FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Torcik z kremem i truskawkami

Z tesknoty za polskimi truskawkami zrobilam dzisiaj. Jest genialny!

Za Cook's Illustrated:

Ciasto:

1 i 1/4 szkl. maki
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki soli
1 szkl. cukru
5 jajek (2 cale, 3 oddzielone zoltka i bialka)
75g roztopionego i przestudzonego masla
2 lyzki wody
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

1 kg truskawek
4-6 lyzek cukru
2 lyzki likieru wisniowego (ja dalam wodke wisniowke)
szczypta soli

Krem:

225g serka kremowego
1/2 szkl. drobnego cukru
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 szkl. smietany kremowki (ok 30-36%)

1. Piekarnik nagrzac do 170 stopni. Wysmarowac i wylozyc papierem do
pieczenia tortownice ok. 22-24 cm.
Wymieszac razem make, prozek, sol i cukier, odkladajac z tego cukru 3 lyzki
(beda do bialek). Dodac 2 cale jajka i 3 zoltka, maslo, wode i wanilie.
Wymieszac trzepaczka az bedzie gladkie

2. W osobnej misce ubic bialka na sztywno, dodac te 3 lyzki cukru, jeszcze
troche ubic az znowu piana zesztywnieje. Dodac do ciasta i delikatnie
wymieszac. Wlac ciasto do formy. Piec ok 30-40 min. Do suchego patyczka).

3. Odlozyc 24 truskawki do dekoracji (ja odlozylam wiecej- nigdy nic nie
wiadomo :) Pozostale trskawki podzielic na cwiartki, wymieszac z cukrem (do
smaku 4-6 lyzek - w zaleznosci od tego jak slodkie sa owoce) i odstawic na
godzine az puszcza sok. Sok ten odcedzic dokladnie i zachowac (powinno byc ok
1/2 szkl. plynu). Truskawki zmiksowac lub rozgniesc na puree. Sok zagotowac w
malym rondelku razem z wisniowka, gotowac az zredukuje sie do ok 3 lyzek i
zrobi sie syrop (3-5 min). Wlac syrop do zmiksowanych truskawek.

4. Serek kremowy, cukier, wanilie i sol zmiksowac az zamieni sie w puszysta
mase. Na niskich obrotach miksera dodac smietane az polaczy sie z masa, potem
zwiekszyc obroty i miksowac az masa zgestnieje i sie ubije do konsystencji
kremu.

5. Calkowicie ostudzone ciasto przekroic na 3 warstwy. Odlozone truskawki
przekroic wzdluz na polowki. Na pierwszej warstwie ciasta poukladac na
obwodzie ciasta polowki tuskawek, miejscami po szypulkach na zewnatrz. W ten
sposob tworzymy cos w rodzaju obreczy, dzieki ktorej masa truskawkowa nam nie
wyplynie. Do srodka wlewamy pol truskawkowego puree. Na to rozsmarowujemy 1/3
kremu. Przykrywamy kolejna warstwa ciasta, operacje powtarzamy. Przykrywamy
ostatnia warstwa i juz tylko smarujemy kremem i ozdabiamy pozostalymi
polowkami truskawek.
Do czasu podania trzymamy w lodowce.

Zrobilam ciasto z polowy porcji, bo mialam tylko pol kilo truskawek. Mysle,
ze moznaby je polac po wierzchu galaretka (wtedy calos trzebaby ukladac w
tortownicy, zeby galaretka nie splynela), ale ja nie mialam akurat w domu.
Krem troche ciezko sie rozsmarowuje na tej warstwie truskawkowej. Nastepnym
razem posmaruje krazek ciasta od dolu i go po prostu naloze.
Ciasta niczym sie nie nasacza, masa truskawkowa sama je troche nawilza.
Smietana spokojnie ubija sie po dodaniu do serka, nie trzeba jej osobno
ubijac. Krem jest stabilny i sie nie rozplywa.

Zdjecie 3 - instrukcja uladania truskawek







Torcik z kremem i truskawkami - borsuk_dawid 25.06.06, 21:56    
Re: Torcik z kremem i truskawkami - nobullshit 25.06.06, 22:30    
Re: Torcik z kremem i truskawkami - alusmi 25.06.06, 22:51    
Re: Torcik z kremem i truskawkami - lukiszymi 26.06.06, 08:53    
Re: Torcik z kremem i truskawkami - toska.a 26.06.06, 20:24    
Śliczny!(n/t) - saiss 26.06.06, 20:46    
Re: Torcik z kremem i truskawkami - fettinia 26.06.06, 21:09    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd