FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ryż po kantońsku

Polecam, naprawdę dobre.
Ryż po kantońsku polubiłam jadając w chińskich knajpach w Paryżu. Własnego
wyrobu jest jednak równie dobry. Niestety do dzisiaj nie nauczyłam się używać
pałeczek - małą porcję musiałabym jeść przez godzinę. A ile przy tym
stresu:)

Oto jak zrobić:
Ugotowany poprzedniego dnia ryż (250 g) smażyć przez 5 minut, mieszając, na 2
łyżkach oleju arachidowego. Dodać gruby plaster gotowanej szynki pokrojonej w
kostkę, 3 łyżki ugotowanego groszku (mrożony, nie z puszki), posiekaną dymkę
oraz ewentualnie 3 łyżki małych krewetek. Posolić, popieprzyć i smażyć
jeszcze przez 3 minuty na dużym ogniu. Na koniec dorzucić omlet: 2 jajka
wymieszane z łyżeczką oleju sezamowego i szczyptą soli, usmażone i posiekane
w kostkę.
Oczywiście najlepszy do tego jest wok, ale ja używam dobrej patelni i też
żyję:)





Ryż po kantońsku - queenbee 12.06.06, 23:46    
Fajna,szybka potrawa. - vespertinee 13.06.06, 16:45    
No, ja tam - e_katt 14.06.06, 16:55    
Re: Ryż po kantońsku - nimeska 13.08.06, 13:14    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd