FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

brown sauce

Przepis z How to be a domestic... Nigelli.
Absolutny hit u mnie w domu – mama przypomniała sobie, że w Londynie marynowała
w tym żeberka, koleżanka-wegetarianka zajadała się warzywami maczanymi w brown
sauce, M lubi do wędlin. Mi smakuje do prawie wszystkiego :), włącznie z rybą i
frytkami. Smakuje b. podobnie do kupnego HP (bywa w delikatesach, np. Bomi).
Nigella w którymś programie polewała nim omlet przed zawinięciem w pitę.

Proporcje na 2,5 l. sosu:

1 kg rabarbaru
500g czerwonej cebuli
2 długie papryczki chilli z wydłubanymi nasionami (tj. sami je usuwamy :)
2 ząbki czosnku
300g jabłek niekwaśnych (czyli z grubsza 1 większe jabłko)
30 g (ok 3 cm) świeżego imbiru, startego
1 łyżka imbiru suszonego
1 łyżka słodkiej papryki
150 g rodzynek sułtańskich
75 g suszonych wiśni/czereśni (nigdy nie widziałam na oczy, za 1 podejściem nic
nie dodałam, za drugim dodałam kilka czereśni koktajlowych, ale chyba można
spokojnie ominąć tą pozycję)
500 ml octu z czerwonego wina
1 łyżka soli
1 kg cukru demerara (brązowy kryształ)


Rabarbar obrać, pokroić na kawałki ok. ½ cm. Wrzucić do garnka o
podwójnym/grubym dnie. Drobno pokroić/rozdrobnić cebule, czosnek i chilli,
wrzucić do rabarbaru. Podobnie pokroić jabła i do tego samego garnka. Dodać
świeży imbir i całą resztę składników.
Zagotować a następnie gotować ok. 45 minut na małym ogniu, aż uzyskamy pulpę.
Zdjąć z ognia, ostudzić ok. 10 minut i zmiksować, po ok. chochli-dwóch na raz na
gładki sos (miksowałam w blenderze). Przelewać do wyparzonych słoików.

--
Jane: One does not know what to think.
Lizzie: I beg your pardon, one knows exactly what to think!
Bica





moje przetwory - ptasia 28.06.06, 20:56    
Re: moje przetwory - alusmi 28.06.06, 21:14    
dżemy pomarańczowe wg. żelfixu - ptasia 28.06.06, 21:26    
Re: moje przetwory - siostraheli 28.06.06, 21:28    
Re: moje przetwory - fettinia 28.06.06, 21:30    
Re: moje przetwory - marghe_72 28.06.06, 21:48    
cd. dżemów - ptasia 28.06.06, 22:05    
łoł. super! jakie prezenty na X-mas będą! :-) n/t - jacek1f 29.06.06, 00:18    
Ginger spice????? - calama 30.06.06, 19:44    
Re: Ginger spice????? - ptasia 01.07.06, 16:21    
Re: moje przetwory - alusmi 29.06.06, 09:26    
Re: moje przetwory - alcia15 29.06.06, 10:12    
Re: moje przetwory - ptasia 29.06.06, 10:29    
piccalilli - ptasia 29.06.06, 11:04    
brown sauce - ptasia 29.06.06, 12:07    
Re: piccalilli - chank2 29.06.06, 12:40    
Re: piccalilli - red_ali 29.06.06, 13:58    
Re: piccalilli - ptasia 29.06.06, 15:53    
Re: moje przetwory - linn_linn 29.06.06, 14:23    
Re: moje przetwory - nobullshit 30.06.06, 01:54    
Re: moje przetwory - ocean.niespokojny 02.07.06, 10:08    
Re: moje przetwory - qubraq 02.07.06, 16:28    
Re: moje przetwory - ptasia 02.07.06, 21:09    
kolejne dżemy... - ptasia 11.07.06, 19:45    
i malina - ptasia 11.07.06, 19:47    
i chutney pomi-imbirowy - ptasia 11.07.06, 19:50    
Ptasia jestes niemozliwa:)))))) - fettinia 12.07.06, 15:08    
zaraz niemozliwa:)))))) - ptasia 12.07.06, 16:10    
Re: zaraz niemozliwa:)))))) - fettinia 12.07.06, 16:12    
chutney brzoskwiniowy - i pasuję :) - ptasia 19.07.06, 19:51    
Re: moje przetwory - quara 08.12.06, 16:48    
Re: moje przetwory - ptasia 08.12.06, 18:41    
Re: moje przetwory - dorotus76 08.12.06, 19:01    
Jak ja lubię ten wątek :-) - cipcipkurka 10.12.06, 07:50    
Re: Jak ja lubię ten wątek :-) - ptasia 10.12.06, 11:46    
chiński sos śliwkowy - ptasia 10.12.06, 12:15    
Ptasiu, podziwiam szczerze :-) n/t - cipcipkurka 10.12.06, 20:35    
artystycze rzemioslo - pinkink2 10.12.06, 21:18    
Re: artystycze rzemioslo - ptasia 10.12.06, 21:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd