FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  ras al hanout, czyli dedykacja dla Heli
   giezik   28.05.06, 17:44 zarchiwizowany
nie wiem czy tak można, bo sie okaże być może, ze to jak zrobienie bigosu z kapusty pekińskiej, ale straszna ochote mialem na smażone ziemniaki.
I zostaly podsmazone na masle, z dodatkiem oliwy, na którym wczesniej zostala sypnieta spora porcja ras al hanout (i jeszcze podsmażony czosnek i cebula).
Na samym końcu natka i oto wynik

--
„- Jeżeli w starożytnym Rzymie koń został senatorem, to dlaczego koń nie może być ministrem edukacji w IV RP?”



  Re: ras al hanout, czyli dedykacja dla Heli
   shuviniah   28.05.06, 18:08 zarchiwizowany
a długo trzeba trzymać na patelni? tzn to są surowe ziemniaki? pardon za głupie
pytania:) ale zawsze wydaje mi się, ze ziemniaki potrzebują długop czasu, zeby
były miekkie... wyglądają smakowicie!

  Re: ras al hanout, czyli dedykacja dla Heli
   quara   28.05.06, 18:28 zarchiwizowany
Piekne zdjecie! Zjadlabym takie ziemniaczki.
Powiedz Gieziku, czy Ras el Hanout miales gotowa mieszanke, czy sam robiles?
Jesli to drugie, to poprosze o przepis. Nigdzie nie moge dostac tej przyprawy.

  Re: ras al hanout, czyli dedykacja dla Heli
   hela1   28.05.06, 21:11 zarchiwizowany
Ziemniaki wygladaja pieknie. Ciesze sie, ze sie przydalo! Ras el hanout
komponuje sie wspaniale z wieloma miesami i warzywami, ryzami, paella.

  no więc,
   giezik   29.05.06, 06:52 zarchiwizowany
(nie zaczyna sie zdania od no więc). Zioła przygotowała Hela. Więc tylko ona moze dać skład.
Ziemniaki robie różnie. Czasem przesmażam na patelni, a później do piekarnika.
Czasem gotuję odrobine, a pozniej przesmażam (tak bylo w tym wypadku)
czasem przesmażam bezposrednio. Ale wtedy, choć sa najsmaczniejsze trwa to najdłużej.


--
„- Jeżeli w starożytnym Rzymie koń został senatorem, to dlaczego koń nie może być ministrem edukacji w IV RP?”

  Re: ras al hanout, czyli dedykacja dla Heli
   nobullshit   29.05.06, 02:12 zarchiwizowany
Czy to jest ta mieszanka przyprawowa, którą trzymam w słoiczku z naklejką
"Przyprawa Heli"?

  ras al hanout
   thiessa   30.05.06, 20:06 zarchiwizowany
Robie z tego przepisu:
1 lyzeczka mielonego kuminu,
1 lyzeczka mielonego imbiru,
lyzeczka soli,
3/4 lyzeczki mielonego pieprzu,
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu,
1/2 lyzeczki mielonej kolendry,
1/2 lyzeczki pieprzu kajenskiego,
1/2 lyzeczki mielonego ziela angielskiego,
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow

Osobiscie robie z calych ziaren, ktore wsypuje do mlynka, probujac sobie
przelozyc mniej wiecej tak, zeby wyszlo po zmieleniu tyle ile trzeba.
--
sfinjak.linuxd.pl

  Re: ras al hanout
   quara   30.05.06, 23:56 zarchiwizowany
Dziekuje wszystkim!
Thiesso, ja tez wole sobie zmielic przyprawy – cos pokombinuje :)
Jeżeli Hela zajrzy jeszcze do tego wątku, to może zdradzi swój sklad.
Pozdrawiam.


  Re: ras al hanout
   hela1   31.05.06, 23:28 zarchiwizowany
Hela swoje ras el hanout kupila na targu w Meknes w postaci pomieszanej,
niestety.
Nobull, Twoja przyprawa to mieszanka do mies o ile pamietam i jest imbirowo-
paprykowo-kuminowo-pieprzowa.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd