłem. W momencie, gdy spód jest już ładnie
podpieczony, nakładam na omlet wcześniej przygotowany sos smardzowo-
szparagowy i składam na pół. Podaję z zieleniną.


Smardze można zastąpić każdymi innymi grzybami.
--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.





Omlet z wkładką smardzowo-szparagową - kikkera 07.05.06, 20:28    
kikki !!! - giezik 07.05.06, 20:41    
Re: kikki !!! - kikkera 07.05.06, 21:05    
Re: Omlet z wkładką smardzowo-szparagową - siostraheli 08.05.06, 10:27    
a masz fotkę samych grzybów?? - marghot 08.05.06, 14:13    
Margho! - kikkera 08.05.06, 14:54    
Jeszcze do poczytania - kikkera 08.05.06, 15:02    
Re: Jeszcze do poczytania - marghot 09.05.06, 11:14    
Re: Omlet z wkładką smardzowo-szparagową - fettinia 08.05.06, 16:07    
Re: Omlet z wkładką smardzowo-szparagową - andzia-nie-ania 08.05.06, 22:21    
Oj, Kikki... - hania55 08.05.06, 22:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd