FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

piccalilli

przepis wzięłam z Thorn Cookery Book (kuchnia brytyjska), znalezionej na półce
przy okazji porządków.
składniki (po podzieleniu na 1/2 ksiązkowych):
1,5 kg mieszanki warzyw (kabaczek - wzięłam cukinię, małe cebulki, kalafior, ogórek)
2 x 7,5 ml soli
7,5 g kurkumy
85 gram cukru
17,5 g mąki kukurydzianej
42,5 g suchej musztardy (nie miałam, dodałam trzy łyżki Kamisu)
1 Litr + 125 ml octu (okazało się znacznie za dużo, o czym niżej)

Warzywa kroimy drobno, sypiemy sól warstwami, odstawiamy na 2 h pod przykryciem.
Potem odcedzamy, wsadzamy do gara, dodajemy 1 l octu i zagotowujemy.
Kurkumę, cukier, mąkę kuku i musztardę mieszamy z 125 ml octu, dodajemy do warzyw.
Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą ugotowane, a sos gęsty i do słoików.

Po postąpieniu zgodnie z ww., miałam ponad litr wściekle kwaśnych warzyw w
zdecydowanie rzadkim sosie nie gęstniejącym mimo gotowania. odcedziłam większość
płynu, dosypałam stopniowo ok. 2 szklanek cukru (zwykłego i brązowego), próbując
cały czas i podsypalam jeszcze mąką kuku (ok. 3/4 szklanki może). i wtedy
uzyskałam to, co trzeba - gęsty i kwaśny, ale nie zanadto, sos warzywny, bardzo,
bardzo żółty (chochla też wciąż jest żółta, mimo 2 x pobytu w zmywarce).
robiąc kolejny raz bym obcięła ilość octu o 1/2 i zobaczyła co dalej, może nie
trzeba by dosypywać więcej cukru/mąki.
fajne do dań z grilla, sera żółtego, chipsów czy warzyw jako dip. po zmieszaniu
z majonezem lub śmietaną, ew. gęstym jogurtem, daje sos remoulade.
--
Jane: One does not know what to think.
Lizzie: I beg your pardon, one knows exactly what to think!
Bica





moje przetwory - ptasia 28.06.06, 20:56    
Re: moje przetwory - alusmi 28.06.06, 21:14    
dżemy pomarańczowe wg. żelfixu - ptasia 28.06.06, 21:26    
Re: moje przetwory - siostraheli 28.06.06, 21:28    
Re: moje przetwory - fettinia 28.06.06, 21:30    
Re: moje przetwory - marghe_72 28.06.06, 21:48    
cd. dżemów - ptasia 28.06.06, 22:05    
łoł. super! jakie prezenty na X-mas będą! :-) n/t - jacek1f 29.06.06, 00:18    
Ginger spice????? - calama 30.06.06, 19:44    
Re: Ginger spice????? - ptasia 01.07.06, 16:21    
Re: moje przetwory - alusmi 29.06.06, 09:26    
Re: moje przetwory - alcia15 29.06.06, 10:12    
Re: moje przetwory - ptasia 29.06.06, 10:29    
piccalilli - ptasia 29.06.06, 11:04    
brown sauce - ptasia 29.06.06, 12:07    
Re: piccalilli - chank2 29.06.06, 12:40    
Re: piccalilli - red_ali 29.06.06, 13:58    
Re: piccalilli - ptasia 29.06.06, 15:53    
Re: moje przetwory - linn_linn 29.06.06, 14:23    
Re: moje przetwory - nobullshit 30.06.06, 01:54    
Re: moje przetwory - ocean.niespokojny 02.07.06, 10:08    
Re: moje przetwory - qubraq 02.07.06, 16:28    
Re: moje przetwory - ptasia 02.07.06, 21:09    
kolejne dżemy... - ptasia 11.07.06, 19:45    
i malina - ptasia 11.07.06, 19:47    
i chutney pomi-imbirowy - ptasia 11.07.06, 19:50    
Ptasia jestes niemozliwa:)))))) - fettinia 12.07.06, 15:08    
zaraz niemozliwa:)))))) - ptasia 12.07.06, 16:10    
Re: zaraz niemozliwa:)))))) - fettinia 12.07.06, 16:12    
chutney brzoskwiniowy - i pasuję :) - ptasia 19.07.06, 19:51    
Re: moje przetwory - quara 08.12.06, 16:48    
Re: moje przetwory - ptasia 08.12.06, 18:41    
Re: moje przetwory - dorotus76 08.12.06, 19:01    
Jak ja lubię ten wątek :-) - cipcipkurka 10.12.06, 07:50    
Re: Jak ja lubię ten wątek :-) - ptasia 10.12.06, 11:46    
chiński sos śliwkowy - ptasia 10.12.06, 12:15    
Ptasiu, podziwiam szczerze :-) n/t - cipcipkurka 10.12.06, 20:35    
artystycze rzemioslo - pinkink2 10.12.06, 21:18    
Re: artystycze rzemioslo - ptasia 10.12.06, 21:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd